Hlavní obsah

Magistrát propachtuje sedm pražských věží své firmě PCT

Petřínská rozhledna.

Reklama

Pražský magistrát propachtoval sedm pražských věží včetně Petřínské rozhledny své firmě Prague City Tourism (PCT). Převod věží ze správy Muzea hlavního města Prahy (MHMP) pod PCT schválilo vedení města.

Článek

PCT se o věže bude starat od 1. ledna 2021. Při pachtu, na rozdíl od placení nájmu, kdy zisk zůstává nájemci, se budou moci PCT a město dělit o vybrané vstupné. Muzeum převzalo věže do správy v roce 2013. PCT je městskou firmou, která vznikla transformací Pražské informační služby a má na starosti cestovní ruch.

„Změna má charakter koncepční, protože skrze tyto pamětihodnosti bude fungovat i budoucí turistický systém. Budou zde například informační kanceláře. Výnosy půjdou jednak do rozvoje turismu, toho chtěného, zároveň je pacht nastaven tak, aby na tom bylo město ekonomicky dobře,“ řekl radní Jan Chabr.

Dělení výnosu mezi město a PCT není fixní, ale poměrné, a množství odvedených peněz do městské kasy bude záležet na tom, kolik PCT na vstupném vybere. „Nově budou tyto památky součástí různých programů a vycházkových okruhů pod PCT a současně tak zjednodušíme jejich návštěvu Pražanům i turistům,“ uvedla radní Hana Třeštíková.

Do správy PCT přecházejí kromě zmíněné Petřínské rozhledny také sousední Bludiště, Staroměstská a Malostranská mostecká věž, Prašná brána, Svatomikulášská městská zvonice a Novomlýnská vodárenská věž.

Muzeum převzalo věže v roce 2013 do správy od tehdejšího nájemce a správce společnosti Mark2 Corporation (předtím ABL). Společnost, kterou vlastní bratr někdejšího ministra dopravy a lídra Věcí veřejných Víta Bárty, získala zakázku na správu památek od tehdejší Pražské informační služby v srpnu 2009. Platila za to městu ročně 55 milionů korun. Podle tehdejších kritiků bylo výběrové řízení netransparentní a vedení města proto v roce 2012 donutilo informační službu, aby smlouvu s firmou vypověděla. Smlouva skončila na konci ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Doporučované