Článek
Pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois jsou zatím jediné, které v Česku zdobí michelinská hvězda. Dalších pět podniků se může pochlubit oceněním Bib Gourmand. To se však s nejvyšší pravděpodobností za necelé dva měsíce změní. Společnost Michelin představí poprvé svého gastronomického průvodce, který zahrne restaurace po celé České republice.
Tento nový výběr prozradí 11. prosince 2025 během slavnostního večera v Mariánských Lázních. Informovala o tom státní agentura CzechTourism.
„Ocenění Průvodce Michelin je celosvětově uznávaným symbolem kulinářské excelence a jeho přítomnost v Česku pomůže zvýšit mezinárodní povědomí o naší kuchyni. Zároveň přiláká náročnější klientelu, která ocení kvalitu, inovace i lokální suroviny. Jsme rádi, že Česko tuto možnost dostalo a rozhodně ji naplno v rámci našich kampaní využijeme,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.
Gastro scéna v napětí
Napjatě michelinského průvodce vyhlíží i česká gastronomická scéna. „Nejeden český kuchař, který má ambice, už cítí nějaké motýly v břiše,“ říkal v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy jeden ze dvou aktuálních držitelů michelinské hvězdy šéfkuchař Radek Kašpárek.
A jeho slova potvrzuje i Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě Ambiente, pod níž funguje i druhý český michelinský podnik La Degustation Bohême Bourgeois. „Od chvíle, kdy bylo oficiálně oznámeno, že vznikne český průvodce, to všichni bedlivě sledují. Je přirozené, že v tom máme všichni určitá očekávání a zvědavost,“ říká. Věří také, že se některý z 32 podniků Ambiente v průvodci objeví.
Jako o horkém kandidátovi na ocenění se nicméně mezi samotnými profesionály v oboru nejčastěji mluví například o Janu Knedlovi, který je šéfkuchařem Restaurantu Papilio ve Vysokém Újezdě.

Jan Knedla
„Od prvního celorepublikového průvodce očekávám především objektivní pohled na českou gastronomii takovou, jaká skutečně je. Máme tady obrovské množství talentovaných kuchařů, skvělé suroviny a lidi, kteří dělají svou práci srdcem – jen se o tom málo mluví v mezinárodním kontextu. Doufám, že nový michelinský průvodce pomůže ukázat světu, že česká kuchyně má vlastní identitu, tradici i odvahu být současná,“ říká Knedla pro Seznam Zprávy.
O očekáváních mluví také Otto Vašák, který se nedávno zařadil jako první Čech do světového žebříčku šéfkuchařů The Best Chef Award. „Jsem nervózní, ale mám čisté svědomí v tom, co s týmem tvoříme a věřím v kladný výsledek,“ říká s tím, že například počet restaurací, které letos Michelin do průvodce zařadí, si netroufá odhadovat. „Jsem sám zvědavý. Je to velká věc pro celou Českou republiku a českou gastronomii,“ dodává.
Příběhy šéfkuchařů, kteří by letos mohli dosáhnout na michelinské ocenění, už od léta přinášíme v rozhovorech na Seznam Zprávách. Rozkliknout si je můžete v boxu níže.
Kde studovali nejlepší čeští šéfkuchaři a šéfkuchařky, kteří dostávají ocenění v různých gastronomických soutěžích a žebříčcích? Co je inspiruje a co všechno stojí za jejich úspěchy? Čtěte příběhy těch, o kterých se hovoří jako o kandidátkách a kandidátech na umístění v průvodci Michelin.
Rozruch kvůli poplatku
Příchod celorepublikového průvodce přitom provázely rozjitřené emoce kvůli poplatku, který společnost Michelin začala zemím od roku 2022 účtovat. Jde přibližně o 10 milionů korun ročně za to, aby na místní scéně působila a hodnotila místní restaurace.
Zatímco část veřejnosti i odborníků tento výdaj kritizovala, zástupci tuzemské gastronomie v čele se špičkami oboru naopak vyzývali premiéra Petra Fialu v otevřeném dopise k uhrazení poplatku. Nakonec státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism uzavřela s francouzskou společností tříletou smlouvu za přibližně 32,5 milionu korun, jejímž účelem je propagace Česka jako gastronomické destinace.
Firma Michelin začala svého průvodce vydávat v roce 1900. Původně šlo o malou knížku, která motoristům doporučovala automechaniky, benzinové pumpy, hotely a restaurace. Později se z průvodce stala čistě gastronomická záležitost. V roce 1926 začala udělovat jednu hvězdičku podnikům s luxusním stravováním a o pět let zavedla systém tří hvězd.
Vůbec první michelinské hvězdy se Česká republika dočkala v roce 2008. Tehdy ji získala dnes již neexistující restaurace Allegro hotelu Four Seasons, kterou vedl šéfkuchař Andrea Accordi.
Co znamenají hvězdy od Michelinu?
Jedna hvězda * | „Vysoce kvalitní kuchyně - stojí za zastávku“ | Uděluje se restauracím, které používají nejkvalitnější suroviny a kde jsou pokrmy připravovány na konzistentně vysoké úrovni. |
Dvě hvězdy ** | „Vynikající kuchyně – stojí za zajížďku“ | Udělují se ve chvíli, kdy je osobnost a talent šéfkuchaře patrný v jeho odborně připravených pokrmech. Jejich jídlo je rafinované a inspirativní. |
Tři hvězdy *** | „Výjimečná kuchyně – stojí za samostatnou cestu“ | Nejvyšší ocenění udělované za výjimečné kuchařské umění šéfkuchařům na vrcholu jejich profese. Jejich kuchyně je povýšena na umění a některá z jejich jídel jsou předurčena stát se klasikou. |
Kromě hvězd uděluje Michelin ještě další prestižní ocenění:
- Bib Gourmand – vynikající jídlo za rozumnou cenu
- Michelin Green Star – udržitelné podniky s ekologickým přístupem