Hlavní obsah

V centru Ostravy vzniká tradiční vánoční kluziště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru Ostravy pracovníci budují tradiční ledové kluziště, které je součástí vánočního programu Ostravské Vánoce.

Článek

Stejně jako loni bude mít i ledové chodníčky, a návštěvníci tak budou moci bruslit i mimo hlavní ledovou plochu, řekla dnes ČTK mluvčí akce Pavlína Merendová.

Kluziště zahájí provoz 26. listopadu a bude fungovat až do Nového roku. Jako v předchozích letech bude bruslení zdarma. Lidé budou moci kluziště využít od 10:00 do 20:00. „Na místě bude opět možné zapůjčit také vybavení, tedy brusle nebo tučňáky, kteří jsou pomůckou pro bruslení nejmenších dětí. Fungovat bude také servis a zájemci si mohou nabrousit brusle,“ uvedla Merendová.

Během pracovních dní bude kluziště od 10:00 do 12:00 vyhrazeno pro školy. Ledovou plochu si mohou rezervovat přes informační centrum městské společnosti Sareza, která bude provoz kluziště zajišťovat. „V běžném režimu je celková kapacita kluziště asi 150 bruslících,“ řekla Merendová.

V den zahájení provozu kluziště bude rovněž rozsvícen vánoční strom na Masarykově náměstí. Na hlavní scéně bude připraven doprovodný program. „Zahájí ho vystoupení dětí z Mateřské školy Dvořákova. Samotné rozsvícení doprovodí Dream Show Cirkusu Trochu Jinak od 18:15. Poté už se mohou návštěvníci těšit na koncert Tomáše Savky s Big Bandem Národního divadla Moravskoslezského,“ uvedla Merendová. Náměstí bude zdobit jedenáctimetrový smrk omorika, který město získalo od soukromého dárce z Žermanic na Frýdecko-Místecku.

„Strom pochází ze soukromého pozemku, vlastník si bohužel nepřeje být jmenován, ale smrk mu na pozemku již působil komplikace. Ohrožoval jeho majetek a vrůstal do rozvodné sítě elektrického napětí, majitel jej proto musel odstranit,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Strom bude do Ostravy přivezen na speciálním návěsu 23. listopadu, následující den se pak bude zdobit úspornými LED žárovkami. Kvůli nákladným energiím bude letos strom v nočních hodinách zhasnutý. Svítit bude vždy do půlnoci a pak znovu od 05:00. Strom bude ozdoben světelnými řetězy v délce zhruba 1,5 kilometru a stovkami ozdob v několika velikostech.

Na Masarykově náměstí bude i oblíbené vyhlídkové kolo. „Letos poprvé bude jeho součástí také kabina pro handicapované cestující. Pro bezproblémový přístup tělesně handicapovaných bude zajištěna bezbariérová rampa. Součástí kabiny jsou bezpečnostní pásy pro zajištění osob na invalidním vozíku. V kabině je také sedadlo pro pečovatele, nebo doprovod,“ doplnila Merendová.

Během Ostravských Vánoc bude pro návštěvníky připravený program v podobě koncertů, vystoupí například Adam Ďurica, skupiny Nedivoč, Zrní nebo Pokáč. Připravena ale budou také divadelní představení, gastronomická show či talk show. Zájemci se tak budou moci dozvědět, jak se slaví Vánoce jinde, třeba na Slovensku, v Polsku, Skotsku či na Balkáně.

Reklama

Doporučované