Hlavní obsah

Maloobchodní tržby v Česku téměř o procento zpomalily růst

Maloobchodní tržby v Česku téměř o procento zpomalily růst.Video: Jan Marek

 

Reklama

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v březnu zpomalily růst na 4,3 procenta z únorových 5,1 procenta.

Článek

Růst tuzemských tržeb maloobchodu bez prodejů aut v březnu zpomalil na 4,3 procenta. Meziměsíčně se březnové tržby maloobchodníků očištěné o sezonní vlivy zvýšily o 0,6 procenta.

Stejně jako v předchozích měsících se nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Vyšší tržby vykázali i obchodníci s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s obuví a oděvy a s potřebami pro dům a zahradu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Proti loňskému březnu vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 10,5 procenta. Za pohonné hmoty lidé utratili o 6,6 procenta více, naopak za potraviny dali zákazníci o 3,3 procenta méně. Po očištění o kalendářní vlivy byly v březnu tržby v maloobchodě reálně vyšší o 5,9 procenta. Podle statistiků se na rozdílu mezi neočištěnými a očištěnými daty podepsaly zejména velikonoční svátky, které loni připadly na březen a letos na duben.

Podle ředitelky odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Bouškové pozdější termín Velikonoc ovlivnil hlavně meziroční vývoj tržeb potravin.

„Na prodeji nepotravinářského zboží se vliv předvelikonočních nákupů v březnu příliš neprojevil. Větší vliv mělo teplé počasí, které lákalo k nákupům oděvů, sportovních i zahradnických potřeb nebo stavebních materiálů,“ doplnila Boušková.

Březnové tržby e-shopů a zásilkových služeb byly meziročně vyšší o 22,1 procenta. V důsledku nástupu teplého počasí obchodníci utržili v březnu od zákazníků o 18,5 procenta více i za potřeby pro sport a rekreaci, o 14,8 procenta více za oděvy a obuv a o 11,5 procenta za zahradnické potřeby.

Vyšší prodeje měly také obchody s počítačovým a komunikačním zařízením a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím. Naopak specializované i nespecializované prodejny potravin vykázaly meziroční pokles tržeb.

Za prodej a opravy motorových vozidel tržby proti loňskému březnu klesly o 0,6 procenta. Ve srovnání s únorem po sezonním očištění byly nižší o procento.

Reklama

Související témata:

Doporučované