Hlavní obsah

S lososem, nebo s lanýžem? Kreativní topinky v Českém Krumlově

Foto: Archiv Topinka, Seznam Zprávy

Jíst se dá i očima. A platí to i o takovém jídle, jako jsou topinky.

Reklama

V poslední době se v Česku objevila řada netradičních kulinárních konceptů. Jedním z nich je českokrumlovská Topinka v  luxusním penzionu Ultra Premium Apartments.

Článek

Stylové bistro s ohromujícím výhledem je umístěné v nádherně zrekonstruovaném domě v kopci nad řekou. Pohádková lokace ale není jeho hlavním trumfem.

Topinka má od svého vzniku dvě jasná zadání. Zaprvé připravovat romantické snídaně podávané v létě na krásné terase – především pro hosty luxusního penzionu Ultra Premium Apartments, v němž bistro sídlí a v němž jsou umístěné tři pokoje. Druhým pilířem nabídky jsou originální, kreativně připravené topinky. Jenže právě na topinkách se nadějný koncept zpočátku poněkud zasekl, neboť majitelé objektu nemohli najít kuchaře, který by jejich nápad dokázal zrealizovat.

Foto: Archiv Topinka, Seznam Zprávy

Originální, kreativně připravené topinky z českokrumlovské Topinky.

Z redakce do kuchyně

Situace se změnila až letos v červnu, kdy komorní podnik dostala na starost bývalá gastronomická novinářka a šéfredaktorka Darina Křivánková, která v minulosti vedla časopisy Gurmet a FOOD. Do kuchyně ale nešla přímo od novinářského stolu, neboť už v minulosti provozovala bytovou restauraci Na faře, kde od roku 2011 pravidelně vařila večeře o mnoha chodech vždy pro tucet lidí. Takže i když není profesionální kuchařkou, rozhodně není ani amatérka. A co vymyslela v Topince?

Samozřejmě topinky, které jsou ovšem úplně jiné, než běžně známe z našich domovů a restaurací. Za první jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba z místní pekárny. Dále nejsou smažené v oleji, jak je v restauracích obvyklé, ale chléb je jen na sucho opečený do křupava. Hlavní je ovšem to, co hosté najdou na topince, neboť každá z verzí nabízí zajímavé snoubení čistých a výrazných chutí.

Topinka s lososem, kachním masem, dýní…

Na francouzské topince najdete kombinaci pečeného kachního masa s marinovanou cibulí a malými okurkami cornichons, středomořskou topinku zdobí sestava sušených rajčat, pečených paprik, kaparů a feta sýru, naopak základním stavebním kamenem skandinávské topinky je vlastnoručně nakládaný losos, který doprovází dijonská hořčice, kopr a červený pepř z Kambodži.

Ještě zbývají tři verze. Na šumavské topince hosté nenajdou tradiční míchaná vajíčka, ale do křupava osmažené houby, česnek a tymián, naopak zdejší buržoazní topinka se podává s vajíčky a lanýžem. Posledním exemplářem je zahradní topinka s pečenou dýní, miso pastou, ostružinami a ořechy. A na podzim plánuje tým Topinky víkend zasvěcený různým druhům tataráku. To bude pro Čechy, navyklé hospodskému tataráku, velká výzva. A překvapení.

Velká žranice

První reakce návštěvníků kreativního Bistra jsou veskrze pozitivní. V srpnu už se stihl zastavit i autor Gastromapy Lukáš Hejlík a na facebooku vysekl velkou pochvalu: „Nebylo fakt co vytknout. Koncept, design, jídlo, hudba, servis, prostě pecka. Tak pokud se chystáte, stavte se na snídani nebo popolední topinku nebo si počkejte ze snídaně na oběd, tak jak jsme to udělali my. A k tomu víno a drinky. No, mám o čem ve Velký žranici v našem pravidelným okýnku mluvit.“

Jenom dodejme, že Velká žranice je Hejlíkův Podcast. Tak si ho třeba pusťte a pak hurá do Topinky.

Reklama

Doporučované