Hlavní obsah

Neurolog: Zda akutní léčba migrény pomůže, poznáte už do dvou hodin

Foto: Shutterstock.com

Migréna sužuje zejména lidi v produktivním věku. Ilustrační fotografie.

Reklama

Migréna je třetí nejčastější onemocnění na světě a sužuje zejména lidi v produktivním věku. Jaké jsou vůbec nejnovější postupy v léčbě migrény, která trápí také zhruba deset až dvanáct procent české populace?

Článek

Běžně dostupná analgetika jsou účinnou berličkou, ale v některých případech na migrénu prostě přestanou stačit. To by měl být signál, že je nejvyšší čas navštívit lékaře.

„Pokud člověk trpí migrénou nebo jinou nekompenzovanou bolestí hlavy více než sedm dnů v měsíci, může se obrátit na Centrum pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy v daném regionu. Zde může konzultovat své problémy a obdržet i odpovídající léčbu,“ vysvětluje neurolog Pavel Řehulka z Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy při první Neurologické klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Centra jsou koncipovaná tak, že v každém kraji je alespoň jedno.

MUDr. Pavel Řehulka

Absolvoval obor všeobecné lékařství na LF MU v Brně, kde rovněž získal specializovanou způsobilost v oboru neurologie.

V roce 2018 byl na stáži v Headache Science Center (Fondazione Mondino, Pavia) a účastnil se Migraine preceptorshipu v Danish Headache Center (Rigshospitalet, Kodaň). V roce 2019 vystudoval program Master in headache medicine (Università La Sapienza, Řím).

V současné době pracuje v Centru pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy při první Neurologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Neurolog Pavel Řehulka

Léčba migrény je pak dvojí, akutní a preventivní. Při té první, akutní, jde o to vzít si na začátku bolesti lék s cílem snížit tu intenzitu, případně předejít doprovodným příznakům. Zda akutní léčba pomůže, poznáte do dvou hodin.

„Pokud máte záchvaty bolesti hlavy s okolními příznaky a do té doby se vám neuleví, znamená to, že akutní léčba selhává a měli byste navštívit lékaře, který vám doporučí jiné léky,“ radí neurolog Řehulka.

Víte, proč lidé někdy nehledají odbornou pomoc?

Jak společnost vnímá migrénu a co život s touto nemocí obnáší, se dozvíte v tomto článku.

Preventivní léčba spočívá v tom, že pacient s migrénou užívá léčivo dlouhodobě, nezávisle na bolesti hlavy. Cílem je snížit riziko, že ta bolest vůbec přijde. Aby to bylo efektní, je ale třeba léčbu dodržovat dlouhodobě, tedy minimálně tři měsíce, ideálně ale šest, dvanáct, nebo i více měsíců.

Nejen migréna, ale třeba i předsunutá šíje

Víte, kde vzniká bolest hlavy a jak se jí účinně zbavit? Proč hlava může bolet i cyklistu, který se soustředí na cestu, se dočtete zde.

Kromě konvenční léčby je novinkou v prevenci migrény i biologická léčba, na kterou má pacient nárok tehdy, pokud ta konvenční selže.

„Konvenční rozumíme celou škálu léčiv, která mají prokázanou účinnost na migrénu. Jsou to léčiva s nespecifickým mechanismem účinku, počítají se mezi ně antiepileptika, antihypertenziva, antidepresiva a jiná. Pokud má člověk dokumentované selhání dvou a více léčiv těchto skupin, může splnit úhradové podmínky pro léčbu biologickou,“ vysvětluje Pavel Řehulka.

Jak je to s aurou, kterou zažívají lidé s migrénou? Trpí na migrény více ženy, nebo muži? A co je tím spouštěčem? Více si poslechněte v podcastu MUDr.ování v úvodu článku, kde byl hostem neurolog Pavel Řehulka.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované