Hlavní obsah

Co hrozí Plzni a Buchovi? Kauza okolo mladého fotbalisty může změnit celý český fotbal

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Pavel Bucha nastoupil za Plzeň zatím pouze v Juniorské lize.

Reklama

Na začátku července vypověděl Pavel Bucha smlouvu ve Slavii a obratem podepsal novou v Plzni. Sešívaní se ale nakonec rozhodli bránit a ať už případ dopadne jakkoli, tak půjde o precedens v českém fotbale.

Článek

Fotbalová Slavia se rozhodla podat návrh na zahájení rozhodčího řízení proti Pavlu Buchovi a Viktorii Plzeň. Mladý záložník totiž vypověděl ve Slavii smlouvu a zamířil zdarma do Plzně.

Před probíhající sezonou se mladý záložník Pavel Bucha nedohodl se Slavií na prodloužení smlouvy. Jednání se zasekla hlavně na tom, že Bucha, zastupovaný agenturou Sport Invest, požadoval výstupní klauzuli v hodnotě 1,5 milionu eur (40 milionů korun). S tím ale sešívaní nesouhlasili, a tak se dvacetiletý záložník přesunul z kádru A-týmu do juniorky.

Plzeň se nejdříve snažila Buchu ze Slavie vykoupit, ale s nabídkou 15 milionů korun nepochodila. Bucha se po několika týdnech v juniorce rozhodl rozvázat se Slavii smlouvu na základě nového přestupního řádu FIFA, ve kterém se píše mimo jiné i o možnosti rozvázat smlouvu na základě veřejné dehonestace hráče ze strany klubu.

Buchovi tak zřejmě bude hrát do karet to, že ho na sociálních sítích označil člen představenstva klubu Tomáš Syrovátka jako cucáka.

Podle zdroje Seznamu se ale disciplinárního postihu může obávat pouze hráč. Viktoria může zůstat v klidu, protože podepsala Buchu v době, kdy byl volným hráčem. Naopak dvacetiletému odchovanci Slavie může hrozit vedle tučné pokuty i disciplinární trest, stejně tak ale může mladý záložník vyjít ze současné situace bez postihu.

„Pokud se rozhodne, že Pavel Bucha smlouvu rozvázal neoprávněně, tak mu hrozí disciplinární trest. To znamená, že může dostat zastavení činnosti až na půl roku. Hráč může také dostat pokutu až do výše jednoho milionu korun,“ vysvětluje šéf legislativně-právního úseku Fotbalové asociace ČR Martin Říha.

Připomeňme, že se Pavel Bucha po příchodu do Plzně ještě ani jednou nedostal do nominace k ligovému utkání. Na svém kontě má v nové sezoně pouze čtyři starty za juniorský tým Viktorie.

„Jsme přesvědčeni o tom, že má Pavel Bucha stejné parametry jako Patrik Hrošovský nebo Vladimír Darida. Je to o trpělivosti. Pavel je mimořádný fotbalista, který určitě dostane v budoucnu prostor,“ vysvětloval Buchovo vytížení plzeňský kouč Pavel Vrba po posledním zápase s Mladou Boleslaví.

Slavia podala návrh na zahájení rozhodčího řízení s Viktorií Plzeň, které ale žádný disciplinární trest nehrozí a půjde v uvozovkách jen o náhradu škody. „Pokud sbor rozhodců rozhodne, že výpověď smlouvy byla neoprávněná, rozhodne současně o výši náhrady škody. K její úhradě bude společně s hráčem povinná i Viktoria Plzeň,“ doplňuje Říha.

Může se tedy stát, že Plzeň nakonec za Buchu Slavii zaplatí. Způsobů výpočtu kompenzace existuje více. Ku příkladu může jít o částku, kterou Viktoria nabízela sešívaným ještě před vypovězením smlouvy. V dokumentech FIFA se ale kompenzace vypočítává třeba i na základě délky smlouvy hráče, věku nebo výši jeho platu.

Tiskový mluvčí Plzně Viktorie Plzeň uvedl, že se k celému případu za klub nebude vyjadřovat. Stejně reagovala i Slavia. Podle zjištění Seznamu už si sešívaní vybrali svého rozhodce.

Vývoj celé kauzy bude jistě sledovat celé tuzemské fotbalové prostředí, protože podobný případ český fotbal zatím nezažil. Ať kauza skončí jakkoli, tak půjde o precedens v tuzemském fotbale.

Podle zjištění Seznamu se už nyní FAČR snaží změnit případné tresty za vypovězení smlouvy pro hráče. Jde o to, že se vedení českého fotbalu nezdá maximální půlroční délka případného zastavení činnosti. FAČR chce předejít tomu, aby hráči neobětovali půl roku kariéry výměnou za změnu klubu.

A jak bude nadále probíhat celá kauza? Slavia podala návrh na zahájení rozhodčího řízení, následující kroky jsou tedy tyto:

a) FAČR zašle onen návrh odpůrci (Plzeň a Pavel Bucha) a vyzve jej, aby ze seznamu navrhl rozhodce a vyjádřil se k návrhu ve lhůtě 14 dnů,

b) odpůrce zašle návrh na rozhodce, v tu chvíli máme dva rozhodce, kteří se spolu dohodnou na předsedovi – třetím členovi rozhodčího senátu, a vyjádří se k návrhu,

c) začne příprava projednání sporu a v daném případě bude vcelku jistě nařízeno ústní jednání,

d) Sbor rozhodců na základě předložených důkazů, ústního jednání apod. vydá rozhodčí nález, kterým spor rozhodne – proběhne prostě standardní rozhodčí řízení,

e) proti rozhodnutí se dá odvolat k odvolacímu senátu Sboru rozhodců, který má 5 členů, a ti jsou ustanovováni stejně – strany si zvolí každá po dvou rozhodcích, kteří se dohodnou na předsedovi, a případně tak proběhne odvolací řízení (to bylo dříve u arbitrážní komise, ta ale už neexistuje a vše je v rámci Sboru).

Příběh pak po odvolacím řízení může skončit až u CAS – sportovního rozhodčího soudu v Lausanne.

Reklama

Doporučované