Hlavní obsah

Maláčová chce zvýšit minimální mzdu téměř o pětinu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

ČSSD bude požadovat, aby minimální mzda od příštího roku stoupla na 18 tisíc korun. Oznámilo to vedení strany na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Článek

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je ideální chvíle pro zvýšení minimální mzdy. Od příštího roku by podle ní měla vyrůst na 18 tisíc korun.

„Nedokážu si představit, že konkurujeme Polsku a Slovensku levnou prací. To, aby nás naši sousedé z východu předběhli vyšší minimální mzdou, to si málokdo uměl představit. Polsko směřuje v dalších letech k minimální mzdě 24 tisíc korun. K prvnímu lednu chceme 18 tisíc,“ myslí si ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně argumentuje podílem nezaměstnaných, který v květnu klesl na 3,9 procenta z dubnových 4,1 procenta.

Šlo by o výrazný skok nahoru. Minimální mzda je v současnosti 15 200 korun, pobírá ji asi 150 tisíc zaměstnanců. Pokud by minimální mzda rostla o 2800 korun, jak plánuje Maláčová, zvedla by se zhruba o 18 procent.

Pro růst minimálním mzdy od příštího roku je také šéf ČSSD Jan Hamáček. „Jsme v situaci, kdy si pětina domácností nemůže dovolit neočekávaný výdaj ve výši přes 10 tisíc nebo týdenní dovolenou. Sociální demokracie bude navrhovat růst minimální mzdy na příští rok na 18 tisíc korun,“ řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě Hamáček.

Výraznější navýšení minimální mzdy požadují také odbory. Zaměstnavatelé jsou naopak pro mírnější přidání, a to nejvýš několik stokorun. Poukazují na dopady koronavirové krize na firmy. Podle podnikatelů by se nejnižší výdělek měl zvedat jako ostatní mzdy a ohled by se měl brát i na kondici ekonomiky.

Seznam Zprávy požádaly o vyjádření k návrhu ČSSD také ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Na dotazy zatím nereagovala.

Reklama

Doporučované