Hlavní obsah

Je to šaškárna, říkají i prodejci o adventních trzích, které nejsou adventní

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Adventnější část trhů je v Kolíně kolem stromu. Zde si lidé mohou dát třeba svařák. Konzumace je sice zakázaná, což ovšem nikdo neřeší.

Reklama

Některá města se pokouší různými akcemi suplovat zakázané vánoční a adventní trhy. Jsou to například zimní farmářské trhy nebo takzvané kulturní akce. Prodejci říkají, že nebýt tohoto „podfuku“, přišli by na mizinu.

Článek

Na Karlově náměstí v centru Kolína jsou stánky zorganizované do dvou zón: První je zelinářská ulička v jižní části, kde člověk může nakoupit vedle mrkví, pórku, brambor a zelí například i věnce nebo jmelí.

Kolem kašny a nazdobeného stromu vznikla druhá část, kterou by šlo bez nadsázky označit za adventní, pokud by ovšem neplatilo krizové opatření vlády, které takové trhy zakazuje.

Tady je totiž možné pořídit mimo jiné i svařák, medovinu, trdelník, nebo košíky, dřevěné dekorace a vánoční ozdoby.

Oficiálně, a láká tak na akci i starosta Kolína Michael Kašpar na svém facebookovém účtu, se jedná o Farmářské zimní trhy. Poběží celý týden až do čtvrté adventní neděle.

Podobně nyní obchází vládní proticovidový zákaz mnoho měst v Česku.

Podle vedení Kolína jde pouze o povolenou nadstavbu na obvyklé trhy. „Jsou to standardní farmářské trhy s povoleným sortimentem vánočního zboží, jako je jmelí. Prodejci jsou zodpovědní za dodržování hygienických podmínek. Jsou na to zvyklí delší dobu. Nevidíme v tom žádný problém,“ vysvětluje mluvčí města Kolín Šárka Hrubá. Dodává, že vše mají prokonzultované i s hygienou.

Mluvčí středočeské hygienické stanice ovšem upozorňuje, že povinnost kontrolovat případná porušení mají policisté, nikoliv hygienici.

„Zákaz vánočních trhů byl ošetřený s ohledem na nouzový stav krizovým zákonem, takže my adventní trhy nekontrolujeme, to má v pravomoci Policie ČR,“ vysvětluje Dana Šalamunová. Hygienici podle ní kontrolují spíše kvalitu potravin. A také, zda lidé nosí respirátory.

Zákaz adventních trhů

Vláda s účinností od 26. listopadu od 18:00 hodin do 25. prosince do 23:59 hodin zakazuje:

Provozování adventních a vánočních trhů (tj. příležitostných trhů zřízených pro předvánoční období) a prodej na nich; tím není dotčen prodej vánočních stromků, chvojí, jmelí a s nimi souvisejících produktů a ryb a produktů z nich.

Konzumaci alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech; tím není dotčena možnost konzumovat alkoholické nápoje ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb.

Zdroj: vlada.cz

Návštěvníci jsou za formát trhů očividně rádi. I přes mrholení a dopolední hodinu se ve všední den Karlovo náměstí hemží lidmi.

Senioři obchází jednotlivé stánky a zvědavě nakukují, co je k mání. Rodiče si fotí své dítě ve světelném rámu s velkým nazdobeným stromem v pozadí. Další pár popíjí horký nápoj z kelímku u kašny. Atmosféru „ruší“ jen různě rozvěšená upozornění na protiepidemická opatření.

„Nebudeš mě mlátit, když to posunu k tobě?“ zkouší to stánkař s maďarskými a slovenskými specialitami na kolegu. Na místě, kde by se mu nejvíc líbila pověšená slovenská vlajka, je totiž právě cedule, která popisuje epidemiologická pravidla. Zapovídá vstup lidem s příznaky respiračního onemocnění, konzumaci jídla a pití na místě a nabádá k dodržování rozestupu 1,5 metru.

Přitom nerušená a zakázaná konzumace na místě nevzrušuje ani městskou policistku, která na trhu cosi řeší u jednoho stánku.

Je to legrace, zákaz nechápeme, říkají návštěvníci

Na přímé dotazy pak návštěvníci kvitují, že město trhy alespoň v omezené podobě uskutečnilo. Například seniorský pár u stromu prohlíží obří baňky a tvrdí, že k Vánocům prostě trhy patří.

„Je to legrace. Že vánoční trhy nemohou být a farmářské ano,“ říká v dobré náladě senior Pavel. Zdůrazňuje, že mu nejde na rozum, že do divadla se smí a „vánoční trhy nám zakážou“.

Jeho žena Zdena lituje prodejce z pražského Staroměstského náměstí, kteří prodávat nemohou. A jako jediná z oslovených projeví i určitou známku nesouhlasu vůči kreativitě, jak trhy zorganizovat. „Ale zase je špatně, že se mladí učí takovým podfukům,“ říká.

Trhy oceňuje i rodina, jež si fotila potomka u stromečku v rámu. Když je reportér Seznam Zpráv osloví, najednou začnou pospíchat. „Ne, spěcháme, nezlobte se,“ vysvětluje muž. Žena se po pár krocích otočí a směrem k reportérovi zavolá: „Ale určitě je dobře, že trhy jsou. V Čáslavi nejsou a je to škoda!“

Dvě kamarádky, které se představují jako Věra a Jitka, jsou z trhů v Kolíně okouzlené. „Jsme z toho úplně v šoku. V dobrém. Že se to dva týdny před Vánoci takto povedlo,“ říkají. Vánočních stánků by ale prý mohlo být víc.

Jinak bychom skončili, říkají prodejci

Štefan, který v Kolíně kousek od vánočního stromu ve stánku prodává kožešiny a zároveň se chystá i grilovat, dění komentuje slovy: „Jasně, je to šaškárna. Babiš to dom*vil.“ Odkazuje se na to, že právě vláda premiéra v demisi dohnala zákazem města a organizátory trhů k hledání možných skulinek, jak je přesto uspořádat.

Tomáš z vedlejšího stánku, kde nabízí oblečení nebo tašky s kočičími motivy, hodnotí svoji situaci. „V lednu, únoru, březnu nic není. Nás to se ženou živí. A co nevyděláme v prosinci, to následně tři měsíce nemáme,“ líčí. Dodává, že kdyby v prosinci nemohl prodávat na trzích, skončí v lednu na úřadu práce.

Kolínské trhy proto chválí. „Samozřejmě, kdyby se to jmenovalo vánoční trhy, tak přijde víc lidi, ale i tak, zaplaťpánbůh za to,“ říká.

Bez vánočních trhů jsme na mizině

O podobném zoufalství mluví i Barbora Motlová, která se rozhodla zorganizovat namísto adventních trhů „řemeslnou uličku“ v Plzni. Kloboučnice si s několika dalšími spřátelenými řemeslníky otevřela osm stánků v ulici Bedřicha Smetany, za rohem plzeňského náměstí Republiky.

„Nepočítali jsme s tím, že nám to radnice povolí, ale překvapivě povolila. Máme z toho velkou radost, je tady veliké nadšení a už si i lidé zvykli chodit,“ hlásí.

Mluví o tom, že už dva roky nemůže jako řemeslník na žádné větší akce. „V momentě, kdy nám ještě seberou vánoční trhy, tak už jsem téměř na mizině. A já nechci zavřít firmu,“ vysvětluje.

Kulturní akce, která se policistům nelíbí

Svařák, medovinu, trdelník, ale třeba i zlaté prasátko, nebo hračky ze dřeva si ve stáncích mohou koupit i návštěvníci v centru Prahy, a to v horní části Václavského náměstí.

Ani zde se ale podle Prahy 1, která se akce spoluúčastní, nejedná o vánoční trhy. Byť reálně podobu adventních tržišť připomínají nejvíc. Ovšem oficiálně jde o kulturní akci.

„Nejedná se v žádném případě o nějaké přejmenování akce po přijetí vládních omezujících opatření. Takto bylo vše dlouhodobě připravováno. Organizátorem jsme zároveň byli opakovaně ubezpečeni, že veškerá aktuální omezení jsou a budou dodržována,“ vysvětlil starosta Prahy 1 Petr Hejma s tím, že kulturní akce se připravuje od října.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Zhruba dvacítka stánků v horní části Václavského náměstí. Přes den jejich nabídku využívají zejména cizinci.

Akce se zaštituje i dobročinností: Jeden stánek je k dispozici seniorovi s válečným úrazem, další tři stánky jsou vyhrazené pro chráněné dílny.

Policie ovšem právě tuto akci vyhodnotila jako obcházení krizového opatření. „Oznámili jsme situaci správnímu orgánu. Jedná se o obcházení vládního nařízení v souvislosti s provozováním adventních trhů,“ potvrzuje Jan Daněk, mluvčí pražského ředitelství Policie ČR. O budoucnosti této konkrétní akce má tedy rozhodnout magistrát hlavního města.

Reklama

Doporučované