Hlavní obsah

Malťané podváděli v zápase s českou reprezentací. UEFA zastavila činnost šesti z nich

Foto: twitter.com/MaltaFA1900

Maltská reprezentace do jednadvaceti let uhrála během kvalifikace o EURO 2017 do Polska 11 bodů (ilustrační foto).

Reklama

Během kvalifikace o EURO 2017 fotbalistů do 21 let podváděla maltská reprezentace hned ve dvou případech. Jedním z odhalených zápasů je i ten z března roku 2016, který Malťané sehráli proti týmu Vítězslava Lavičky.

Článek

Uteklo dva a půl roku od chvíle, kdy česká reprezentace do jednadvaceti let v čele s Patrikem Schickem narazila na stejně staré Malťany. Lvíčata tehdy soupeře na jeho hřišti rozprášila 7:0 a vykročila tak k přímému postupu na „malé“ EURO do Polska.

Naopak šest mladých maltských reprezentantů udělalo už před zápasem zřejmě největší chybu své sportovní kariéry.

Jak odhalila UEFA, šestice Kyle Cesare, Emanuel Briffa, Samir Arab, Ryan Camenzuli, Llywelyn Cremona a Luke Montebello byla totiž zapletena do nekalého ovlivňování zápasů během březnového reprezentačního srazu v roce 2016. Šlo tedy o duely sehrané proti Černé Hoře a Česku.

Ovlivňování výsledků mělo souvislost s aktivitami sázkařské mafie.

„Pamatuji si, že jsem tehdy v den zápasu s Maltou četl místní noviny, kde se psalo, že policie vyšetřuje několik hráčů maltské jednadvacítky kvůli ovlivnění zápasu s Černou Horou. Nedovedu si představit, že by to udělali i proti nám, ale nevím, jak proběhlo vyšetřování,“ vzpomíná na dva a půl roku starý zápas české jednadvacítky mluvčí Jaroslav Kolář.

Nejhůře v disciplinárním řízení dopadli Cesare s Briffou, kteří původně dostali doživotní zákaz činnosti ve fotbale. Posléze Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) prvnímu jmenovanému zkrátila jeho trest na deset let zákazu ve fotbale. Stejně jako Briffa však už i Cesare svou kariéru ukončil.

Proti dvouletému trestu se bránil také obránce Arab, který byl ze strany UEFA potrestán za to, že o ovlivněných zápasech věděl, ale podvod okamžitě nenahlásil příslušným orgánům UEFA či maltské policii.

Na stranu čtyřiadvacetiletého fotbalisty maltského klubu FC Valletta se naopak postavila mezinárodní federace profesionálních fotbalistů FIFPro.

„Samir Arab sice byl osloven, aby zmanipuloval zápas, ale odmítl to. Dvouletý trest je naprosto nepřiměřený, protože hráč jen o několik týdnů později začal spolupracovat s policií a pomohl usvědčit iniciátora podvodu,“ píše se v prohlášení FIFPro. Naopak UEFA vítá rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže, která Arabův trest potvrdila.

„Jsme rádi, že CAS potvrdil rozhodnutí první i druhé instance UEFA, tedy dvouletý trest pro Samira Araba. Já jsem ale nebyl součástí rozhodování, a to z důvodu, že se v této kauze jednalo o zápas proti české reprezentaci,“ uvedl člen Disciplinární komise UEFA Rudolf Řepka.

Zajímavostí je také to, že ve zmíněném zápase Malty s českou jednadvacítkou nasázel Patrik Schick hattrick a i díky tomuhle zápisu se stal s 10 góly nejlepším střelcem napříč celou kvalifikací o postup na EURO do Polska.

V minulosti proběhla i kauza spojovaná dokonce s ovlivňováním zápasu českého reprezentačního A-týmu. A to přímo na mistrovství světa. Před šesti lety totiž prohlásil ghanský brankář Richard Kingson, že se ho v roce 2006 pokusil neznámý člověk uplatit před zápasem s českou reprezentací na mistrovství světa 2006.

Kingson tehdy měl pustit dva góly a jeho tým měl prohrát 0:2. Ghana ale naopak zápas naprosto ovládla, tehdejší český tým porazila 2:0 a nebýt dobrého výkonu brankáře Petra Čecha, pak by tehdy Brücknerův tým dostal od afrického zástupce světového šampionátu mnohem větší příděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované