Hlavní obsah

Mám právo omilostnit sám sebe, napsal Trump na Twitter

Experti na ústavní právo se v názoru na otázku milosti udělené Trumpem jemu samotnému rozcházejí. Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Pověření Roberta Muellera ruskou kauzou bylo podle amerického prezidenta Donalda Trumpa neústavní. Sdělil to v reakci na spekulace, že ho Mueller zvažuje předvolat k výslechu.

Článek

Mám absolutní právo sám sebe omilostnit, napsal na Twitteru americký prezident Donald Trump. Zároveň ve stejném příspěvku uvedl, že to nemá v plánu udělat, protože neprovedl nic špatného. Reagoval tak na to, že ho zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller zvažuje předvolat k výslechu kvůli kauze údajného ruského vlivu na výsledek posledních prezidentských voleb, o čemž před časem informovala americká média. Ke jmenování Muellera do funkce zvláštního vyšetřovatele této kauzy Trump řekl, že bylo neústavní.

„Prezident sice nejspíš má pravomoc udělit sám sobě milost, ale nezamýšlí tak učinit,” uvedl v rozhovoru pro americkou televizi ABC Trumpův právní poradce Rudy Giuliani. Podle Giulianiho je omilostnění sebe sama nemyslitelné a pravděpodobně by vedlo k ústavní žalobě. „Trump ale nemá potřebu něco takového dělat, protože se ničeho protizákonného nedopustil,” řekl poradce.

Názory na to, zda americký prezident má, či nemá právo omilostnit sám sebe se různí i mezi americkými odborníky na ústavní právo. Jeden z vrchních představitelů republikánů Kevin McCarthy pro CNN nicméně uvedl, že žádný prezident by neměl udělovat sám sobě milost.

Reklama

Doporučované