Hlavní obsah

Mám to kousek. Havlíček popsal, jak přesně hodlá uřídit dvě ministerstva

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu, dopravy, vicepremiér pro hospodářství a také místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Reklama

Ráno přijde ministr průmyslu Karel Havlíček do úřadu vyřídit první schůzky. Pak sedne do auta, aby se během kilometrové trasy rychle změnil v ministra dopravy.

Článek

Ministr průmyslu a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček pro Seznam popsal, jak přesně hodlá zvládat dva úřady najednou. Bude to zahrnovat hodně přejíždění z místa na místo, protože každý den zajede alespoň jednou do každého ministerstva. A o tom, kterému úřadu věnuje víc času, se rozhoduje podle počtu schůzek.

„Budovy jsou vedle sebe, to znamená, že mám například jednání na resortu dopravy, pak rychle přejedu do vedlejší budovy Ministerstva průmyslu a obchodu,“ vysvětluje Seznamu Havlíček.

Těží z toho, že obě ministerstva sídlí v centru Prahy na vltavském nábřeží jen kousek od sebe. Přesně řečeno jen 950 metrů. Přejet autem z jednoho ministerstva do druhého stojí tři minuty času. Pokud by si chtěl ministr udělat procházku, trvalo by to čtvrt hodiny, na kole by to stihl za čtyři minuty.

Z Havlíčkových slov vyplývá, že „domovským“ ministerstvem pro něj zůstává spíše Ministerstvo průmyslu, které sídlí v noblesním paláci s prosklenou kopulí od architekta Josefa Fanty z roku 1934. I doprava má reprezentativní sídlo – monumentální neoklasicistní palác s asi největší ministerskou kanceláří.

„Jsem pokaždé na dopravě i průmyslu. Ale občas až večer jedu na dopravu, někdy jednání i kombinujeme, protože se to týká obou resortů. Není to žádný problém, není to o budovách,“ dodal Havlíček.

Foto: Seznam Zprávy

Jak se dostane Havlíček autem z resortu dopravy na úřad průmyslu a obchodu.

Kvůli neustálému přejíždění a delší pracovní době bude muset mít Havlíček zřejmě třetího řidiče. „Ti dva, které mám, už na Ministerstvu průmyslu nestíhali osmihodinovou pracovní dobu,“ řekl pro iDnes.cz.

Všechna jednání přesto ministr nestihne – už teď počítá s tím, že ho částečně zastoupí náměstci. Jenže všichni náměstci z Ministerstva dopravy už si v podstatě balí kufry. „Děláme organizační schéma, které se následně musí přesoutěžit. V březnu plánujeme výběrová řízení na pozice sekčních náměstků,“ řekl Havlíček.

Havlíček se Ministerstva dopravy ujal po aférách předchozího ministra Vladimíra Kremlíka s elektronickými známkami. Premiér Andrej Babiš byl kvůli tomu v posledních týdnech pod palbou kritiky. Podle opozice i KSČM, která vládu podporuje, není možné, aby dva tak důležité úřady uřídil jeden člověk.

Jak hodlá obě ministerstva uřídit, bude muset Havlíček příští týden vysvětlovat i poslancům ve Sněmovně. „Na hospodářský výbor jsme si pozvali pana ministra průmyslu a obchodu a také dopravy pana Havlíčka a budeme ho žádat, aby nám sdělil, jak budou fungovat tato ministerstva,“ řekl předseda hospodářského výboru Radim Fiala.

Reklama

Související témata:

Doporučované