Hlavní obsah

Malta zavádí povinnost nošení roušek, Itálie ji prodlužuje

Foto: Profimedia.cz

Tradiční rybářské loďky na Maltě.

Reklama

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a turisté brázdí Evropu. V Británii jsou jim v patách vysoké teploty, jinde si pozornost „vydupává“ koronavirus. A v Berlíně kradou divočáci laptopy.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Povinné roušky v Itálii i na Maltě

Na Maltě bude kvůli opětovnému šíření koronaviru povinné nošení roušek na veřejnosti. Na turisty oblíbeném ostrově ve Středomoří budou zároveň zakázány veřejné akce s účastí nad 100 lidí. Oznámil to v pátek maltský premiér poté, co úřady zaznamenaly druhý nejvyšší denní počet nakažených od vypuknutí pandemie covid-19.

Třetinu ekonomiky ostrovní země tvoří cestovní ruch, kvůli němuž patřila Malta před prázdninami ke státům usilujícím o rychlé obnovení letů a otevření hranic uzavřených kvůli masovému šíření viru po Evropě. Turisté z desítek zemí začali do oblíbené destinace létat opět začátkem července. Pokud oni nebo místní povinnost zakrývání obličeje poruší, dostanou pokutu 50 eur, což je v přepočtu přibližně 1300 korun.

Italská vláda nařízení týkající se nošení roušek pouze prodloužila, a to do 7. září. Povinnost zakrývat si nos a ústa tak bude nadále platit v uzavřených prostorách, v hromadných dopravních prostředcích i venku, pokud není možné dodržet společenský odstup alespoň jeden metr, napsala v pátek agentura DPA. Zakázaná budou dál také shromáždění většího počtu lidí.

Od 15. srpna by pak v Itálii měly být znovu povolené výletní plavby, ovšem za přísných bezpečnostních opatření. Pasažérům bude pravidelně měřena teplota. Cestující se také nebudou smět shromažďovat ve větším počtu v barech, restauracích a zábavních prostorách na palubě.

Mezitím v Berlíně

Sociální sítě se baví fotografiemi zachycujícími neobvyklou honičku: nudista se u berlínského jezera Teufelssee pustil za divočákem, který mu utekl s taškou, v níž byl laptop. Snímky na Facebooku zveřejnila jedna z přítomných rekreantek. Nudista jí k tomu dal svolení, celou situaci považoval za zábavnou, píše server BBC.

Bachyně a její dvě mláďata na pláži na západním okraji Berlína nejdříve muži snědly pizzu schovanou v batohu, následně pak našly žlutou tašku, kterou se rozhodly si odnést. Majitel tašky, který se v tu chvíli koupal, si rychle uvědomil, že si divočák v tlamě odnáší jeho tašku s laptopem. Následně se za bachyní rozeběhl, což pobavilo přihlížející.

„Dal do toho všechno,“ okomentovala autorka fotek naháčův sportovní výkon. Divoká zvířata se do velkých měst začala vracet během karantény zavedené kvůli pandemii covid-19. Divoká prasata se již zabydlela na některých berlínských předměstích a podobné je to například s liškami, píše BBC.

Na skleničku v Norsku ne, země přitvrzuje v opatřeních

Nejenom, že norská vláda možná ve čtvrtek zkomplikovala dovolenou lidem přijíždějícím do země z některých regionů Švédska nebo České republiky, ale tamní úřady se rozhodly přitvrdit i v jiných koronavirových opatřeních namísto dříve plánovaného uvolňování. Od soboty je tak v Norsku zakázáno prodávat alkohol v barech a restauracích.

„Myslím, že většina z nás pochopila, že prázdniny jsou za námi. Musíme si vyhrnout rukávy, protože tu máme práci. Nemyslím tím práci, za kterou dostáváme plat, ale práci nutnou k tomu, abychom nemuseli zemi znovu zavřít,“ citoval ministra zdravotnictví Benta Höieho deník Dagens Nyheter. „Zpomalíme, abychom pak nemuseli rychle brzdit a vyhnuli se náhlému uzavření velkých částí společnosti.“

Kabinet se podle ministra dále rozhodl nerozšířit maximální počet účastníků hromadných akcí na 500 lidí, ale nechá jej na současných 200. Nezruší také pravidlo nejméně metrového odstupu mezi lidmi v kinech a konferenčních sálech. Očekávanou povinnost nošení roušek vláda zatím nezavádí, do příštího pátku však zváží, zda tuto ochrannou pomůcku doporučí v prostředcích hromadné dopravy.

Höie uvedl, že norští občané se vystavují riziku nákazy koronavirem kdekoliv v cizině. Vláda proto také lidem doporučila, aby se veškerého cestování za hranice vyvarovali. Doporučení se týká jak zemí ze zeleného seznamu, tak těch z červeného, jejichž přehled vede Norsko zde.

Britové bez obav vyrazili na pláž

Velká Británie v sobotu zaznamenala nejteplejší den od roku 2003. I přes varování a apel vlády, aby tamní obyvatelstvo dbalo na koronavirová opatření, se ovšem davy lidí již v brzkých hodinách vydaly na známé pláže, aby si dopřály odpočinek na pobřeží.

V oblasti Bournemouth bylo možné vidět vylézat ze stanů ty, kteří se rozhodli na pláži rovnou přenocovat, aby měli k dispozici ta nejlepší místa, píše web Daily Mail. V severní části Walesu pak dokonce kvůli množství aut mířících k plážím vznikaly kolony.

Reklama

Doporučované