Hlavní obsah

Horská střediska v Jižním Tyrolsku se zaplnila. Dorazili i Češi

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Lyžaři se dočkali. V proslulé lyžařské oblasti Alta Badia je až 70 centimetrů sněhu.

Reklama

Chvíli to vypadalo, že v covid časech se nebude lyžovat. Situace v jednom z hlavních center sjezdařské zóny Dolomiti Superski v jihotyrolské Alta Badii svědčí o opaku. Lyžuje se naplno, jen za určitých bezpečnostních pravidel.

Článek

Zima na severu Itálii začala až nad očekávání skvěle. Země slaví 8. prosince den neposkvrněného početí panny Marie a tisíce Italů si na několik dní udělaly předčasné lyžařské Vánoce.

Proslulou lyžařskou oblast Alta Badia, která se rozprostírá východně od masivu Grupo Sella, zaplavily tisíce Italů z Lombardie, Benátska, krajů Emilia Romagna, Marche nebo Toskánska. K nim připočítejme stovky Němců, ale i Čechů.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Sen každého lyžaře: dostatek sněhu a azurově modrá obloha.

V provozu 41 vleků a 78 km sjezdovek

„Hotely jsou v období před Vánoci ze dvou třetin zaplněné,“ říká Elisabeth Clara z turistické centrály Jižního Tyrolska. V provozu je už nyní v Alta Badii 41 vleků z 53 a funguje 78 km sjezdovek ze 130. Ve vyšších polohách je 70 cm sněhu a průjezdný je i celý spektakulární okruh Sella Ronda.

Ačkoli Itálie vstoupila aktuálně z bezpečného bílého covidového pásma do mírně zostřeného žlutého, restriktivní pravidla jsou rozumná. V jihotyrolské Alta Badii, v sousedním Trentinu, ale i v Lombardii nebo Piemontu platí pro návštěvníky celkem snesitelná bezpečnostní omezení a všichni je dodržují.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

S bezpečnostními omezeními lyžaři nemají problémy.

Otevřeno bude z rozhodnutí římské vlády nakonec i menší středisko Gitschberg-Jochtal, které původně spadlo do červené zóny a stalo se tak na několik dní prakticky jediným lyžařským centrem v Jižním Tyrolsku, jemuž hrozilo uzavření.

Čechům se otevírá i Rakousko a Švýcarsko

Dobré zprávy přicházejí pro české lyžaře i z dalších zemí, zejména z Rakouska a Švýcarska.

Od pondělí 13. prosince ruší přísný lockdown Rakušané. Podobně Švýcaři ukončili zákaz vstupu pro Čechy, který byl zaveden kvůli nové variantě omikron.

V Rakousku i pro české lyžaře bude platit pravidlo 2G, tedy přísnější režim, než zatím panuje v Itálii. Bude nutné se prokázat dokladem o očkování nebo prodělání nemoci. A zároveň povinnost nosit respirátor typu FFP2. Nebude stačit obyčejná rouška. Negativní testy žádného druhu pro ubytovací zařízení, lanovky, restaurace nebo vánoční trhy (PCR, antigenní ani test na protilátky) už nebudou platit. Děti mladší 12 let se dokladem o bezinfekčnosti prokazovat nemusí.

Platnost očkovacích certifikátů trvá 270 dnů od získání plné imunity. V Rakousku je očkování platné ode dne podání druhé dávky. Pro obnovení certifikátu je poté nutná další dávka očkování (nejčastěji třetí). Pozor! Očkování látkou Johnson & Johnson bude platné do 3. ledna 2022, poté bude nutné očkování obnovit.

Švýcary zajímá O-N-T, které musí každý mít, ale kontroluje se méně často. Od 4. prosince je před příjezdem nutné podstoupit PCR test a po čtyřech až sedmi dnech pobytu ještě jeden test (PCR nebo antigenní).

Potřeba je „green pass“

Prakticky všude návštěvník potřebuje tzv. „green pass“ neboli prokázat O-N-T (plné očkování, prodělání nemoci nebo očkování). Vyžadují ho, jak jsme se sami přesvědčili, při ubytování, v restauracích, barech, při koupi ski pasů, ale i při návštěvách vánočních trhů v Brixenu, Bolzanu a Meranu. To samé platí i v dalších částech „lyžující“ severní Itálie.

Několikadenní skipas si musejí lyžaři každý den znovu aktivovat na speciální aplikaci, jinak je turnikety nevpustí. Viděli jsme to několikrát na vlastní oči a obsluhy lanovek takové situace okamžitě řeší.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Na vánočních trzích v Brixenu je plno.

Roušky a respirátory se nosí všude tam, kde jsou větší shluky lidí – tzn. ve frontách na vleky, v kabinových lanovkách, ale i na již zmíněných vánočních trzích. V restauracích se sundávají jen po dobu jídla, pak si je všichni zase nasazují. Když si na vánočním trhu v Brixenu po vypití svařáku zapomenete nasadit respirátor, netrvá to ani dvě minuty a už vás někdo upozorní – pozor, naši policisté za to rozdávají pokuty.

Všichni zaměstnanci skiareálů nebo přilehlých restaurací a ubytovacích zařízení musí být podle nedávného nařízení italské vlády očkováni.

Dobrý sníh

Všichni si začátek zimy pochvalují. Sjezdovky jsou perfektně vysněžené, přírodní sníh zasypal celé hory a ve vánočně vyzdobených městečkách panuje pravý adventní mumraj. „Moc jsme to potřebovali, uvědomte si, že celou loňskou zimu jsme byli zavření,“ připomíná Elisabeth Clara. Na sjezdovkách pak můžete využít i novou aplikaci, která ukazuje obsazenost u jednotlivých vleků. Lyžaři tak mohou změnit trasu podle situace.

Vánoční čas v Brixenu od 25. listopadu 2021 do 6. ledna 2022 obohacuje multimediální podívaná, která se stejně jako v minulých letech odehrává na nádvoří zámku Hofburg. Jiskřivá světelná hudební show Liora trvá 25 minut a vypráví příběh o vzácnosti okamžiku.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Multimediální podívaná na nádvoří zámku Hofburg v Brixenu

Zdi nádvoří osvětlují barevné světelné obrazy, které provází originální hudba i živí herci. Autory jsou francouzští světelní umělci ze skupiny „Spectaculaire“ a několik místních herců z Brixenu. Příběh napsala režisérka a herečka Eva Kuen, která show také režírovala a řídila a hudbu nahrál Haydn Orchestra z Bolzana a Trenta.

Reklama

Doporučované