Hlavní obsah

Každému osmému člověku v populaci hrozí onemocnění ledvin, varuje lékařka

Foto: Shutterstock.com

Onemocněním ledvin jsou nejvíce ohroženi senioři.

Reklama

O cukrovce se hovoří jako o jedné z nejrozšířenějších civilizačních chorob, o čem se už mluví méně, jsou nemoci spojené s ledvinami. Postihují přitom stejné množství pacientů – možná už dokonce více než zmíněný diabetes.

Článek

V současné době má nějaké onemocnění ledvin zhruba deset procent populace. Podle odborníků se má ale tento trend zvyšovat na zhruba 12–15 procent, což už je každý osmý člověk. Nejde přitom o zanedbatelný problém: ledviny v našem těle slouží zjednodušeně jako filtr, pomáhají nám zbavit se škodlivých látek, podílejí se na regulaci krevního tlaku a hospodaří s minerály v těle.

Zvyšování počtu pacientů souvisí s rizikovými faktory, mezi které se řadí vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, kouření a také zvyšování věku populace. „Jak člověk stárne, funkčnost ledvin se snižuje, proto nemocných přibývá. Nejohroženější skupinou jsou proto senioři,“ vysvětluje profesorka nefrologie Romana Ryšavá. Jak dodává, v této skupině onemocněním ledvin trpí každý zhruba druhý až třetí člověk.

Prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc.

Významná a uznávaná odbornice v oblasti nefrologie, oboru zabývajícím se nemocemi a léčbou ledvin.

Kromě lékařské praxe se věnuje publikační činnosti a je členkou mnoha tuzemských i zahraničních odborných institucí.

Foto: MUDr.ování , Seznam Zprávy

Nefroložka Romana Ryšavá je svém oboru naprostou špičkou.

Nemoci ledvin se dají rozdělit do tří kategorií. Jde o strukturální změny, snížení funkčnosti a patologické močové nálezy. Problémy s ledvinami ale na sobě člověk hodně dlouho není schopen pozorovat, proto je důležitá prevence v podobě vyšetření z moči. Mělo by být samozřejmé u lidí nad padesát let a u rizikových skupin, jako jsou pacienti s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou.

„Není to žádná legrace, protože kondice ledvin úzce souvisí se zdravím srdce. Jsou to nejvíc propojené orgány, takže poškození jednoho výrazně ovlivňuje zdraví druhého,“ varuje nefroložka. Pokud tedy začnou ledviny selhávat, může to poškodit i srdce, a naopak.

Dobrou zprávou ale je, že lékaři dokážou selhání ledvin docela dobře vyřešit a jejich funkci nahradit. A to buď transplantací, anebo dialýzou.

Neznamená to ale, že se člověk o zdraví ledvin nemusí starat, naopak. Úplným základem by měl být pitný režim, omezení příjmu soli, nekouření a pokud člověk trpí některou z rizikových chorob, tak pravidelné kontroly.

Mohly by vás zajímat i další rozhovory s lékaři

Publicistka Lucie Šilhová se v podcastu MUDr.ování věnuje zajímavým tématům ohledně zdraví.

S pitným režimem to ale nepřehánějte – nadbytek příjmu tekutin může být také na škodu. Pokud někdo denně vypije třeba pět litrů obyčejné vody, tělo tím přichází o minerály.

Podle profesorky Ryšavé je optimální přísun tekutin zhruba jeden a půl až dva litry tekutin denně. Teď v horkém počasí je to samozřejmě více, protože vypotíme a vydýcháme o zhruba půl až litr vody více než normálně a o to musíme příjem navýšit.

Proč se nám chce po pivu tolik čůrat a lze se otrávit vodou? Odpovědi se dozvíte v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování v úvodu článku, kde byla hostem profesorka Romana Ryšavá.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované