Hlavní obsah

Bez číšníků, bez servírek. V Benjaminu mají vše na starosti jen dva kuchaři

Foto: Archiv Benjamin, Seznam Zprávy

Šéfkuchař Jakub Červenka a jeho kulatý stůl.

Reklama

Oslava minimalismu. I tak může působit jeden z nejzajímavějších podniků v Praze. Atmosféra, servis i pokrmy mají komorní ráz, přesto je zážitek fantastický. Vršovický Benjamin je unikát, který se od ostatních liší snad ve všem.

Článek

Nejprve krátká vizitka. Restauraci Benjamin v Norské ulici v pražských Vršovicích založil mladý a úspěšných restauratér Štěpán Návrat, pod jehož křídla patří také oblíbená thajská restaurace Café Buddha a moderní podnik Pru 58 v Holešovicích, v němž mohou hosté ochutnat asijský streetfood.

Benjamina má nyní na starosti talentovaný šéfkuchař Jakub Červenka. Cenné zkušenosti sbíral v Anglii, kde pracoval také rok v michelinské restauraci. Ostatně i Benjamin už vybojoval michelinské ocenění – hvězdu ještě nemá, ale má Biba, což znamená výjimečné jídlo za rozumné peníze.

U kulatého stolu

Benjamin není běžnou restaurací, kam můžete přijít, kdykoliv chcete a posadit se, kam se vám zamane. V malém prostoru je totiž pouze jeden kulatý stůl, u něhož sedí všichni vedle sebe. A současně se zde podává jen jedna degustační večeře o osmi, respektive deseti chodech (když započítáme pozdrav z kuchyně a výtečné domácí chleby se sádlem a škvarky).

Začíná se v půl sedmé, končí kolem desáté. Navíc je otevřeno jen čtyři dny v týdnu, tedy od středy do soboty. Uf, je to sice trochu složité, ale nebojte, stojí to za to.

Ještě jeden důležitý detail. Jak již bylo řečeno, komorní atmosféru umocňuje také to, že hosté komunikují pouze a výhradně se dvěma kuchaři, nikdo jiný tu totiž není. Žádná hosteska u vchodu, žádní číšníci či servírky, žádné pomocné síly v kuchyni.

Jídla nosí na stůl kuchaři, tedy Jakub Červenka se svým italským kolegou, kteří také jídla představují a rozlévají hostům víno při vinném párování. To je další unikát, jenž nemá v Česku srovnání. Kontakt kuchařů s hosty je v Benjaminu prostě absolutní.

Foto: Archiv Benjamin, Seznam Zprávy

Jíst se dá i očima. Pokrm v podání restaurace Benjamin.

Bílý kečup a rybízový prach

Rovněž samotné pokrmy jsou značně překvapivé a novátorské. Přestože v kuchyni používají víceméně tuctové suroviny, byť samozřejmě regionální a čistě sezonní, na talířích se objevuje jedno překvapení za druhým. Třeba malá tartaletka coby jednohubka plněná houbami a úhořem. Nebo svěží rajčatová variace s tabascem nazvaná Bloody Mary, jejímž základem je šťáva z vykapaných rajčat, která je překvapivě bílá. Tu servírují v kombinaci s marinovanými rajčaty a brynzovými knedlíčky.

Jako další chod kuchaři přinášejí marinované artyčoky s lehce nakyslou chutí, které doprovázejí topinambury a slunečnicová semínka. Poté přichází jeden z vrcholů celé večeře v podobě kachních jater a kachních srdíček ochucených mořskou solí, prachem z fermentovaného rybízu, kukuřičného popcornu a kukuřičného klasu. Mimořádně skvělá kombinace kompozice potěší plnou a svěží chutí, stejně jako střídáním textur včetně příjemně křupavé.

Jeseter, křepelka, zajíc

Dalším hitem je nezvyklé duo filetu jesetera a konfitovaného kuřecího křídla doprovázené mandlovými lupínky a výtečnou omáčkou z vína a výpeku. Pak přichází na řadu delikátní prezentace stehýnka a prsíčka jemné křepelky s křenem a oříšky, kterou vystřídá chuťově uhrančivý zajíc načerno s výraznými tóny vína, švestek a perníku. A rafinovanou složkou v podobě jemných, dorůžova pečených ledvinek.

Tím je hodování téměř u konce, neboť zbývají jen dezerty – marinované plátky broskve s heřmánkem a fenyklem a jako poslední sladká tečka čokoláda s tvarohem, meltou a pohankou.

V té chvíli oba kouzelníci dočarovali. A zatímco v ústech mizí poslední sladké tóny z domácí pralinky, v mysli se rozlévá příjemné potěšení z toho, jak pestrá a rozkošná může být moderní zážitková gastronomie. A vůbec vám nevadí, že při večeři nemáte žádné soukromí a sedíte všichni u jednoho stolu.

Reklama

Doporučované