Hlavní obsah

Jeseníky a Králický Sněžník jsou hlavními lyžařskými cíli na Moravě

Foto: CzechTourism, Daniel Prudek, Seznam Zprávy

Jeseníky lákají nejen na lyžařské svahy, ale i na běžky.

Reklama

Nejvýše položené české lyžařské středisko, nejdelší sjezdovku na Moravě nebo zimní procházku po 721 metrů dlouhém visutém mostě. To i mnohem víc nabízejí největší skiareály v Jeseníkách a Králickém Sněžníku.

Článek

Karlov pod Pradědem

Ski Aréna Karlov v Jeseníkách je podle počtu kilometrů sjezdovek největším lyžařským areálem na Moravě. Větší část střediska tvoří široké svahy, vhodné i pro rodiny a začátečníky. Jsou tu však i červené a černé sjezdovky pro pokročilé a závodníky. Dopravu údolím zajišťují skibusy.

Celkem si lze vybrat ze 14 sjezdovek, obsluhovaných čtyřmi lanovkami a dalšími vleky. Jsou tu i tři pojízdné pásy, z toho jeden v dětském parku. Je možné si poměřit rychlost s ostatními na měřené slalomové trati. Největší večerní lyžování na Moravě nabízí až 5,3 kilometru osvětlených tratí.

S Karlovem sousedí skiareál Kopřivná

Středisko v Malé Morávce na Bruntálsku zavedlo v plném provozu takzvaný virtuální pasu. Jeho zástupci uvedli, že jako první lyžařské středisko na světě.

Kouty nad Desnou

Moderně vybavený jesenický areál v Koutech nad Desnou nedaleko přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně nabízí nejdelší modrou sjezdovku na Moravě v délce 3050 metrů, s převýšením 520 metrů. K dispozici jsou tu šestisedačková lanovka a tři vleky, dětský park, červené a modré sjezdovky a dvě freeride zóny.

V areálu funguje lyžařská a snowboardová škola, půjčovna a test centrum i skiservis. Běžkaři mohou vyrazit na 27 kilometrů upravovaných tras, s možností návštěvy horní nádrže elektrárny. Ubytovat se dá i přímo v areálu, restaurace v dolní části střediska má tři provozy.

  • Sjezdovky celkem: 11,5 km
  • Jednodenní skipas 2022/23: 950 korun
  • www.kouty.cz

Největší střediska v Krkonoších

Nejvyšší české hory nabízejí prominentní areály a špičkové závodní sjezdovky, ale i klidné rezorty pro rodiny s dětmi.

Dolní Morava

Areál v pohoří Králický Sněžník, v němž trénoval i český reprezentant Ondřej Bank, je známý nejen širokou nabídkou sjezdových tratí. I v zimě si lze pobyt v Dolní Moravě zpestřit chůzí stezkou v oblacích a po 721 metrů dlouhém visutém mostě Sky Bridge. Oblíbeným lákadlem je i horská dráha dlouhá tři kilometry s převýšením 364 metrů. Kromě toho zde funguje i kilometr dlouhá zimní bobová dráha.

Nejdelší z osmi sjezdovek je dlouhá 2500 metrů. Vyzkoušet lze i zábavnou trať s klopenými zatáčkami a tunely, trať na skicross, snowpark a večerní lyžování i sáňkování. Vyrazit lze i na skupinové výpravy na sněžnicích a na skialpech.

Kraličák

Druhé největší středisko Králického Sněžníku se rozkládá na svazích vrchu Štvanice. Součástí jsou sjezdovky všech úrovní, obsluhované dvěma lanovkami včetně vyhřívané šestisedačky a dvěma vleky. K dispozici jsou i dva funparky, devizou je téměř 70 kilometrů běžkařských tratí.

V zimě je v provozu rozhledna Stříbrná Twiggy od architekta Martina Rajniše, bobová dráha a objednat si lze i hodinovou jízdu rolbou. Ubytování v penzionu Kraličák, navrženém studiem Ječmen, nabízí architektonický zážitek uznaný i Českou cenou za architekturu 2014.

Architekt Martin Rajniš je i autorem dalších rozhleden

Výběr nejzajímavějších vyhlídkových věží posledních let, který připravily Seznam Zprávy, můžete využít i jako tipy na výlet.

Ramzová

Areál Bonera v Ramzovském sedle je unikátní nadmořskou výškou. Lanovka, vedoucí na kopec Šerák až do výšky 1350 metrů nad mořem, je jediná, jíž se dá dostat přímo na vrcholy Jeseníků. Kromě dvou na sebe navazujících lanovek tu mají tři vleky, při sjíždění svahů lze překonat převýšení až 569 výškových metrů.

Ubytovat se dá přímo u sjezdovek nebo v okolních penzionech. Na protějším svahu sedla je ještě menší Ski areál pod Klínem se třemi vleky, který má jiného provozovatele.

  • Sjezdovky celkem: 8,4 km
  • Jednodenní skipas 2022/23: 750 korun
  • www.bonera.cz

Červenohorské sedlo

Jesenické lyžařské středisko s nejdelší tradicí oslovuje zvláštní atmosférou díky architektuře velkých tmavohnědých chat a hotelů. Ale také nadmořskou výškou 862–1164 metrů, která dává poměrně velkou jistotu dostatku sněhu. Při silném sněžení zde však někdy bývají problémy s dopravou.

K lyžování si lze vybrat severní i jižní svahy s červenou, modrou a nejnižší žlutou obtížností. Kromě lanovky na Velký Klínovec bývá v provozu až sedm vleků včetně lanového v dětském parku. Lyžařská škola učí nejen začátečníky, ale i freestyle nebo jízdu v prašanu. Sedlo je také oblíbeným výchozím místem na hřebenové běžkařské tratě na obě strany Hrubého Jeseníku.

O nové lanovce na Červenohorském sedle

Nová čtyřsedačková lanovka o délce zhruba 1500 metrů je jednou z největších investic v lyžařských střediscích v Jeseníkách.

Praděd

Nejvýše položený skiareál v Česku se rozkládá na severních svazích Petrových kamenů ve výšce 1235–1445 metrů nad mořem. Získal proto přezdívku Moravský ledovec. Lyžuje se tu výhradně na přírodním sněhu, který tu bývá už od konce října a vydržet může až do konce dubna.

Vyžití tady najdou lyžaři všech úrovní, na jeden skipas se dá sjíždět svahy ve střediscích Praděd a Ovčárna. Sjezdovky obsluhuje sedm vleků, na své si tu přijdou i milovníci běžeckého lyžování. Bonusem jsou široké výhledy s vysílačem na Pradědu v pozadí.

  • Sjezdovky celkem: 4,8 km
  • Jednodenní skipas 2022/23: 700 korun
  • www.figura.cz

Kunčice

Přehlednými širokými sjezdovkami s nízkou zaplněností se vyznačuje areál v Králickém Sněžníku na východních svazích u Kunčic. Celkem je jich osm, přičemž až pět z nich obsluhuje sedačková lanovka. Kromě toho jsou zde tři vleky, z toho jeden krátký v dětském parku.

Děti tu mají i hřiště s lanovou pyramidou a trampolínou. Právě rodiny s dětmi mohou v tomto středisku ocenit menší shon než ve velkokapacitních areálech. Funguje zde ovšem i freestylový snowpark nebo trať pro akrobatický sjezd v boulích.

Reklama

Doporučované