Hlavní obsah

Část měst trhy mít bude. Někde rebelsky mění název, Brno to zkusí virtuálně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Řemeslníci se i letos musejí s vánočními trhy rozloučit. Některá města jim však nabízejí možnost virtuálních prodejů, jinde je zase možné prodávat v rámci farmářských trhů. Postoj vlády nechápou jak prodejci, tak primátoři.

Článek

Vláda minulý týden oznámila zákaz vánočních trhů. Rozhodnutí zasáhlo jak drobné řemeslníky, tak osoby, pro které je procházka po trzích tradicí. Opatření ve formě zrušení trhů ale nevítají ani starostové či primátoři.

„Toto rozhodnutí ze dne na den je nehorázné vůči provozovatelům trhů i stánkařům, kteří si zboží často koupili na úvěr,“ uvedl Zdeněk Hřib (Piráti), primátor hlavního města Prahy, na svém twitterovém profilu.

Podobně na situaci nahlíží i primátorka Jihlavy Karolína Koubová (za STAN), která v otevřeném dopise vyzvala premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a nově jmenovaného premiéra Petra Fialu (ODS), aby zrušili zákaz adventních a vánočních trhů.

„Mám z covidu respekt a chápu nutnost omezovat sociální kontakt. Vnímám současnou složitou covidovou situaci, nárůsty nemocných i nutnost zajistit bezpečnost. Vnímám ale také neskutečnou únavu a naštvání lidí, kteří přichází nejen o práci, ale i drobné radosti spojené s tradicemi,“ napsala Koubová.

Nechci švejkovat a porušovat pravidla jenom proto, že to dělají ostatní.
Karolína Koubová, primátorka Jihlavy

Primátorka rovněž v dopise uvedla, že je podle ní omezení vánočních trhů nesmyslné. Dodala, že jde o „poslední kapku“ pro kulturní organizátory, drobné prodejce či gastro pracovníky.

„Nedivím se kolegům z některých měst, že trhy prostě přejmenovali a jedou dál… Já touto cestou jít nechci, já bych si opravdu přála, aby ta pravidla, která nám pomohou, dávala smysl. Nechci švejkovat a porušovat pravidla jenom proto, že to dělají ostatní,“ vyjádřila se Koubová.

V Mělníku zůstanou farmářské trhy

Podle informací Nymburského deníku se například v Poděbradech trhy konat budou. Akorát neponesou název „vánoční“. Poděbrady však nejsou jediným městem, které i přes nařízení hodlá trhovcům dopřát zázemí. Podobný postup zvolilo například město Mělník.

„Celoročně je tady pár stánků,“ vysvětluje paní Eliška, která v jednom prodává lokální pivo v lahvích a další nápoje. K vládním opatřením, které zakazují vánoční trhy, poznamenává, že se jí stejně netýkají, protože svůj stánek provozuje prakticky denně. „Lidsky mi to ale přijde nedotažené. Nedává mi to smysl, tady na Mělníku,“ dodává stánkařka.

Organizátor Mělnických trhů Pavel Chorouš se snaží vysvětlit nezvyklý stánkařský propletenec. „Realita je taková, že tu jsou tři nebo čtyři stánky, které jsou od města pronajímané celoročně. S nimi nemám jako organizátor nic společného,“ říká a dodává, že zbylé stánky jsou už pod jeho správou a ty fungují od jara do konce roku jako farmářské trhy každou sobotu.

Proto se i letos přes zákaz adventních trhů počítá s tím, že tuto i příští sobotu trhy proběhnou stejně jako se nezrušila minulá sobota. „Není to žádná účelovka, že bychom dělali nějaké speciální trhy na rozsvícení stromu,“ dodává Pavel Chorouš s tím, že jde o regionální sousedské setkávání. Na to se podle něj nesjíždí lidé z dalekého okolí jako na Staroměstské náměstí v Praze.

Brno sází na virtuální stánky

V Brně letos popít svařák či nakoupit drobné předměty možné nebude. Alespoň ne osobně. Trhy se totiž konají on-line. „Situace minulého roku – kdy byl prodej na trzích výrazně omezen, řemeslníci byli zoufalí a neměli odbyt – nás inspirovala k vytvoření virtuální platformy. Jde o pomoc prodejcům, aby dostali své zboží k návštěvníkům. Původně jsme letošní virtuální trhy připravili jako doplněk. Vůbec jsme netušili, že půjde o jedinou možnost, kde si návštěvníci budou moci nakoupit,“ řekla Eva Skácelová, koordinátorka Virtuálních brněnských trhů.

Brněnský trh nabízí „on-line návštěvníkům“ poslech koled a virtuální procházku po stáncích. „Obecně platí, že na vánočních trzích jde o atmosféru a impulsní kupní rozhodování. To virtuální trhy nedokážou. Ale mohou pomoci prodejcům posílit zájem o jejich e-shopy a vůbec povědomí o jejich produktech, což jim může pomoci i celoročně,“ dodala Skácelová s tím, že zájem o virtuální trhy rozhodně zaznamenává.

On-line prodej rozhodně není tak účinný jako prodej na klasických trzích.
Jana Zítková, studentka a řemeslnice

Virtuální trhy však nejsou jedinou on-line iniciativou pro trhovce. Na sociálních sítích vzniklo i mnoho skupin na podporu prodejců. Jednou z nich je facebooková skupina „Distanční vánoční trhy 2021“, která má skoro čtyři tisíce členů. Své výrobky zde inzeruje například Jana Zítková, která se účastnila vánočních trhů poprvé v roce 2019. Společně s přítelem vyrábí dřevěné misky. „Zrušení trhů pro nás znamená, že si jako studenti nepřivyděláme na Vánoce,“ říká Zítková.

Řemeslnice nevidí v postoji vlády vůči vánočním trhům logiku. „Nepochopila jsem, proč ruší venkovní trhy, kde se tam vir šíří určitě mnohem méně než v obchodních centrech. Kvůli zrušení vánočních trhů přijde řada prodejců o své nejvýdělečnější období roku a obchodní centra budou přeplněná,“ myslí si Zítková.

Kompenzace se budou vyplácet zpětně

Finančním ztrátám se tak trhovci zřejmě nevyhnou, i když mohou prodávat své výrobky přes internet. „On-line prodej rozhodně není tak účinný jako prodej na klasických trzích. Sem tam se někdo ozve, že by o naše výrobky měl zájem, ale není to tak časté. Prodáme maximálně jednu až dvě misky za měsíc, což se normálně prodá zhruba za den,“ dodává Zítková.

Zasažení trhovci si budou moci zažádat o kompenzace skrze dotační programy vlády. „Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje nejen pro trhovce, ale i pro všechny podnikatele a firmy, dotační programy COVID – 2021 a COVID – Nepokryté náklady. A to tak, aby byly pro žadatele administrativně co nejméně náročné. Požádat o kompenzaci bude možné zpětně,“ říká mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu David Hluštík. Kompenzace budou vypláceny za období od 1. listopadu do 31. prosince 2021.

Reklama

Doporučované