Článek
Je to zdánlivá drobnost, přesto leckoho zarazí: V aktuálním knižním trháku Tajemství všech tajemství amerického spisovatele Dana Browna, který se odehrává v pražských kulisách, čtenář ani jednou nenarazí na českou pivní kulturu. Žádná z postav si nedopřeje zlatavý mok ani o něm nemluví.
Důvod je zcela prozaický. Podle Petra Onufera z nakladatelství Argo totiž sám bestsellerový autor pivu zrovna neholduje. Do hospod na české pivo se Browna snažil i několikrát vzít.
Pro Dana Browna a jeho hlavní postavu, profesora Roberta Langdona je tak Praha hlavně koktejlová. Velkorysý prostor v knize dostal například bar Black Angel’s, který se nachází přímo na Staroměstském náměstí v suterénu hotelu U Prince, nebo hotelový bar ve Four Seasons.
Na zdraví, Dane Browne!
Už moment, kdy Brown na svém instagramu v červenci zveřejnil malého cestovního průvodce pro Prahu a zmínil v něm právě Black Angel’s, napověděl manažerovi baru Pavlu Šímovi, že by se bar v očekávané knize mohl objevit. „V jaké míře ale bude zahrnut, jsme netušili do poslední chvíle. Až s vydáním knihy jsme zjistili, kolik prostoru Dan Brown Black Angel’s věnoval a jak důležitou úlohu v příběhu sehrál,“ uvádí.
Brown si v knize propůjčil i místní barovou legendu Aloise Krchu, kterou barmani v čele s Šímou vymysleli a pracují s ním podobně jako například s postavou Járy Cimrmana.
Doslovně se na stránkách knihy název baru objeví celkem čtyřikrát. Za každou zmínku tu proto vznikl jeden speciální koktejl inspirovaný sérií románů s Robertem Langdonem. A to i přesto, že zde žádná z postav místní drinky neochutná.
Kromě Black Angel’s autor v knize Tajemství všech tajemství zmiňuje také AnonymouS Bar, který popisuje jako podnik „pro hackery a pleticháře“ - nejspíš proto, že je inspirovaný postavou Guye Fawkese. Jeho masku, která je zároveň symbolem hackerského hnutí Anonymous, si tu barmani často nasazují.
Na stránkách knihy se dočtete i o Hemingway Baru, a to jako o podniku „pro fajnšmekry a milovníky koktejlů“. I tady už si můžete dát drink, který svou barvou odkazuje na obal knihy a jeho složení na tři města, která se v Tajemství všech tajemství objevují. Prahu reprezentuje libeček, Londýn gin a New York jablko.

Koktejl Hemingway Baru dostal jméno Secrets.
Speciální nabídku inspirovanou touto knihou si pro hosty připravil také pražský hotel Four Seasons, kde hlavní hrdina v knize bydlí a odehrává se tu i značná část děje. Ve spolupráci se spisovatelem vytvořil ubytovací balíček Prague by Dan Brown.
„Hosté v rámci pobytu obdrží osobně podepsanou knihu s uvítací kartou, župany s vlastními iniciály a užijí si i prohlídku města se soukromým průvodcem,“ uvádí ředitelka PR a komunikace pražské pobočky Four Seasons Veronika Tamchynová a dodává, že další novinky chystají i pro rok 2026.
Už nyní lze v baru místní italské restaurace CottoCrudo, který je v románu rovněž zmíněný, ochutnat nové koktejlové menu s odkazy na Tajemství všech tajemství. Ostatně právě tady je Langdonovi naservírován drink „Luce“, který v hotelovém baru na nápojovém lístku skutečně byl v roce 2019.

Kniha Dana Browna a drink „Luce“ se slaninou v nové verzi.
Drink z whisky, třešňového bitteru, javorového sirupu a slaniny si ale postava v knižním příběhu moc nevychutnává. „Náš tým se ke koktejlu vrátil, vzal to jako výzvu a vytvořil jeho novou, lehčí a vyváženější verzi. Slanina dnes figuruje už jen jako hravá dekorace,“ dodává Tamchynová.
Vedle něj tu nově nabízejí i klasický koktejl Vesper Martini, který je v knize zmíněn jako Langdonův oblíbený, ale i autorské kreace jako Golem Negroni nebo Katherine’s Spark.
Postava Katherine v hotelovém baru ochutná ještě Staroplzenecký absinth, na který běžní turisté naráží ve výlohách večerek v centru Prahy. Přestože zelený spirit v běžné nabídce CottoCrudo není, podle Tamchynové jej na baru mají připravený pro hosty, kteří si objednají degustaci „Brownovského“ koktejlového menu. Pravděpodobně jako vtipnou podpultovku.
Káva versus melta
Svou zmínku mají v knize i další hotelové gastronomické provozy. Například restaurace Coda, která sídlí v prostorách hudebního hotelu Aria na Malé Straně. V knize je zmíněná jako „podnik se skvělou českou kuchyní“. A k samotnému konci knihy ústřední postavy navštíví také restauraci luxusního hotelu Alchymist, kam zamíří na opulentní Prosecco snídani. Tu zde hosté mohou zažít i v reálu a zástupci hotelu ji označují jako svůj signature.
Brown si do knihy vypůjčil i položky ze skutečného menu, konkrétně fíkové knedlíky se zlatými vločkami, ale překvapivě také cereální nápoj meltu. Podle marketingové ředitelky Vladěny Cerelly ji hotel má ve své stálé nabídce jako poctu k českým tradicím.
„Melta není jen nápoj – je to návrat k tradici, k vůni domova a k přírodě, okamžik klidu a nostalgie. Proto ji s hrdostí nabízíme i dnes, aby se každý host mohl na chvíli dotknout českého kulturního i chuťového dědictví.“
Pravou kávu, konkrétně espresso, si hrdinové dopřáli ve vinohradské kavárně La Bohème Café, kterou provozuje stejnojmenná česká pražírna. I ta pro své hosty připravuje speciální kávový drink s tajnou ingrediencí, který bude podáván ve sklenici na prosecco.
„Každý, kdo správně uhodne skrytou ingredienci, dostane tento nápoj od nás zdarma. Zároveň pracujeme na vytvoření nové kávové směsi inspirované knihou, kterou uvedeme v nejbližších týdnech,“ říká Anastasia Kurenková z La Bohème Café.
Kavárenské zmínky doplňuje ještě Týnská literární kavárna, která už na svém instagramu reagovala vtipným videem, jak tu vyhlíží davy turistů.