Hlavní obsah

Máme program pro každého, tvrdí Bartoš. Zaplatit ho chce i díky novým daním

Foto: Seznam Zprávy

Starostové a Piráti zahájili kampaň.

Reklama

Piráti a hnutí STAN zahájili kampaň. Představili nové logo symbolizující synergii, lídry i nový klikací program, který je podle nich šitý na míru každému.

Článek

Koalice Pirátů s hnutím STAN dnes odstartovala kampaň před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Do voleb jdou s heslem Vraťme zemi budoucnost. Symbolem jsou kruh a čtverec.

„Jde o symboly, které mají dohromady obrovskou synergii. Máme sílu, kompetence a odhodlání vrátit České republice její budoucnost,“ uvedl předseda hnutí STAN Vít Rakušan, jenž kampaň zahájil po boku pirátského předsedy Ivana Bartoše.

„Chceme ukázat, že máme hodně šikovných lidí plných energie a ochotných pracovat pro to, aby nám vrátili budoucnost,“ zahájil start kampaně pirátský předseda a kandidát na premiéra Ivan Bartoš, který představil také lídry všech krajských kandidátek. Ti následně obecně představili jednotlivá témata, s nimiž koalice do voleb jde.

Program má zhruba 70 bodů a pracovalo na něm 14 expertních týmů obou stran. Jeho tvorba podle autorů trvala půl roku. Klikací program má být šitý na míru každému, kdo si v něm namodeluje svoji životní situaci.

„Je to program středový, protikorupční a všechny body jsou reálně splnitelné. Chtěli jsme hledat řešení, která nebudou líbivá, ale budou podložena analýzami a budou fungovat,“ uvedl garant programu, předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Lídři koalice

Ústecký kraj: Ivan Bartoš (Piráti)

Středočeský kraj: Vít Rakušan (STAN)

Pardubický kraj: Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

Královéhradecký kraj: Martin Jiránek (Piráti)

Olomoucký kraj: Tomáš Müller (STAN)

Vysočina: Milan Daďourek (Piráti)

Praha: Olga Richterová (Piráti)

Karlovarský kraj: Petr Třešňák (Piráti)

Liberecký kraj: Jan Farský (STAN)

Moravskoslezský kraj: Lukáš Černohorský (Piráti)

Plzeňský kraj: Josef Bernard (STAN)

Jihočeský kraj: Lukáš Kolářík (Piráti)

Jihomoravský kraj: Radek Holomčík (Piráti)

Zlínský kraj: František Elfmark (Piráti)

Rozpočtovou prioritou koalice bude pět procent rozpočtu na vzdělávání, procento na kulturu a dvě procenta na obranu. Investice by měly tvořit nejméně 10 procent. Do roku 2025 slibují snížení státního dluhu pod 3 procenta HDP.

Finanční prostředky do státní kasy v řádech miliard by měly přinést nové daně – ekologickou, digitální či daň z konopí. Postupně by se mělo zvyšovat také zdanění komerčních nemovitostí.

Foto: Česká pirátská strana

Celostátní a krajští lídři koalice Piráti a Starostové. Mezi všemi jediná žena: Olga Richterová povede kandidátku v Praze.

V plánu je také odstranění nesystémových daňových výjimek. „Není například dlouhodobě udržitelné, aby významná část kapitálových příjmů byla zdaněna sazbou nula procent,“ uvádějí. Naopak nižší zdanění práce chtějí Starostové a Piráti zachovat. Byť to úplně nevylučují, nechtějí se vracet před velkou daňovou změnu provedenou na konci loňského roku. Kupříkladu slevu na poplatníka plánují pravidelně valorizovat podle růstu inflace.

Do důchodu postupně

Piráti a Starostové přicházejí se slibem, že důchody nebudou snižovat. Výše minimálního důchodu by podle nich měla být 30 procent průměrné mzdy. Nyní je v Česku minimální důchod 4 310 korun, průměrná mzda na konci loňského roku byla 38 525 korun. Minimální důchod tak činil 11 procent průměrné mzdy.

Věková hranice odchodu do důchodu by podle nich měla být spíše orientační. „Lidé by měli mít i nadále možnost odejít do předčasného důchodu, musí však počítat s tím, že pak budou pobírat nižší penze. Na druhou stranu, důchody těch, kdo se rozhodnou pracovat déle, by měly být vyšší než dnes,“ chtějí Starostové a Piráti. Takoví lidé by měli být odměněni třeba nižším sociálním pojištěním, aby se jim přesluhování vyplatilo.

Chtějí také zřídit vládní Radu pro udržitelné důchody, jež bude navrhovat změny napříč resorty, či státní fond, ve kterém by si lidé mohli spořit na důchod nad rámec povinného sociálního pojištění.

Zrušení státní maturity

Změnit by se měly přijímací zkoušky i maturity. „Při přijímacích i maturitních zkouškách nebude kladen takový důraz na nazpaměť naučené vědomosti, větší důraz bude kladen na schopnost řešit praktické problémy daného oboru s využitím různých zdrojů a nástrojů,“ stojí v návrhu.

Státní maturita by měla skončit, nahradí ji zkouška ze středoškolského minima, kterou by rovněž připravoval stát. Její složení by bylo podmínkou pro připuštění ke školní maturitě, studenti by ji mohli složit kdykoli během studia.

Reklama

Doporučované