Hlavní obsah

Malíř experimentoval s drogami. Z působení každého druhu má autoportrét

Foto: Bryan Lewis Saunders, bryanlewissaunders.org

Braní drog zanechalo na malíři trvalé následky.

Reklama

Umělec z Tennessee začal s pokusem již v roce 2000. Pojmenoval ho „Pod vlivem”, způsobil mu mozková poškození a v „lehčí" podobě s ním pokračuje i dnes. Dobrovolně byl i měsíc slepý, hluchý a němý.

Článek

Bryan Lewis Saunders každý den již od března roku 1995 nakreslí přinejmenším jeden autoportrét, tedy malbu sebe samotného.

V roce 2000 nicméně ve svém ateliéru v Tennessee podle vlastních slov seznal, že je potřeba se poohlédnout po „zkušenostech, které by jeho tvorbu a vnímání vlastního vzhledu nějak výrazněji ovlivnily”.

Nyní se svými poznatky a výsledky vystoupil v rozhovoru pro magazín Business Insider. Odtajnil mimo jiné i to, že mezi jeho poslední projekty patřilo třicet dní strávených v naprosté slepotě, při kterých také každodenně maloval své autoportréty. V té době začal experimentovat s malbou pod vlivem drog.

+4

Byly to ale právě drogy jako marihuana, extáze, kokain nebo LSD, které mu způsobily „lehká a nenapravitelná poškození mozku”, s nimiž i přesto dál vytváří své umění. Jeho příběh se dokonce se stal námětem pro dokumentární pořad s názvem „Umění temnoty”.

„Každý den jsem si vzal jinou drogu nebo nějaký intoxikant a pod vlivem účinků jsem se nakreslil,” popisuje svůj experimentální pracovní postup Saunders.

Pro magazín Business Insider dále vysvětlil, že mu návykové látky způsobily letargii. Nenapravitelná mozková poškození rozvedl jako psychomotorickou retardaci a zmatenost.

Ve svém experimentu nicméně podle svých slov pokračuje dál.

„Jistě, že pokračuji, ale dávám si mezitím větší pauzy a beru pouze prášky, které mi může předepsat doktor,” dodává Saunders.

Momentálně umělec zkouší k dobrovolné slepotě přidávat také hluchotu a němotu, při kterých zvládá malovat i měsíc v kuse, zatímco „objevuje vzrušení a energii”.

Reklama

Doporučované