Hlavní obsah

Týden tlustých medvědů má vítěze. Nacpal se vážně obdivuhodně, podívejte se

Aljašský Týden tlustých medvědů má po šestidenním klání vítěze. Soutěž vyhrál 635 kilogramů vážící medvěd. Redakce Seznam Zpráv získala svolení autorů publikovat snímky, které ukazují, co udělá s medvědí figurou nálož lososů.

Reklama

Článek

Medvědi hnědí z aljašského Národního parku Katmai patří k nejmohutnějším na světě. A to díky tomu, že se mohou cpát obrovským množstvím lososů, kteří se do tamních řek dostávají z Bristolského zálivu na jihozápadě Aljašky. O tom, že se medvědí populaci daří, vypovídá i fakt, že jich aktuálně v parku žije kolem 2,2 tisíce.

Schopnost medvědů se na zimu nacpat tak, že se z chlupáčů stanou robustní koule, přitom nepřestává fascinovat. Jejich ládování před hibernací mohou lidé po celém světě sledovat prostřednictvím kamer, umístěných podél toku řeky. A už osmým rokem mohou online hlasovat v soutěži o nejvypasenějšího medvěda.

Letošní ročník právě skončil a svůj titul po roční pauze obhájil medvěd s číslem 747. V parku Katmai byl poprvé identifikován v roce 2004, tehdy byl ještě mladý a zkušeným rivalům v rybolovu nemohl konkurovat. S přibývajícím věkem se z něj ale stal úspěšný lovec. U řeky Brooks byl mezi koncem června a začátkem září k vidění téměř denně.

Stříbrná mladá medvědice s číslem 901 soutěž nikdy nevyhrála, ale její nabírání na váze bylo letos obzvlášť znatelné. Pracuje na zdokonalování svých rybářských schopností a je známá jako nekompromisní obránkyně svého teritoria, píše se na stránkách soutěže.

Možná bude mít v zimě první mláďata. Její letošní zmohutnění s tím podle odborníků může souviset.

Zbylí soutěžící jsou seřazeni v náhodném pořadí.

Redakce Seznam Zpráv získala svolení publikovat snímky, jejichž autoři jsou L. Law, C. Rohdenburg, K. Moore, T. Carmack, E. Johnston a K. Grossman.

Reklama

Doporučované