Hlavní obsah

Maduro nechal pozatýkat lídry opozice, Trump ho označil za diktátora

Donald Trump odsoudil svůj venezuelský protějšekVideo: AP

 

Reklama

Opoziční vůdce Leopolda Lópeze a Antonia Ledezmu zadržela v noci na úterý venezuelská tajná služba a nejspíš je odvezla do vojenského vězení.

Článek

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že jeho venezuelský protějšek Nicolás Maduro je v očích USA osobně odpovědný za zdraví a bezpečnost dvou uvězněných opozičních vůdců. Dále také odsoudil „Madurovu diktaturu" a vyzval k propuštění všech uvězněných zástupců opozice.

Přední Madurovy kritiky Leopolda Lópeze a Antonia Ledezmu odvedla z jejich domovů v pondělí venezuelská tajná služba. Oba už předtím byli v domácím vězení. Stalo se tak necelé dva dny po volbách do Ústavodárného shromáždění, jejichž výsledky opozice neuznává.

Ústavodárné shromáždění je podle opozice nedemokratickým prostředkem, kterým prezident Maduro upevňuje svou moc. Venezuelský viceprezident Aissami oznámil, že shromáždění by mělo být svoláno do několika hodin. Očekávají se proto další rozsáhlé demonstrace.

Téměř každodenní protesty ve Venezuele trvají už od dubna, kdy nejvyšší soud převzal pravomoce parlamentu. V zemi také už několik let panuje ekonomická krize a lidem se nedostává základních potravin a léků. Během demonstrací zemřelo už přes sto lidí.

Reklama

Doporučované