Hlavní obsah

75 tisíc světel, 10 kilometrů řetězů. Vánočním hitem jsou osvětlené domy

Foto: Archiv Václava Trunce

Rozsvícený dům Václava Trunce v Chotovicích u Litomyšle. Lidé si k němu jezdí pro vánoční atmosféru.

Reklama

V Česku několik nadšenců každý rok během adventu rozsvěcuje své domy tisíci světýlek a jsou tak vyhledávanou destinací pro návštěvníky.

Článek

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Titulem „Nejosvětlenější dům v Česku“ se už řadu let pyšní Václav Trunc z Chotovic u Litomyšle. I letošní statistika, kdy po dvacáté rozsvěcí během adventu svůj dům, je omračující: navěsil téměř 75 tisíc světýlek, z toho je už většina LEDe, a použil přes 10 kilometrů světelných řetězů.

Není přitom zdaleka jediný, kdo se snaží během adventu velkolepě rozsvítit svůj dům. Na rozzářenou výzdobu mohou lidé narazit i v Libišanech u Pardubic nebo v Josefově u Jaroměře.

Letošní rok je přitom podle Václava Trunce speciální v tom, že zájem návštěvníků je větší než v minulosti. Vysvětluje si to tak, že lidé si návštěvou osvětleného domu nahrazují tradiční rodinné výlety na vánoční trhy.

„Nejsou žádné trhy, není nic, tak mi říkají, že jezdí za námi,“ líčí Václav Trunc. Lidé mu například vypráví, že se vydávali do oblíbených Drážďan a že jsou z tamní vánoční atmosféry zklamaní. Ostatně trhy v Drážďanech kvůli covidu zrušili.

Lidé také podle majitelé osvětleného domu nově přijíždějí z větších dálek, například z Ostravy nebo z Českých Budějovic. A Václav Trunc upozorňuje, že další výhodou je, že u osvětlených domů neplatí žádná speciální covidová opatření.

„Je to venku, takže nemáme restrikce. Kdo chce tak má roušku,“ říká Václav Trunc.

Podobně si chválí, že jsou návštěvníci ohleduplní i Petra Hloušková, která se svým mužem rozsvěcuje dům v Libišanech. „Lidi jsou slušní, nasazují si respirátory,“ hlásí.

Energetická krize? Víc se nás dotkne při vaření

S pobavením odrážejí oba vlastníci rozsvícených domů otázky na ceny energií. Lidé se na to prý letos hodně ptají a realita je přitom daleko přízemnější.

„Máme všechna světélka ledková. Takže to nepocítíme tolik, jako když doma perete, vaříte, jede nám sušička,“ říká Petra Hloušková s tím, že zdražení v běžném provozu poznají více než během prosincového rozzáření domu.

„Manžel říkal, že nám stoupne elektřina o dva až dva a půl tisíce korun,“ říká k ceně za prosincovou show majitelka osvětleného domu.

Foto: Facebook Osvětleného domu v Libišanech

V Libišanech svůj dům rozsvěcuje Petra Hloušková se svým manželem.

Václav Trunc očekává zdražení v příštím roce. Obecně mluví o tom, že ho rozsvěcení svého domu vyjde na částku kolem deseti tisíc korun. „Kdyby bylo navýšení o třicet procent, tak to člověk ještě nějak zvládne, ale kdyby to bylo o 100 procent, tak by to bylo moc.“ O tom, že by v příštím roce přerušil tradici rozsvěcení domu, ale neuvažuje.

„Snažil bych se to vždycky nějak udělat. Návštěvníci se těší a už se mě ptají i na příští rok. Protože říkají, že beze mě by ty Vánoce nemohly být,“ dodává Trunc.

O dva osvětlené domy méně

Přesto letos návštěvníci o dva osvětlené domy v České republice přišli. Konkrétně o dům v Petrovičkách u Týniště nad Orlicí a na Zlínsku v obci Lípa.

Vánoční dům v Petrovičkách má letos přestávku. Jeho majitel Milan Bartoš začal studovat vysokou školu a nemá na výzdobu dostatek času. „Kdybych byl na normální vysoké škole, tak by to asi šlo, ale dal jsem se na vojáka z povolání a je to velmi náročné,“ vysvětluje s tím, že je přes celý týden mimo domov a nerad by pro lidi připravil něco, co podle něj není udělané na sto procent.

„Provázel jsem lidi, měl jsem k tomu výklad,“ říká Milan Bartoš s tím, že by to už nebylo možné.

Přitom přípravě věnuje obvykle téměř 300 hodin práce. Uvažuje ale, že v budoucnu na tradici naváže.

Foto: Profimedia.cz

V Lípě na Zlínsku roky rozsvěcel dům Antonín Hrbáček, který zemřel. I proto na jeho počest loni dům rozsvítili pravděpodobně naposledy.

O osvětlený dům v Lípě na Zlínsku se roky staral Antonín Hrbáček, který loni zesnul. Na jeho počest příbuzní ještě v loňském roce dům rozsvítili, jak ale Seznam Zprávám potvrdili na obecním úřadu, letos už na tradici nenavázali.

Reklama

Doporučované