Hlavní obsah

Malajsie provedla už druhou pitvu těla Kim Čong-nama. KLDR zuří

Kdo byl Kim Čong-nam.

 

Reklama

Policie kvůli vraždě zatkla prvního Severokorejce. Závěry pitvy dosud nebyly zveřejněny.

Článek

V souvislosti s vraždou bratra vůdce KLDR zatkla malajsijská policie severokorejského muže. Je čtvrtým podezřelým, který byl při vyšetřování smrti Kim Čong-nama zadržen.

Severokorejec byl identifikován jako Ri Čong-čchol narozený v roce 1970. Byl zadržen v pátek večer v malajsijském státě Selangor, sdělila policie v prohlášení.

Již dříve byly v souvislosti s pondělní vraždou bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una zatčeny dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítel jedné z nich.

Indonésanku úřady identifikovaly jako pětadvacetiletou Siti Aisyahovou. Ta vypověděla, že nevěděla nic o pokusu Kim Čong-nama zabít. Uvedla, že si myslela, že se na letišti v Kuala Lumpuru účastní natáčení vtípku pro televizní show.

Měla jsem hrát ve skryté kameře, tvrdí podezřelá z vraždy bratra Kim Čong-una:

Neznámý muž jí prý nabídl peníze za to, když přesvědčí několik mužů na letišti, aby zavřeli oči. Pak jim měla nastříkat do obličeje vodu. Poslední obětí žertu měl být Kim Čong-nam.

Bratr severokorejského diktátora zemřel v pondělí cestou z letiště do nemocnice. Podle malajsijských médií na otravu neznámou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje.

KLDR: Spolčili se s nepřáteli

Malajsijské úřady oznámily, že od pátečního večera provádějí druhou pitvu těla Kim Čong-nama. První pitva podle nich nepřinesla jasné výsledky.

Rozhodnutí uskutečnit další pitvu očividně rozhořčilo Severní Koreu, která odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

Malajsie to odmítá, dokud nedostane vzorky DNA nejbližších Kimových příbuzných.

Severokorejský velvyslanec před márnicí v Kuala Lumpuru novinářům řekl, že se malajsijské úřady zřejmě „snaží něco zatajit“ a že se „spolčily s nepřátelskými silami“.

Policie zadržela ženu podezřelou z vraždy Kim Čong-nama. Zachytila ji bezpečnostní kamera:

Video: Jaroslav Brousil

Šestačtyřicetiletý Kim Čong-nam žil dlouhá léta v exilu v Číně, Macau a Singapuru. Jeho nevlastní bratr Kim Čong-un údajně několikrát nařídil jeho vraždu. Spekulace mluvily o obavách, že by se mohl stát jeho nástupcem, pokud by byl Kim Čong-un svržen.

Reklama

Doporučované