Hlavní obsah

Vánoční trhy v ČR: Kde se konají a kdy dojde k rozsvícení vánočního stromu

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí.

Reklama

Vánoční atmosféra a vůně svařeného vína – to neodmyslitelně patří k vánočním trhům. Kde se letos konají v Praze, Brně a Ostravě?

Článek

Vánoční trhy v Praze, konkrétně na Staroměstském náměstí, patří mezi ty nejhezčí v Evropě. Získaly hned několik ocenění a jezdí je navštívit lidé z celého světa.

Trhovou sezonu odstartovaly v Praze 20. listopadu ty na Náměstí Míru. Kdy a kde se konají vánoční trhy v Praze, Brně a Ostravě a kdy se můžete těšit na rozsvícení vánočního stromu?

Jaké vánoční trhy v článku naleznete:

  • Vánoční trhy v Praze - Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, Náměstí Míru, Tylovo náměstí, Náměstí Republiky, Pražský Hrad, Anděl - Smíchov, Náměstí Jiřího z Poděbrad
  • Vánoční trhy v Brně
  • Vánoční trhy v Ostravě

Staroměstské náměstí

  • Termín a čas: Konají se od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023 od 10 do 22 hodin, stánky s občerstvením mají otevřeno do 24 hodin.

Kromě tradičních vánočních prodejních stánků vyroste na náměstí také pódium, kde se bude konat bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, divadelní představení nebo různá vystoupení dětských souborů. Podívejte se na program trhů po dnech.

Nad stánky se bude již tradičně tyčit i vánoční strom, kterým je letos 25 metrů vysoký smrk ztepilý. Rozsvícení vánočního stromu proběhne v sobotu 26. listopadu 2022.

Václavské náměstí

  • Termín a čas: Konají se od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023 od 10 do 22 hodin, stánky s občerstvením zavírají ve 24 hodin.

Trhy se budou konat ve spodní části Václavského náměstí. Budou tu stánky s občerstvením, vánočním zbožím nebo ukázky tradičních řemesel. Rozsvícení vánočního stromu proběhne v pondělí 28. listopadu v 16:30. Návštěva trhů na Václavském náměstí se dá spojit s těmi na Staroměstském náměstí, nacházejí se kousek od sebe.

Náměstí Míru

  • Termín a čas: Konají se od 20. listopadu do 24. prosince 2022 od 10 do 19 hodin.

Vánoční trhovou sezónu odstartovaly trhy na Náměstí Míru již 20. listopadu. Ty se konají tradičně před kostelem svaté Ludmily až do Štědrého dne. Nakoupit zde můžete jmelí, cukroví, adventní věnce, vánoční ozdoby a spoustu dalšího. Vánoční atmosféru navodí také ozdobený vánoční strom či betlém.

Tylovo náměstí

  • Termín a čas: Konají se od 26. listopadu do 24. prosince 2022 od 10 do 19 hodin.

Několik minut chůze od Náměstí Míru se nachází u stanice metra I. P. Pavlova vánoční trhy na Tylově náměstí, které končí také na Štědrý den.

Náměstí Republiky

  • Termín a čas: Konají se od 25. listopadu do 24. prosince 2022 od 10 do 19 hodin.

Do Štědrého dne potrvají stejně jako například na Náměstí Míru vánoční trhy na náměstí Republiky. Naleznete je v prostoru směrem do ulice V Celnici. Nabídka zboží je široká, můžete zde zakoupit např. jmelí, adventní věnce, svíčky, ozdoby, betlémy nebo adventní kalendáře.

Pražský Hrad

  • Termín a čas: Konají se od 23. listopadu 2022 do 6. ledna 2023. Pondělí až čtvrtek mají otevřeno od 9 do 18 hodin, v pátek a o víkendu až do 19 hodin. Na Štědrý den zavírají už v 16 hodin.

Trhy na Pražském hradě budou probíhat na náměstí U Svatého Jiří za katedrálou svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Mimo tradičního vánočního sortimentu se návštěvníci mohou těšit na kulturní doprovodné akce. Rozsvícení vánočního stromu na Jiřském náměstí proběhne 27. listopadu v 16:30 hodin.

Anděl-Smíchov

  • Termín a čas: Konají se od 24. listopadu do 24. prosince 2022 od 8 do 20 hodin.

Vánoční trhy na Smíchově probíhají v pěší zóně u stanice metra Anděl. Potrvají až do Štědrého dne. Rozsvícení vánočního stromku proběhne první adventní neděli, tedy 27. listopadu.

Náměstí Jiřího z Poděbrad

  • Termín a čas: Konají se od 27. listopadu do 23. prosince 2022 od 10 do 20 hodin.

Vánoční trhy na Náměstí Jiřího z Poděbrad začínají první adventní neděli a končí den před Štědrým dnem. Na návštěvníky čeká tradiční vánoční sortiment, včetně svařeného vína. Rozsvícení vánočního stromu se uskuteční 27. listopadu a bude vrcholem prvního dne trhů.

Vánoční trhy v Brně a Ostravě

Vánoční trhy Brno

Brňané i návštěvníci města si budou moct po třech letech znovu naplno užít Brněnské Vánoce, tedy vánoční trhy s doprovodným kulturním programem. Uskuteční se na šesti místech v historickém centru od 25. listopadu do 23. prosince 2022.

Vánoční trhy Ostrava

Ostravské Vánoce letos nabídnou program na pěti scénách. Vedle hlavní scény na Masarykově náměstí si lidé budou moci užít vánoční atmosféru také na dalších místech v centru města.

Na náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru Ostravy pracovníci budují tradiční ledové kluziště, které je součástí vánočního programu Ostravské Vánoce.

Reklama

Doporučované