Hlavní obsah

Maltská armáda získala zpět loď unesenou migranty a zakotvila s ní u svých břehů

Unesená loď se 108 migranty na palubě plula k Itálii.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Vojáci vyslaní z Malty převzali kontrolu nad nákladní lodí, kterou ve středu večer uneslo asi 108 migrantů, a přistáli s ní u svého břehu.

Článek

Loď, kterou ve středu unesla asi stovka uprchlíků, aby posádce zabránila vrátit se s nimi do Libye, doplula pod dohledem maltské armády do maltského přístavu. Podle maltských médií předtím na plavidlo dorazila speciální jednotka s úkolem vrátit kontrolu nad lodí jejímu kapitánovi. Jak uvedl deník Times of Malta, plavidlo dorazilo do přístavu kolem půl deváté ráno. Posádku a migranty nyní prohlíží lékař, následně budou předáni policii, která případ vyšetřuje.

Jak uvedl server MaltaToday, na lodi bylo 108 migrantů, mezi nimi 19 žen a 12 dětí. Turecký ropný tanker El Hiblu 1 zakotvil v přístavu v maltské metropoli Valletta a na jeho palubě bylo vidět několik příslušníků armády se zbraněmi v rukou, popsala agentura AP.

Speciální jednotka k unesené obchodní lodi dorazila na čtyřech člunech a měla k dispozici také vrtulník. Armádní mluvčí řekl, že se podařilo navázat kontakt s kapitánem, který opakoval, že pohyb plavidla nemá pod kontrolou a že jeho i posádku ohrožují uprchlíci a nutí ho zamířit k Maltě.

„Speciální jednotka byla vyslána na palubu, aby kontrolu lodi předala kapitánovi. Tanker, posádka a všichni uprchlíci jsou nyní eskortováni do přístaviště a budou předáni policii,“ uvedl během operace armádní mluvčí.

Posádka nákladní lodi z moře původně zachránila 108 ztroskotaných uprchlíků a zamířila s nimi zpět do Libye. Běženci se ale zmocnili kontroly a obrátili loď směrem k Maltě nebo italskému ostrovu Lampedusa. Italský vicepremiér Matteo Salvini, který uzavřel italské přístavy lodím s uprchlíky, o této nové skupině prohlásil, že jsou to piráti a pachatelé organizovaného zločinu.

„Toto nejsou migranti v tísni, jsou to piráti, Itálii uvidí pouze dalekohledem,“ řekl Salvini. „Jasně jde o případ organizovaného zločinu,“ uvedl Salvini na svém Facebooku. „Naše přístavy zůstanou zavřené,“ dodal.

Salvini, lídr pravicové strany Liga Severu, stál v centru několika vypjatých situací, když nedovolil humanitárním lodím s migranty na palubě zakotvit v italských přístavech. Tento měsíc italský parlament zamítl žádost prokurátora o vicepremiérovo vyšetřování kvůli případu z loňského srpna, kdy blokoval italské plavidlo pobřežní stráže se 150 migranty na palubě před zakotvením na Sicílii po dobu téměř jednoho týdne, než byla loď nakonec do přístavu vpuštěna.

Uprchlíci tvrdí, že v Libyi čelí bití, znásilňování a prodeji do otroctví. Humanitární nevládní organizace Mediterranea Saving Lives soudí, že „žádný stát nemůže vyhostit nebo vrátit uprchlíky do zemí, kde jsou ohroženy jejich životy a svoboda“. Vrátit běžence by podle ní byl „nejen zločin, ale i nehumánní čin“.

„Tato loď by měla být okamžitě poslána do bezpečného přístavu v nějaké evropské zemi, kde budou lidská práva těch lidí zajištěna. Nemůže se s nimi jednat jako s piráty nebo zločinci, ale jako s lidmi hledajícími azyl a prchajícími před peklem táborů v Libyi,“ sdělila tato organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované