Hlavní obsah

Začala podzimní extraliga chytrých lidí. Vyzkoušejte si, zda byste uspěli

Foto: Shutterstock.com

Sezóna populárních kvízů v restauracích a pubech začala. Ilustrační fotografie.

Reklama

V pondělí 3. října se rozjel osmý ročník podzimní extraligy Chytrého kvízu. Zkuste si, zda byste obstáli mezi soutěžními týmy z 65 měst napříč Českou republikou.

Článek

Společnost Chytrý kvíz, která pořádá vědomostní kvízy pro hosty pubů a restaurací, spustila již osmý ročník své podzimní extraligy. Ve čtrnácti soutěžních týdnech budou moci hráči pravidelně porovnávat své znalosti s ostatními týmy napříč 65 městy.

„Jarní části kvízové extraligy se zúčastnilo 1 291 týmů a bylo odehráno 1 222 kvízových večerů,“ uvedl ředitel společnosti Petr Molík. V novém ročníku podzimní extraligy očekává přibližně o 10 procent vyšší účast hráčů.

Seznam Zprávy přinášejí deset otázek z různých oborů, které se mohou v soutěži objevit. Zkuste si, zda byste mohli skončit mezi dvanácti šampiony.

1. Až doposud vědci nikdy nezaznamenali dopad meteoritu na jiné planetě. Na které planetě se jim ho nedávno podařilo zdokumentovat?
2. Pokud bychom měli samuraje charakterizovat jedním slovem, tak by to byla oddanost. Tato vlastnost byla i součástí jejich kodexu pravidel. Jak se jmenoval?
3. Pro baletky jsou typické jejich nádherné sukně. Pod kterým názvem jsou známé?
4. Často se s nimi setkáváme, ale jak jen se ta cizí slova píšou správně? Napište správně pizza [kvatro formádži].
5. Promyka mungo je šelma žijící v Indii. Indové ji nechávají spát s dětmi v dětských pokojích. Proč?
6. V první sérii seriálu Stranger Things je unesen Will Byers. Jeho matce se podaří s Willem navázat spojení. Pomocí kterého dekorativního předmětu spolu komunikují?
7. Česká koruna má haléře. Jak se nazývá setina švédské koruny?
8. Nejsmradlavějším sýrem je prý Vieux Boulogne. Někteří popisují, že zapáchá jako měsíc nemyté nohy, jiní říkají, že je jako směs hromady hnoje a kravského vemene. Čím se potírá tento sýr, aby získal své nezapomenutelné aroma?
9. Na přípravu maki sushi budete potřebovat mimo jiné čerstvé rybí maso, mořské plody nebo zeleninu. Maso které ryby použijete, budete-li chtít připravit unagi maki?
10. Ledové víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů, má výrazné aroma, je velmi kvalitní a také drahé. Oproti klasickým vínům má VĚTŠÍ, nebo MENŠÍ obsah alkoholu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované