Hlavní obsah

Malérečka z Tetčic ročně vyrobí 500 kraslic, z vajec slepic i hus

Foto: Svetlana Beleacov, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V rodinném domě v Tetčicích na Brněnsku v těchto dnech vrcholí příprava na nadcházející Velikonoce. Výtvarnice Soňa Štossová tam každoročně vyrobí kolem 500 kraslic.

Článek

S přípravou začíná záhy po skončení Velikonoc předchozích. Vytvoření dostatečné zásoby vyfouklých vajíček zabere i celý rok. Odkupuje je od chovatelů, ale nosí je i známí a přátelé. Oblíbenou dekoraci tvoří nejen ze slepičích vajíček, ale i z křepelčích, kachních, husích a pštrosích, řekla ČTK Štossová.

Nejvíc času kraslicím věnuje od ledna, kdy vyfouknutá vajíčka barví, třídí, vyvrtává v nich otvory a nakonec maluje voskovkami. „Množství, které vyrobím, se lehce rok od roku zvyšuje, poslední roky to bývá kolem 500. Naštěstí bydlíme ve starém rodinném domě, tedy barvím v kůlně, výfuky skladuji v průjezdu a kraslice, které vznikají u mého pracovního stolu v obýváku nebo v kuchyni, pak na půdě,“ popsala malérečka.

Štossová je již devátým rokem členem Asociace malířů a malířek kraslic České republiky, věnuje se tradiční, tedy reliéfní voskové technice. Vzory jsou tvořené rychlými pohyby za pomocí čárek, teček či oblouků, které v pár tazích vytvoří slunce, květinu nebo lístky.

„Moje první pokusy s reliéfní technikou začaly někdy před 20 lety. Už v dětství, kdy jsme se sestrou každé Velikonoce připravovaly pro koledníky klidně i sto klasicky barvených vajíček, jsem je ale chtěla mít hezčí a nápaditější. Nevadilo mi věnovat vajíčkům více času. Proto jsem začala rozpouštět vosk a špendlíkovou hlavičkou v tužce jsem jej nanášela na uvařená vajíčka, následně je obarvila a pak vosk po nahřátí nad svíčkou odstranila,“ vzpomíná třiačtyřicetiletá žena.

Inspiraci získávala z televize a prodejních trhů. V okolí nikdo kraslice touto technikou nemaloval, a tak se učila sama stylem pokus - omyl. Dnes se už zkušená výtvarnice nebojí ani nejrůznějších trendů. „Mám velmi ráda tradiční krasličky, ale nejde stále dělat to stejné. Občas potřebuji vybočit ze zajetých kolejí a vyřádit se tím, že zvolím jiné podkladové barvy nebo kombinuji reliéf s ubrouskovou technikou či vrtanými otvory ve skořápce, čímž vzniká po namalování krajkový efekt, kterému se také říká madeira. Tato technika už tradiční není, zato je velmi líbivá a efektní. Na pštrosí kraslice občas maluji akrylovými barvami nebo gravíruji různé motivy,“ popsala.

Její kraslice si lidé mohou nechat vyrobit na přání, před Velikonocemi je i dříve nabízela na jarmarcích, což nyní komplikuje koronavirová pandemie. „Osobní setkávání má větší výhody, lidé si rádi zboží prohlédnou. Naštěstí v době internetu je možné nabízet a prodávat kraslice také. Lidé se nechtějí o svátky připravit, doma si to dělají hezké, i když se nemohou setkávat. Asi právě proto mají také nutkání se těšit z maličkostí, které potěší oko a pohladí po duši,“ řekla Štossová.

Na své práci má nejradši, že je tvořivá a různorodá. Kromě vajíček zdobí voskovou technikou také třeba baňky nebo svíčky. Kromě toho ráda háčkuje, korálkuje nebo maluje a kreslí jinými technikami. Svou vášeň pro tvoření však zároveň vnímá i jako slabost, protože tím splývá práce s volným časem, a chod rodiny se tak často jejímu rytmu musí přizpůsobit.

Reklama

Doporučované