Hlavní obsah

Rozříznou Titanic? Soud schválil pokus vyzvednout Marconiho telegraf

Foto: Profimedia.cz

Údajně „nepotopitelný“ Titanic dnes odpočívá na mořském dně asi 370 mil od Newfoundlandu.

Reklama

Unikátní pokus zachránit artefakt, nebo znesvěcení mořského hrobu? Soudkyně v americkém státě Virginie dala souhlas s pokusem rozříznout trup Titaniku a vyzvednout Marconiho telegraf. Vlády Spojených států a Británie protestují.

Článek

Zaoceánský parník přitahuje velkou pozornost i 108 let poté, co po srážce s obřím ledovcem zmizel v ledových vodách severního Atlantiku a s sebou do mořského hrobu stáhl přes 1500 osob. Boj o vrak luxusní lodi a předměty nevyčíslitelné hodnoty, které ukrývá, se přenesl k soudu v Norfolku ve státě Virginie.

V rozporu s postojem vlád Spojených států a Velké Británie, které dokonce podepsaly a ratifikovaly mezistátní dohodu zakazující výdej licencí pro vstup do trupu Titaniku i manipulaci s artefakty v jeho okolí, se soudkyně Rebecca Beach Smithová rozhodla vyhovět žádosti společnosti RMS Titanic, Inc. Ta je od roku 1996 „záchranným správcem vraku“, a tudíž jedinou institucí, která má právo sbírat z mořského dna předměty z nešťastného korábu.

Soudkyně Smithová dala zelenou operaci, při níž se společnost RMS Titanic, Inc. chystá s pomocí robotů „chirurgicky odstranit“ část stropu podpalubí a odebrat z telegrafní místnosti Marconiho bezdrátový přístroj, přes který telegrafisté potápějící se lodi vysílali tísňový signál C. Q. D. Firma ve své žádosti virginskému soudu napsala, že Marconiho telegraf je „hlasem Titaniku“ a že se strop v telegrafní místnosti už začal drolit.

Americký vládní Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) se navzdory soudnímu verdiktu nehodlá vzdát a chce i nadále rozříznutí trupu jedné z nejslavnějších lodí všech dob zabránit. U soudu zástupci NOAA argumentovali tím, že „je telegraf nejspíš obklopený ostatky více než 1500 osob“. Britská vláda se pak domnívala, že bilaterální dohoda s Washingtonem zabrání jakékoli další manipulaci s vrakem.

+11

Prezident RMS Titanic, Inc. Bretton Hunchak se zaklíná, že jeho společnost je „oddaná odkazu Titaniku a jeho dalšímu sdílení veřejnosti“. Bez vyzvednutí předmětů ze silně zkorodovaného vraku by prý získávání zkušeností s historickými artefakty bylo omezeno na úzkou skupinu bohatých a privilegovaných, kteří mají možnost se do hlubin Atlantiku ponořit.

Soudkyně Smithová ve svém verdiktu konstatovala, že Marconiho bezdrátový přístroj je „historicky a kulturně významným předmětem, který by vzhledem k rychle postupujícímu rozpadu lodi mohl být navždy ztracen“. Verdikt Smithové zvrátil předchozí rozhodnutí federálního soudu z roku 2020, který řezání do vraku zakázal, stejně jako oddělování jakýchkoliv předmětů.

Obě strany sporu tvrdí, že jejich primárním zájmem je chránit Titanic. Spojené státy a Británie navíc zdůraznily, že chtějí mít kontrolu nad vrakem i proto, že jde o pietní místo. „Hromadný hrob“ by měl být ponechán v klidu a míru i podle části veřejnosti, a zejména pak rodin obětí neštěstí. Podobné akce, jako plánuje RMS Titanic, Inc., už v minulosti doprovázela kritika. Pokud by se plán firmy skutečně realizoval, šlo by o nejrozsáhlejší operaci svého druhu od objevení vraku v roce 1985.

Reklama

Související témata:

Doporučované