Hlavní obsah

Lyžování v Krkonoších: propojená střediska a až tříkilometrové sjezdovky

Foto: CzechTourism, Libor Sváček, Seznam Zprávy

Lyžování v Krkonoších je oblíbené i díky krásným výhledům. Ilustrační snímek.

Reklama

Nejvyšší české hory nabízejí prominentní areály a špičkové závodní sjezdovky, ale i klidné rezorty pro rodiny s dětmi. Seznam Zprávy zmapovaly osm největších středisek v Krkonoších, včetně cen skipasů pro sezonu 2022/2023.

Článek

Díky hraběti Harrachovi platí Krkonoše za kolébku českého lyžování. Hory na severu Čech se sice velikostí nemohou rovnat Alpám, tamější služby jsou však už dnes v mnohém srovnatelné s alpskými standardy.

Při výběru osmi největších lyžařských rezortů Seznam Zprávy vyšly z údajů serveru Holidayinfo.cz, hlavního rozcestníku pro lyžování v Česku. Uváděné ceny platí pro základní jednodenní skipas pro dospělého, zakoupený v pokladně na místě a v hlavní sezoně. V případě on-line nákupu předem se cena může dostat výrazně níže, někdy až na polovinu.

Špindlerův Mlýn

Prominentní české středisko s černou sjezdovkou, která splňuje parametry pro pořádání prestižních mezinárodních závodů, se skládá z areálů Svatý Petr, Medvědín, Horní Mísečky, Hromovka a Labská. V roce 2021 ho mezinárodní server Skiresort.info zařadil mezi nejlepší světové areály velikosti do 30 kilometrů tratí, podle soutěže World Ski Resorts je to nejlepší český areál roku 2022.

Lákadlem může být večerní lyžování na Hromovce nebo 300 metrů dlouhá trať ve Svatém Petru, na níž si lze porovnat čas s bývalou sjezdařskou hvězdou Ondřejem Bankem. Jeden ze svahů v Medvědíně patří s 60 metry k nejširším v Česku. Při velkých akcích, jako je světový pohár, je nutno počítat s omezením provozu či vjezdu do města.

  • Sjezdovky celkem: 27 km
  • Jednodenní skipas 2022/2023: 1590 korun
  • www.skiareal.cz

Rokytnice nad Jizerou

Skiareál složený ze středisek Horní Domky a Studenov se z větší části rozprostírá na jižních svazích krkonošské Lysé hory, s nejvyšším bodem ve výšce 1314 metrů nad mořem. Nabízí na Česko výjimečně dlouhé sjezdovky, ta nejdelší zvaná Turistická dosahuje tří kilometrů s převýšením 650 metrů. Svahy jsou místy široké až 100 metrů. Dětský funpark je pojatý jako pohádkový les a zahrnuje i dlouhý tunel.

Černá hora

Spolu s areály Pec pod Sněžkou, Černý Důl, Velká Úpa, Malá Úpa a Svoboda nad Úpou tvoří Černá hora největší lyžařský rezort v Česku. Na jeden skipas je možné ve skirezortu Černá hora – Pec využít 50 kilometrů tratí. Samotná Černá hora se čtyřmi dlouhými sjezdovkami v Jánských Lázních zabírá z pohledu délky svahů více než polovinu rezortu.

Za dobrých podmínek tu je k dispozici večerní lyžování, snowtubing nebo 3,5 kilometru dlouhá sáňkařská dráha, provoz je však nutné vždy ověřit. Totéž platí o provozu roleb na propojení Černé hory a Pece pod Sněžkou zvaném SkiTour.

  • Sjezdovky celkem: 17,8 km
  • Jednodenní skipas 2022/2023: 1290 korun
  • www.skiresort.cz

Pec pod Sněžkou

Také Pec pod Sněžkou propojují lyžařské přejezdy a skibusové linky s pěti dalšími areály ve skirezortu Černá hora – Pec. Přidanou hodnotou lyžování v Peci jsou výhledy na nejvyšší českou horu Sněžku. K dispozici bývá trať obřího slalomu s časomírou, zkušení i začínající lyžaři si mohou vyzkoušet freestyle ve funparku na sjezdovce Zahrádky. Za dobrých sněhových podmínek zde funguje dětský park v délce zhruba půl kilometru, s klopenými zatáčkami, terénními vlnami a tunelem.

  • Sjezdovky celkem: 14,1 km
  • Jednodenní skipas 2022/2023: 1290 korun
  • www.skiresort.cz

Herlíkovice–Bubákov

Výhodou Herlíkovic ve srovnání s jinými velkými areály v Krkonoších je snadná dopravní dostupnost – rezort leží hned vedle Vrchlabí. Sjezdovky mají jména podle svého určení (Rodinná, Sportovní, Dětská apod.), takže se v nich dá snadno orientovat. Ve středisku je několik svahů s délkou kolem 1,5 kilometru i slušným převýšením až přes 400 metrů, ty nejprudší se táhnou po svahu kopce Přední Žalý.

Provoz zajišťují kromě vleků i čtyřsedačky a kabinková lanovka. Zakoupená jízdenka je platná i v areálech Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou.

Paseky nad Jizerou

Pro tento poměrně klidný areál v západní části Krkonoš jsou typické mírnější luční svahy s lehkou a střední obtížností. To z něj dělá středisko ideální hlavně pro méně zkušené lyžaře. Sjezdovky jsou rozložené do šířky na jižních svazích a při pěkném počasí hodně prosluněné. Nevýhodou z pohledu přírodního sněhu je na Krkonoše nižší nadmořská výška, v nejvyšším bodě 855 metrů nad mořem.

Černý Důl

Další ze středisek skirezortu Černá hora – Pec je zaměřené hlavně na rodiny s dětmi. Na mírných svazích Špičáku jsou kompaktně rozložené červené a modré sjezdovky. Areál nabízí z celého skirezortu největší výukovou lokalitu a za dobrých podmínek nejdelší zábavnou trať pro děti, v délce 550 metrů. Na sjezdovce bývá k dispozici i trať obřího slalomu s časomírou. Na rozdíl od Černé hory nebo Pece pod Sněžkou je možné koupit i levnější skipas pro jednotlivý areál.

Harrachov

Lyžování v Harrachově má tradici sahající až na konec 19. století a zdejší lyžařský areál patří k nejoblíbenějším v Česku. Středisko s typickou siluetou skokanských můstků je umístěné u hlavního dopravního tahu, na hranici Krkonoš a Jizerských hor. Sjezdovky jsou v menším počtu, ale většina má hodně nadprůměrnou délku. Díky chladnému klimatu a umístění na severním úbočí Čertovy hory je místo známé vysokou jistotou sněhu, který na zdejších sjezdovkách leží obvykle až do dubna.

  • Sjezdovky celkem: 7,9 km
  • Jednodenní skipas 2022/2023: 930 korun (5 hodin)
  • www.skiareal.com

Reklama

Doporučované