Hlavní obsah

Majitel Pietro Filipi dluží 120 milionů. Podal na sebe insolvenční návrh

Michal Mička, majitel C2H Equity, pod kterou spadají oděvní značky Kara a Pietro Filipi, jež se dostaly do problémů.

Reklama

Dosavadní majitel krachujících oděvních značek Kara a Pietro Filipi podnikatel Michal Mička je v dluzích. Podal na sebe insolvenční návrh a vyčíslil své dluhy na 120 milionů.

Článek

Podnikatel v módním byznysu Michal Mička na sebe koncem dubna podal insolvenční návrh spolu s návrhem na oddlužení, v němž vyčíslil své osobní dluhy na nejméně 120 milionů korun. Další potenciální závazky na něho mohou dopadnout z titulu ručitele za dluhy společností z jeho skupiny C2H. Uvedl to zpravodajský server E15.

„Dlužník je ručitelem, respektive směnečným avalistou za některé dluhy společnosti C2H Equity, které včetně příslušenství přesahovaly koncem března částku 280 milionů korun. Je pravděpodobné, že dluhy z titulu ručení za závazky společnosti C2H Equity budou věřiteli vůči dlužníku uplatněny. Dlužník tyto dluhy není schopen plnit s ohledem na výši jeho příjmů a hodnotu jeho majetku,“ uvádí Mička v insolvenčním návrhu na sebe.

Největším Mičkovým věřitelem je podle návrhu pražský realitní podnikatel Martin Hes, který si nárokuje 117 milionů korun. Hes na počátku letošního roku vstoupil do realitního projektu Rezidence U Hvězdy, na němž se Mička do té doby podílel, ale posléze z něho musel kvůli situaci ve skupině C2H vystoupit, píše E15.

Pohledávku přesahující pět milionů korun si na Mičkovi nárokuje také syn majitele českobudějovické firmy Koh-i-noor Hardtmuth Vlastislav Bříza mladší. Pohledávku v obdobné výši uplatňuje vůči Mičkově firmě C2H Equity také majitel skupiny Livesport a další z tuzemských miliardářů Martin Hájek.

Několik firem z Mičkovy skupiny C2H už vstoupilo do insolvence v nedávné minulosti, a to C2H Retail Holding, C2H Financial či zmíněná C2H Equity. Už počátkem února poslal Mička do insolvence trojici firem, které se zabývaly prodejem módních značek Kara a Pietro Filipi, a to s celkovým dluhem přes 700 milionů korun. V případě obou značek zdůrazňovaly únorové insolvenční návrhy propad obchodů kvůli zavřeným prodejnám během pandemie.

Mička o Karu patrně zcela přijde

Ve zkrachovalém kožešnickém podniku Kara Trutnov se mezitím rýsují kontury nových vlastnických poměrů. Skupina Natland a bývalý majitel Kary Zdeněk Rinth odhalili strategii přechodu firmy z rukou dosavadního vlastníka Michala Mičky. Plán počítá mimo jiné s vymazáním jeho akcií. Mička od Rintha koupil Karu v roce 2018.

„Zrušení všech stávajících akcií dlužníka a s tím spojený zánik účasti současného jediného akcionáře dlužníka doprovozené snížením základního kapitálu na nulu,“ popisuje v insolvenčním rejstříku publikovaný dokument krok číslo jedna navrhovaných reorganizačních opatření. Ve stejný okamžik vzniknou nové akcie a zvýší se základní kapitál odpovídající výši zajištěných pohledávek. Jediným akcionářem Kary se následně stane jedna z dceřiných firem Natlandu.

Nezajištěným věřitelům Kary slibuje Natland s Rinthem vyšší částku, než jakou by získali v konkurzu. Výplata pohledávek má být financována z provozního zisku Kary nebo z úvěru poskytnutého Natlandem. Výsledkem reorganizace má být zachování provozu kožešnické firmy bez nutnosti hromadného propouštění.

Cesta k uskutečnění představeného plánu ale bude ještě dlouhá.

Kromě Kary Trutnov patřila do skupiny C2H podnikatele Michala Mičky také síť prodejen s oblečením Pietro Filipi. Na rozdíl od Kary se zatím žádný zájemce o záchranu této značky nenašel.

Další značky v problémech

Pandemie a s ní spojená ekonomická krize dostihla také luxusní obchody na Pařížské ulici v Praze. Společnost Luxury Brand Management miliardáře Zdeňka Bakaly musela požádat soud o ochranu před věřiteli. Městský soud v Praze žádosti firmy vyhověl. Kvůli opatřením na zmírnění koronavirové epidemie jsou ale provozovny uzavřené.

V úpadku je také prodejce pánských obleků Blažek Praha. Už minulý rok v létě zkrachovala česká část francouzského řetězce Camaïeu.

Reklama

Doporučované