Hlavní obsah

Lyžování v Rakousku: Tipy na osvědčené skiareály pro rodiny s dětmi

Foto: Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg, Seznam Zprávy

Rodinná střediska cílí i na bezpečné lyžování na velkých sjezdovkách. Ilustrační foto.

Reklama

Oblíbená rodinná střediska v Rakousku nabízejí víc než jen modré sjezdovky a dětské parky. Ve srovnání s Českem je tu větší jistota sněhu, bonusem jsou krásná panoramata s třítisícovými horskými velikány.

Článek

Pod označením rodinné středisko lidé hledají spíše ta menší, kde je méně lidí a větší klid. I řada velkých rezortů s téměř 300 kilometry sjezdovek však dokáže rodinám s dětmi nabídnout výborné podmínky. Aktivní lidé v nich najdou více různých atrakcí a mohou také vyzkoušet sporty, k nimž se jinde hned tak nedostanou.

Osvědčená rakouská lyžařská střediska vhodná pro děti pomohla Seznam Zprávám vytipovat Rakouská národní turistická centrála. Uváděné ceny platí pro základní jednodenní skipas pro dospělého, zakoupený v pokladně na místě a v hlavní sezoně. K přepočtu byl použitý kurz 25,40 koruny za euro. V případě on-line nákupu předem může být cena o dost nižší. Dobrou zprávou je lokalizace webových stránek řady středisek do češtiny.

Hochficht

Skiareál na rakouské straně Šumavy neboli Böhmerwaldu v Horním Rakousku patří u jižních sousedů k těm, která jsou z Česka nejdostupnější. Hochficht přitom v minulých letech zaměřil své služby cíleně na rodiny s dětmi. Pro vyšší bezpečnost je tady i zakázaný skialpinismus. Středisko leží ve sněhově stabilní nadmořské výšce 930–1338 metrů, nejdelší sjezdovka je dlouhá 3,4 kilometru. Personál ve zdejších chatách často mluví česky.

Moderní a komfortní kabinková lanovka pro 10 lidí, vedoucí na vrchol hory Reischlberg, má mezistanici přímo u zóny pro začátečníky. Ta je vybavená zastřešeným dopravním pásem pro děti. Při údolní stanici lanovky se nachází velký dětský svět. Děti si tu mohou užívat radovánek, zatímco rodiče na ně dohlížejí z rodinné kavárny. Po areálu jsou rozmístěné zábavné dráhy s obřími vlnami, najít tu lze i komiksový slalom.

Za dlouhými sjezdovkami do Rakouska

Nejdelší nemusí znamenat nejtěžší. Rakouské lyžařské svahy, dlouhé třeba i přes 10 kilometrů, mají většinou střední obtížnost. A ten úplně rekordní zvládnou sjet i začátečníci.

Wildkogel Arena Neukirchen a Bramberg

Areál leží v Salcbursku v přírodní kotlině, kde se lyžaři vzájemně neztratí z dohledu. Mohou se stále potkávat u stanic lanovky nebo v panoramatické horské restauraci.

Ti nejmenší se naučí lyžovat s místními zvířecími maskoty. Starší a šikovnější děti mohou jezdit na cvičných vlecích a sjezdovkách v údolí i v dětských areálech lyžařských škol. Jejich součástí je i lyžařský kolotoč a pojízdný pás. Zkrátka nepřijdou ani ti nejšikovnější.

Na měřené trati Speedcheck si členové rodiny mohou vyzkoušet, kdo je na lyžích nejrychlejší. Na Skimovie-sjezdovce se můžete po načtení skipasu nechat i nafilmovat. Video si pak prohlédnete v aplikaci Skiline-App, která je zdarma a z níž lze video poslat rodině či známým.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Toto velké tyrolské středisko nabízí lyžování s výhledy na panoramata pohoří Wilder Kaiser s více než 70 třítisícovými vrcholy v pozadí. Široké a mírné sjezdovky s velkým podílem těch modrých nabízejí ideální podmínky pro rodinné lyžování. Nechybí ani dětské zábavné parky a asi 20 dětských lyžařských škol. Rodiny se mohou vyřádit také na třech sáňkařských drahách, jedna funguje i večer.

Největší večerní lyžování v Rakousku nabízí 10 kilometrů osvětlených sjezdovek. V ceníku pro vedlejší sezonu mohou zaujmout rodinné lyžařské týdny, v nichž při nákupu alespoň třídenního skipasu pro rodiče lyžují děti do 15 let ve stejném termínu zdarma.

Hochkar

V Dolním Rakousku, jen 150 kilometrů od Vídně, se rozkládá lyžařská oblast Hochkar, největší z těch v předhůří Alp. Nadmořská výška 1300–1800 metrů a rozložení na severních svazích slibuje slušnou garanci dostatku sněhu. Na sjezdovkách převažují čtyřsedačkové lanovky.

Nejmenším lyžařům nabízí zábavu a akci při jejich prvních obloučcích dětský park Kinderland. Jsou tu dva dopravníkové pásy, ten delší je krytý, kratší lze použít zdarma. Hned vedle se navíc nachází lyžařská a snowboardová škola JoSchi. Mohou se v ní učit lidé všech věkových kategorií a kromě základů se tu trénuje i freeride a závodění.

  • Sjezdovky celkem: 19 km
  • Jednodenní skipas 2023/24: od 39,50 eur (od 1003 korun)
  • www.hochkar.com

Schladming–Dachstein a Ramsau, Ski amadé

Rezort Ski amadé, který zahrnuje svahy osmi hor včetně oblíbeného rezortu Schladming-Dachstein, nabízí největší lyžařský areál vhodný pro děti ve Štýrsku. Malí začátečníci tu najdou osm dobrodružných sjezdovek, pobaví je i velcí hraví maskoti.

Příkladem vyžití pro děti je dětský park se třemi pásovými přepravníky při údolní stanici Hauser Kaibling. Další s názvem Hopsi funguje ve Schladmingu, lyžaře tu vozí přízemní lanovka Hopsi-Express. Dětský park lze najít také na Reiteralmu. Zvláště obrovský je pak dětský areál Riesneralm, který má velikost sedmi fotbalových hřišť. Děti se mohou pobavit rovněž v Galské lyžařské vesničce v Michaelerberg-Pruggern.

V Galsterbergu, Hochwurzenu nebo na Rittisbergu a na Reiteralmu funguje v některé dny večerní sáňkování. Ve středisku si lze na různých místech vyzkoušet také biatlon, curling nebo jízdu na kole s tlustou pneumatikou zvaném fatbike. V některých sezonách si lze pobyt zpestřit výletem na 2700 metrů vysokou horu Dachstein s ledovcovou jeskyní či visutým mostem nad propastí, v sezoně 2023/24 je však lanovka na ledovec uzavřená.

Katschberg

Lyžařská oblast Katschberg v Korutanech s nevyšším bodem 2220 metrů nad mořem je vybavená pro potřeby celé rodiny. Více než 30 sjezdovek obsluhuje 17 lanovek a vleků. Děti se mohou pobavit v areálu Katschi’s Kinderwelt, na uzavřené dětské sjezdovce a s veselými postavičkami.

V areálu je k dispozici sáňkařská dráha nebo snowtubing, každý čtvrtek tu funguje večerní lyžování. Komu se nechce nést lyže pěšky ke sjezdovce, může se nechat vyzvednout v hotelu stylovým kočárem taženým koňmi.

Reklama

Doporučované