Hlavní obsah

Zkáza lodi Titanic: Příběh katastrofy, která šokovala celý svět

Foto: Wikimedia, Seznam Zprávy

Titanic vyplul z anglického Southamptonu 10. dubna 1912.

Reklama

Největší loď své doby, která překypovala luxusem, nedokončila ani první zaoceánskou plavbu. Slavné filmové zpracování tragédie, která ji postihla, se dočkalo obnovené premiéry v remasterované verzi pod názvem Titanic: 25. výročí.

Článek

Psala se neděle 14. dubna 1912, krátce před půlnocí. Obří zaoceánská loď Titanic byla již pátým dnem na své první plavbě na trase z anglického Southamptonu do New Yorku. Za jasné noci plula severním Atlantikem nedaleko kanadského ostrova Newfoundland, k americkým břehům měla dorazit asi za tři dny.

Osudový náraz

Hlídka náhle spatřila asi 700 metrů před přídí velký plující ledovec. Kormidelník stočil loď prudce doleva a strojovna zastavila chod. Bylo však už pozdě. Parník byl těžký a plul rychle, měl tedy značnou setrvačnost. Manévr zabránil čelní srážce, ale loď narazila do ledovce pravobokem, těsně za přídí. Většina lidí na lodi přesto neucítila náraz, ale jen zachvění trvající asi 10 sekund.

Během nich ledovec rozpáral bok parníku na několika místech pod čarou ponoru, v délce asi 90 metrů. Do podpalubí na přídi začala rychle proudit voda. Přední část lodi kvůli tomu poklesla, a voda tak pronikala dále do nitra parníku.

Titanic měl sice systém přepážek, které se daly v případě potřeby vodotěsně uzavřít a izolovat tak zbytek podpalubí, ihned po nárazu se jich však naplnilo tolik, že tento bezpečnostní prvek selhal.

Fakta o Titaniku

  • Rok výroby: 1911
  • Provozovatel: White Star Line, Velká Británie
  • Velikost: délka 269 metrů, šířka 28 metrů, tonáž 46 tisíc tun
  • Kdy vyplul: 10. dubna 1912
  • Trasa: Southampton (Velká Británie) – New York (USA)
  • Kdy ztroskotal: 15. dubna 1912
  • Jak dlouho měl plout: týden
  • Kde ztroskotal: u kanadského ostrova Newfoundland
  • Počet obětí: asi 1500
  • Kolik lidí se zachránilo: 706
  • Jak hluboko leží vrak: asi 4 km
Foto: Wikimedia, Seznam Zprávy

V Southamptonu před odjezdem, duben 1912

Životy v rukou kapitána

Během několika minut bylo posádce jasné, že voda přitéká tak rychle, že si s ní čerpadla neporadí. Na palubě byl i konstruktér lodi Thomas Andrews a ten podle přeživších svědků odhadl, že se loď nejpozději do hodiny a půl potopí.

Situace byla o to těžší, že na lodi nebylo dost záchranných člunů, aby se do nich vešli všichni lidé. Titanic sice mohl vézt až 64 člunů pro celkem čtyři tisíce lidí, bylo jich tady však jen 20. Pro případ neštěstí se počítalo s tím, že čluny budou sloužit k evakuaci na nějakou záchrannou loď, a použijí se tedy víckrát za sebou.

O žádné lodi v blízkosti však posádka nevěděla. Parník přitom obklopovala voda, která měla kvůli tajícím ledovcům teplotu minus dva stupně. Lidé v ní mohli přežít jen 5–10 minut, ti odolnější nejvýš 20 minut. Na kapitánovi tedy bylo rychle rozhodnout, kdo má šanci se zachránit a kdo zřejmě zahyne.

Zmatky při evakuaci

Cestující i členové posádky dostali záchranné vesty a chvíli po půlnoci kapitán nařídil spustit záchranné čluny na vodu. Podle zvyklostí se začaly jako první evakuovat ženy a děti. V tu chvíli však nastal zmatek. Posádka záchrannou operaci neměla nacvičenou a spouštěla některé lodě i velmi málo zaplněné. Některé se jí nepodařilo spustit vůbec. Řada lidí také nechtěla do člunů nastupovat, třeba aby se příbuzní nerozdělili.

Zachránilo se proto o dost méně lidí, než kolik i omezená místa ve člunech dovolovala. Mnozí cestující a členové posádky zahynuli přímo na palubě, další po skoku do ledové vody, s nadějí, že se jim podaří dostat do některého z člunů.

Titanic ve filmu

První snímek s tematikou Titaniku uvedla do kin společnost Eclair Film pouhý měsíc po neštěstí, tedy v roce 1912. Hlavní roli v němém filmu Saved from Titanic (Zachráněna z Titaniku) ztvárnila herečka Dorothy Gibsonová, která sama katastrofu přežila.

Nejslavnějším filmovým zpracováním tragédie se stal film Titanic Jamese Camerona z roku 1997, v hlavních rolích s Kate Winsletovou a Leonardem DiCapriem. K únoru 2023 zaujímá třetí příčku mezi komerčně nejúspěšnějšími filmy všech dob.

Po čtvrt století se film v únoru 2023 dočkal obnovené premiéry v remasterované verzi pod názvem Titanic: 25. výročí.

Dokonání zkázy - počet obětí až 1500

Titanic klesl pod hladinu 20 minut po druhé hodině ráno. Radisté předtím stihli odvysílat nouzový signál a k místu neštěstí jako první okamžitě vyrazila loď Carpathia, vzdálená 58 mil. Ta pak zachránila veškeré přeživší, kterých bylo 706, a dopravila je do New Yorku.

Odhady počtu obětí se různí, nejčastěji se uvádí asi 1500. Z celkových 2200 lidí na palubě to tedy byly dvě třetiny. Při katastrofě zahynul i hlavní konstruktér Titaniku Thomas Andrews. Naopak se zachránil J. Bruce Ismay, výkonný ředitel rejdařské firmy White Star Line, která Titanic provozovala, za což sklidil silnou kritiku.

+12

Trup lodi se při potopení rozlomil na dvě části, ta přední se zabořila do bahna. Po vraku se začalo pátrat krátce po neštěstí, vzhledem k mořské hloubce kolem čtyř kilometrů na to však dlouho neexistovala vhodná technika.

První trosky se podařilo najít až v roce 1985 oceánografovi a geologovi Robertu D. Ballardovi. Francouzská expedice odtud o dva roky později vyzvedla stovky předmětů, což se však setkalo s nesouhlasem veřejnosti. Od té doby platí úzus, že by se měl vrak respektovat jako mezinárodní památka a hrob 1500 obětí.

Společnost RMS Titanic, která o vrak pečuje, chtěla v roce 2020 z trosek vyzvednout telegraf, který zachránil tolik lidí. Jak však napsal britský deník The Guardian, kvůli právním sporům a pandemii covidu od plánu upustila.

Mohlo to dopadnout i jinak

Při pozdějším vyšetřování se přišlo na řadu pochybení, která mohla katastrofě zabránit, či zmírnit následky. Posádka například během osudného dne dostávala z jiných plavidel v okolí varování před ledovci, zprávy se však zřejmě nedostaly ke správným lidem.

V době, kdy se Titanic začal potápět, byla jen asi 20 mil daleko loď SS Californian. Kdyby o ní posádka Titaniku věděla a dostal se k ní včas nouzový signál, bylo možné zachránit všechny lidi. Radista SS Californian přitom patřil k těm, kdo Titanic marně varoval před ledovci. V době neštěstí bohužel spal, takže nezachytil volání o pomoc.

Jiná souhra okolností naopak zřejmě spoustu životů zachránila. Celková kapacita Titaniku byla 3,5 tisíce lidí, tedy o dost víc, než kolik se na něm plavilo lidí. Obětí tedy mohl být daleko větší počet. Nízkou obsazenost způsobila stávka horníků v Anglii. Kvůli ní hrozilo, že na plavbu nebude včas dost uhlí, a mnoho zájemců proto cestu odřeklo.

Sourozenci Titaniku

Titanic byl z „trojčat“. Patřil do trojice stejně velkých lodí typu Olympic, ve své době největších na světě. Provozovala je britská firma White Star Line a vyrobila severoirská loděnice Harland & Wolff.

Jako první vyplul z doků v roce 1911 Olympic, Titanic následoval o rok později, Britannic se přidal v roce 1914. Titanic měl asi o tisíc tun větší tonáž než Olympic, takže v době vyplutí a ztroskotání byl světovým rekordmanem. Později dokončený Britannic ho však tonáží o dva tisíce tun překonal.

Také Britannic ztroskotal, když v roce 1916 najel na minu. Katastrofa si však vyžádala jen 30 obětí, zřejmě i díky úpravám po neštěstí Titaniku. Olympic brázdil oceány až do roku 1935.

Foto: Library of Congress, Seznam Zprávy

Titanic a sesterská loď Olympic se stavěly současně v letech 1909-1911.

První kolize hned po vyplutí

Zaoceánské parníky sloužily na počátku 20. století jako jediný dopravní prostředek pro cesty mezi Evropou a Severní Amerikou. Titanic měl zaujmout místo na pravidelné lince z anglického Southamptonu do New Yorku, na níž se měl střídat s lodí Olympic.

Parník přepravoval řadu lidí, kteří patřili k nejbohatším na světě. Pro ně sloužila luxusně vybavená první třída, v níž měli k dispozici špičkové restaurace a kavárny, bazén, turecké lázně nebo kurt na squash. Kromě toho byly na palubě i stovky emigrantů z Velké Británie, Irska a Skandinávie, kteří hledali za oceánem lepší život.

Na první a zároveň poslední plavbu Titanic vyplul ze Southamptonu 10. dubna 1912, přičemž v New Yorku měl přistát o týden později. K neštěstí přitom málem došlo již pouhých několik minut po vyplutí.

Když velký parník proplouval kolem dvou lodí v přístavu, jeho obrovský výtlak je vyzvedl na vlnách do výšky. Vzápětí začaly prudce klesat směrem k trupu Titaniku a pod silným tlakem se přetrhla jejich kotvicí lana. Srážce se nakonec podařilo zabránit na poslední chvíli, když mezi Titanikem a jednou z lodí zbývala už jen asi metr široká mezera. Při pozdějším střetu s ledovcem už loď takové štěstí neměla.

Srovnání se současností

Podle dnešních měřítek by byl Titanic drobečkem. Největší loď počátku 20. let 21. století, Wonder of the Seas, měří na délku 362 metrů a její tonáž dosahuje téměř 237 tisíc tun, tedy asi pětinásobku Titaniku.

Mezi roky 2023 a 2026 pak mají na oceány vyplout nová obří trojčata. Tři stejné parníky společnosti Royal Caribbean International dosáhnou délky 365 metrů a tonáže přes 250 tisíc tun.

Reklama

Související témata:
Lodní katastrofy

Doporučované