Hlavní obsah

Stavba nové lanovky na Červenohorském sedle finišuje, do zimy má být hotová

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stavba nové lanovky na Červenohorském sedle, kterou tamní středisko buduje od loňského podzimu, finišuje, hotová by měla být před zimní sezonou.

Článek

Zástupci areálu původně plánovali, že bude jezdit už uplynulou sezonu, to překazily náročné stavební i administrativní procesy. Radost z dokončené investice zástupcům areálu hatí nejistota ohledně cen energií. Nadcházející zimní sezonu nevidí optimisticky kvůli rapidnímu zdražování ani ostatní areály v Jeseníkách, zjistila ČTK.

Nová čtyřsedačková lanovka o délce zhruba 1500 metrů, která nahradí zastaralou lanovou dráhu A na Velký Klínovec, je teď jednou z největších investic v lyžařských střediscích v Jeseníkách. Náklady přesáhnou 30 milionů korun. Tento týden na lanovce prováděli odborníci defektoskopii sedaček, v příštích dnech je na programu závěrečná fáze revize elektřiny. „Na konci září bychom měli provést zátěžovou zkoušku pro Drážní úřad. Nedovedeme si představit, že by lanovka na začátku sezony nejela,“ řekl ČTK vedoucí areálu Martin Dubský.

Nová lanová dráha stojí na místě původní čtyřsedačkové lanovky vyrobené v roce 1988. Je vybavena poslední technologií, je rychlejší a má plastovou krycí „bublinu“, která ochrání lyžaře před nepřízní počasí. Stavbu plánovali zástupci areálu zhruba šest let.

„Modlíme se, aby se něco stalo s cenami energií, jak elektřiny, tak plynu. Skončily nám fixace a ceny nejsou vůbec příznivé, jak na provoz, tak na zasněžování. Panuje absolutní nejistota. Podobný problém mají i ostatní střediska, která stejně jako my váhala a loni na jaře po covidu, kdy cena poprvé stoupla, neudělala nové fixace,“ doplnil vedoucí areálu. Kalkulovat zatím nechce ani ohledně ceny skipasů. „Čekáme, co bude. Všichni mlčí, je to jako klid před bouří,“ dodal Dubský.

Nejistota tíží i ostatní provozovatele areálů. „Nám skončila fixace už loni, takže už uplynulou sezonu jsme jeli v nebeských výšinách. Tenkrát stála megawatthodina na burze zhruba 180 euro, nyní je to 500 euro, je to katastrofa. Nyní se nám ani nechce uzavírat smlouvy, čekáme, co se stane. Nedá se nic předpovídat,“ řekl dnes ČTK zástupce střediska Přemyslov Jaroslav Podzimek. Podle něj už zdražování nelze příliš promítnout ani do ceny skipasů. „Loni jsme ceny zvedli o 20 procent, což zhruba pokrylo zvýšení cen. Nyní už ceny musíme držet tak, aby to pro lidi bylo vůbec únosné,“ doplnil Podzimek.

Reklama

Doporučované