Hlavní obsah

Majitel fotbalového klubu Chelsea Abramovič nemohl sledovat finále Anglického poháru, britské úřady mu neobnovily víza

Jiří Hošek k situaci okolo majitele Chelsea Abramoviče.Video: Seznam

 

Reklama

V čestné lóži na londýnském stadionu ve Wembley televizní kameramani marně hledali nezaměnitelnou tvář ruského oligarchy Romana Abramoviče. Majitel fotbalové Chelsea sledoval vítězství svého klubu ve finále anglického FA Cupu jen v televizi. Důvod je stejně prozaický jako překvapivý. Britské ministerstvo vnitra zatím miliardáři neobnovilo víza.

Článek

Lidé z Abramovičova okolí, na které se odvolávají Financial Times, tvrdí, že nejde o odmítnutí víz. Shodují se ale na tom, že procedura trvá déle než obvykle. Státní tajemník na londýnském ministerstvu vnitra Ben Wallace se pro BBC omezil na konstatování, že jeho úřad nekomentuje jednotlivé vízové případy. Roman Abramovič, jehož majetek odhadují Sunday Times na 9,3 miliardy liber, odletěl ze Spojeného království 1. dubna svým soukromým Boeingem 767 a zatím se do země nevrátil.

Britská média Abramovičovy potíže dávají do souvislosti s dopředu signalizovanou reakcí londýnského kabinetu Theresy Mayové na pokus o vraždu Sergeje Skripala. V další fázi se zpřísnění podmínek mělo týkat právě bohatých Rusů žijících v Británii, kteří nejspíš nepřišli ke štěstí úplně poctivým způsobem. Ve Spojeném království vzniká místní verze takzvaného „Magnického zákona” (pojmenovaného podle ruského právníka zahraničních společností, který upozornil na korupci vysokých ruských úředníků a byl ve vězení ubit k smrti, pozn. aut.), jenž omezí cestování do Británie a zkomplikuje finanční operace další skupině Rusů spojovaných s případy porušování lidských práv.

Zahraniční výbor Dolní sněmovny mezitím vydal mimořádně ostrou zprávu, která kritizuje členy britské vlády kvůli přivírání očí nad „špinavými penězi z Ruska protékajícími londýnskou City”. Výbor konstatuje, že navzdory ostré rétorice po útoku nervově paralytickou látkou v Salisbury používají Vladimir Putin a jeho spojenci dál londýnskou City coby „základnu pro své majetky pocházející z korupce”. Vlivný předseda zahraničního výboru Tom Tugendhat označil tento stav za ohrožení britské národní bezpečnosti. Obří majetek, který prý Kreml může kdykoli aktivovat, se podle britských poslanců používá přímo i nepřímo v kampani prezidenta Putina s cílem podkopat a rozložit Británii samotnou, její spojence i celý „mezinárodní systém”. Konzervativec Tugendhat pro televizi ITV uvedl, že „není omluvy pro to, že Británie přivírá oči nad Putinovými kleptokraty, kteří používají peníze vyprané přes Londýn ke korumpování našich přátel a oslabování našich spojenců”.

Ohledně samotného Romana Abramoviče britští experti připomínají, že boháč se sice prezentuje coby de facto ruský exulant, který ale ve své vlasti dál nerušeně podniká a stále se považuje za člověka blízkého Vladimiru Putinovi. Odborníci připomínají, že ruští zbohatlíci patří tradičně mezi nejštědřejší mecenáše nejen Konzervativní strany, ale také různých univerzit a kulturních institucí, kdy si za šestimístné částky „kupují” lepší reputaci a údajnou shovívavost úřadů. Deník The Guardian napsal, že poslanci zahraničního výboru Dolní sněmovny výslovně zmínili také aktivity dalšího ruského miliardáře Olega Děripasky. Loňský veřejný prodej akcií jím vlastněné ruské energetické společnosti En+ na londýnské burze označili zákonodárci za „další z kroků neslučitelných s oficiální britskou politikou vůči Rusku”.

Reklama

Doporučované