Hlavní obsah

Dýňová sezona je v plném proudu. Vykouzlit z nich můžete třeba i zmrzlinu

Foto: Archiv Belcredi Bistro, Seznam Zprávy

Oblíbeným pokrmem z dýní je polévka.

Reklama

Tyhle barevné a bachraté bohyně podzimu zažívají v Česku velkou popularitu a jsou jedním z pokladů podzimních farmářských trhů.

Článek

Už dávno neplatí, že jedinou dýňovou hvězdou je japonské hokaido a jediným pokrmem, který lze z dýní připravit, je voňavá oranžová polévka. Dýně jsou totiž neuvěřitelně vděčnou surovinou, z nichž zkušení kuchaři vykouzlí téměř nekonečnou kolekci dobrot.

Sladké maso nebo špagety

Dýní jsou desítky druhů. Mezi nejznámější patří vedle zmíněného hokaida dýně máslová, špagetová, muškátová či delicata. Hokaido samozřejmě patří mezi nejchutnější dýně a jeho velkou výhodou je také to, že se nemusí loupat, protože má na rozdíl od ostatních dýní jedlou slupku. Navíc vydrží v suchu ve spíži i několik měsíců.

Tou nejlahodnější dýní je ovšem v Americe vyšlechtěná Sweet Meat Oregon, která se hojně pěstuje i u nás. Je několikrát větší než hokaido, běžně dosahuje váhy pět až deset kilogramů. Je příjemně nasládlá a krásně voňavá. Naopak dýně velkoplodá, ze které se vydlabávají masky na Halloween, se k jídlu moc nehodí. Jedlá sice je, ale její chuť není příliš valná.

Zajímavé zpestření v kuchyni nabízí dýně špagetová, sama o sobě sice chuťově neutrální, ale zato s překvapivou strukturou. Když tuto dýni upečete rozkrojenou v troubě, vidličkou z ní pak můžete vyškrabat tenká vlákna v podobě špaget, které je možné stejným způsobem použít při vaření (s česnekem a olejem jako aglio olio či třeba s masem a parmazánem).

+2

Nejdřív upéct v troubě

Pro přípravu dýní platí jedno nejdůležitější pravidlo: Ať už s ní budete dále pracovat jakkoliv, je třeba ji nejprve upéct v troubě. Pomalu a při nízké teplotě. Tím se výrazně zintenzivní její chuť. Nádherně je to vidět třeba u polévky – pokud se udělá tak, že se syrová dýně uvaří ve vodě, konečný výsledek nestojí za nic. Naopak pokud ji kuchaři připraví z pečené dýně, čeká na jejich hosty skvělý labužnický zážitek.

Je to ale trochu věda, protože třeba na přípravu pravé vídeňské dýňové polévky potřebujete tucet dalších ingrediencí. Vedle pečené dýně je třeba bílé víno, kuřecí vývar, zázvor, chilli papričky, kurkuma, pomerančová šťáva, smetana, muškátový oříšek, bazalka a pár kapek dýňového oleje. A pepř a sůl. V asijské verzi se pak dýňová polévka dochucuje kokosovým olejem, červeným curry, rybí omáčkou, citronovou trávou a čerstvým koriandrem.

Ke krevetám i zvěřině

A další využití? Kousky pečené dýně jsou skvělým základem do salátů – třeba s kozím sýrem a pečenými vlašskými ořechy. Jemné dýňové pyré je zase zajímavou přílohou k pečenému masu, zvláště ke zvěřině či ke grilovaným rybám (skvěle funguje třeba s candátem).

Vyhlášenou pochoutkou je dýňové rizoto, které je chutné samo o sobě, ale parádně doprovodí také plody moře, pečené krevety, smažené kalamáry či chobotnice. Prostě dokonalá univerzální příloha.

Dýňová zmrzlina

Sladká tečka na závěr nemůže chybět, neboť přirozená sladkost dýní představuje vhodný základ pro řadu rozmanitých podzimních dezertů. Díky dýni mají krásnou barvu a současně při jejich přípravě není zapotřebí moc cukru.

Klasikou je dýňová bábovka s pekanovými ořechy, zázvorem, pomerančovou kůrou a pár kapkami likéru Grand Marnier, děti potěší dýňové muffiny dochucené muškátovým oříškem, zázvorem a hřebíčkem. Velký kulinární zážitek nabízí také dýňový cheesecake či dýňová zmrzlina.

Reklama

Doporučované