Hlavní obsah

Maltskou investigativní novinářku možná zabil Semtex

V autě Galiziové byl nejspíš Semtex. Její syn obvinil z vraždy maltského premiéra.

 

Reklama

Podle informací deníku Times of Malta byla do bomby, která v pondělí usmrtila maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, přidána plastická trhavina Semtex.

Článek

Síla exploze a očitá svědectví události podle policejního zdroje deníku nasvědčují, že bomba obsahovala v Česku vyráběný Semtex. Tedy trhavinu, kterou při rozsáhlých útocích používají teroristické organizace. Pokud se obsah Semtexu v bombě potvrdí, půjde o jeho vůbec první použití na maltských ostrovech.

Z vyšetřování zatím není jasné, zda byla bomba umístěna v autě Galiziové, nebo na silnici. Svědek události, soused Galiziové Frans Sant, sdělil, že nejprve došlo k malému výbuchu, po kterém následovala silná exploze.

Bezprostředně po výbuchu na místo dorazil i syn investigativní novinářky Matthew Caruana Galizia. Ve svém příspěvku na Facebooku uvedl, že jeho matka byla zavražděna, jelikož stála mezi zákonem a těmi, kdo ho chtěli obcházet. Zároveň z vraždy obvinil maltského premiéra Josepha Muscata a další vládní a policejní úředníky.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani vyzval k řešení případu. Stanici BBC sdělil, že bombový atentát na novináře je v roce 2017 nemyslitelnou záležitostí. V úterý na Maltu dorazili forenzní experti z Nizozemska a v případu se očekává i zapojení FBI.

Reklama

Související témata:

Doporučované