Hlavní obsah

Michelinské cedule vyrábí česká firma. Z Brna míří ke kuchařům z celého světa

Foto: Shutterstock.com

Smaltované cedule ocenění Michelin se vyrábí v Brně.

Za pár týdnů se někteří čeští kuchaři dočkají michelinské hvězdy. Tento symbol byl pro ně přitom vždy blíž než třeba pro kuchaře z Francie. Cedule, které Michelin posílá do restaurací po celém světě, se totiž vyrábí v Brně.

Článek

Každá michelinská hvězda začíná příběhem v kuchyni. Ten hmatatelný symbol uznání – charakteristické červené cedule, které se objevují na dveřích restaurací od Londýna po Singapur, se rodí v Brně. Pro Michelin je vyrábí firma Smalt Brno. Firma, která funguje už od roku 1993, se na gastronomické síni slávy podílí přes osm let.

„Je to stejný typ výrobku jako třeba cedule s názvem ulice nebo domovním číslem. My se ale zaměřujeme na hromadnou výrobu. Naše technologie umožňuje věrnou reprodukci fotky. Přenos motivu na vypouklou ceduli nanášíme pomocí obtisků,“ vysvětluje obchodní ředitel firmy Ota Fišera.

Nejčastěji používaný ruční přenos motivů pomocí šablon podle něj podnik nepoužívá. Technologii přenosu grafiky na cedule si chrání, díky ní je však schopný vyrobit i několikatisícové náklady. Komplikované fotorealistické motivy využívají jiní klienti, například automobilka Porsche. „Pro tu vyrábíme několikrát do roka již téměř 30 let,“ dodává Fišera.

Zmiňuje i další klienty jako Bosch, Coca-Cola, Pepsi, Carlsberg nebo TotalEnergies. Ročně se ve Smalt Brno vyrobí na 300 tisíc plechových a smaltovaných cedulí.

Co je to smalt?

Smalt je povrchová úprava litin a plechů. Vzniká tavením křemičité taveniny příbuzné sklu nebo porcelánu při vysokých teplotách (až 800 °C). Žár ji následně promění na lesklou sklovitou vrstvu. Tento vytvořený povlak je po natavení hladký a lesklý, chrání kov proti korozi, je odolný, barevně stabilní a má vysokou životnost.

Kolik kusů smaltovaných čtvercových destiček s hvězdami pro Michelin firma přesně vyrobí, Fišera nemůže prozradit. V tomto směru jsou smluvně vázáni mlčenlivostí. „Konkrétně vám to říct nemůžu, ale obecně je to v tisících kusech ročně. Mohu jen říct, že se číslo každým rokem zvyšuje,“ říká.

Prozradil také, že výroba probíhá rok dopředu. Aktuálně se tedy v brněnské firmě vypalují cedule, které Michelin rozdá restauracím po celém světě v roce 2026. Neznamená to ale, že by bylo jasné, kolik plaket příští rok rozdá. Započítává se do toho třeba i oprava rozbitých či odcizených cedulek.

Recept na správnou červenou

Michelin je pro Smalt Brno jedním z nejdůležitějších individuálních klientů. Kromě cedulí s oceněním gastronomického průvodce pro něj vyrábí i jiné reklamní štítky související s automotivem. Získat ale takového klienta trvalo podle Fišery několik let.

V případě smaltovaného symbolu kulinářského ocenění bylo pro moravskou firmy jedním z největších oříšků vychytat přesný odstín červené barvy. Ten se ještě před první michelinskou zakázkou ve Smalt Brno testoval několik měsíců.

„Keramické barvy vypadají jako prášek. Museli jsme tehdy sehnat různé odstíny od různých výrobců. V případě této zakázky jsme kombinovali i několik prášků do sebe, abychom věrně napodobili požadovaný odstín,“ říká Fišera.

+1

Náročným kolečkem testování si přitom musela firma projít velmi brzy znovu. „Hned následující rok po zisku této zakázky se z důvodu nového nařízení Evropské unie přestaly vyrábět ty barvy, které nám zrovna vyšly jako nejlepší. Odrazili jsme se pak od toho, co jsme už měli otestováno, a brzy se nám naštěstí podařilo najít vhodnou náhradu,“ dodává obchodní ředitel Smalt Brno.

Štíty s michelinskými hvězdami dnes dodává firma v dekorativních obalech i s úchyty a speciálními krytkami na šroubky. „S Michelinem jsme se také domluvili, že do krabičky budeme pro jistotu dávat i leták s informacemi, jak o ceduli pečovat a jak ji namontovat. Aby si na to někdo nevzal kladivo,“ říká Fišera s tím, že pokud se smalt na ceduli poškodí, přestává plnit svoji funkci.

Co znamenají hvězdy od Michelinu?

Jedna hvězda *„Vysoce kvalitní kuchyně – stojí za zastávku“Uděluje se restauracím, které používají nejkvalitnější suroviny a kde jsou pokrmy připravovány na konzistentně vysoké úrovni.
Dvě hvězdy **„Vynikající kuchyně – stojí za zajížďku“Udělují se ve chvíli, kdy jsou osobnost a talent šéfkuchaře patrné v jeho odborně připravených pokrmech. Jeho jídlo je rafinované a inspirativní.
Tři hvězdy ***„Výjimečná kuchyně – stojí za samostatnou cestu“Nejvyšší ocenění udělované za výjimečné kuchařské umění šéfkuchařům na vrcholu jejich profese. Jejich kuchyně je povýšena na umění a některá z jejich jídel jsou předurčena stát se klasikou.

Kromě hvězd uděluje Michelin ještě další prestižní ocenění:

  • Bib Gourmand – vynikající jídlo za rozumnou cenu
  • Michelin Green Star – udržitelné podniky s ekologickým přístupem

Doporučované