Hlavní obsah

Máme všechny pachatele, oznámili vyšetřovatelé vraždy maltské novinářky

Foto: Profimedia.cz

Od vraždy Daphne Caruany Galiziové uplynuly v říjnu tři roky.

Reklama

Zadrželi jsme všechny lidi podílející se na vraždě investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové z roku 2017, uvedl šéf národní maltské policie. Od bombového atentátu na reportérku uplynuly loni v říjnu tři roky.

Článek

Doposud sedm mužů se buď přiznalo, nebo je obviněných ze spoluúčasti na vraždě maltské novinářky Daphne Caruany Galiziové. Mezi sedmičku lidí naposledy přibyl také energetický magnát Yorgen Fenech, který spoluúčast na přípravě vraždy odmítá, a taxikář, který se již přiznal jako prostředník při plánování zabití jedné z nejvýznamnějších novinářek na Maltě, uvádí The Guardian.

Podle vyšetřovatelů se tak policii povedlo zadržet všechny lidi s podílem na vraždě. „S důkazy, které máme, jsme v pozici, abychom mohli říci, že každá zúčastněná osoba, ať už je to duchovní otec akce, nebo komplic, je zatčena nebo čelí obvinění,“ oznámil Gafa na tiskové konferenci.

Přiznání Muscata pomohlo vyšetřovatelům

Klíčem k posunu v celém případu je jméno Vincent Muscat. Muž, který se jako první přiznal k vraždě, pomohl k zadržení svých spolupachatelů. Muscat měl u soudu podle serveru Times of Malta uzavřít se státními zástupci dohodu o zkrácení trestu výměnou za informace o spolupachatelích. Za doznání a poskytnutí informací dostal tento týden trest 15 let vězení. Pomohl také osvětlit zcela samostatný případ, vraždu právníka Carmela Chircopa z roku 2015.

V prohlášení před soudem právník rodiny zavražděné novinářky Muscatovo přiznání a jednání označil za „krok vedoucí k dosažení spravedlnosti“. „Osoba, která přiznala svou účast na vraždě Daphne Caruany Galiziové, jí odepřela právo na život a odepřela jí právo užívat si své rodiny, včetně svých vnoučat, která se narodila až poté, co byla zabita,“ uvedl u soudu právník Jason Azzopardi. „Tato hrůzostrašná vražda byla úmyslná a byla šance jí zabránit,“ dodal Azzopardi. Po novinářce zůstal její muž a tři synové.

Krátce po Muscatově přiznání policie zatkla údajné dodavatele bomby. Bratři Alfred a George Degiorgiovi se ale před soudem prohlásili za nevinné. Trojice mužů čelí podezření, že vyrobili a nainstalovali do auta novinářky bombu. Mezi sedmičkou obviněných je také Melvin Theuma, který podle své výpovědi fungoval jako prostředník mezi bratry Degiorgiovými a magnátem Yorgenem Fenechem. Díky spolupráci s vyšetřovateli dostal Theuma milost, o niž neúspěšně žádal i Muscat.

Případ vyvolal politickou krizi

Podnikatel Yorgen Fenech, který byl jedním z mnoha terčů investigativní práce Caruany Galiziové, je v současné době ve vazbě a čelí obvinění z objednávky trestného činu. Účast na vraždě ale popírá. Fenecha policie zadržela v roce 2019, když se snažil opustit Maltu na palubě své jachty. Jeho zadržení vedlo k rozsáhlé politické krizi v ostrovním státě, která vyvrcholila v lednu 2020 odchodem premiéra Josepha Muscata (s Vincentem Muscatem ho nepojí žádný příbuzenský vztah), jenž řídil vládu od roku 2013. Fenech obvinění odmítá a na soud stále čeká.

Na vraždě novinářky se podle obžaloby podíleli další dva muži, Robert Agius a jeho spolupracovník Jaime Vella, který byl v době soudu nakažený covidem-19, a během jednání byl tudíž ve speciálním obleku. Kromě vraždy novinářky je Agius spolu se svým bratrem Adrianem obviněný z již zmíněného zastřelení právníka Carmela Chircopa v roce 2015. Ze zabití Chircopa je taktéž na základě výpovědi Muscata obviněný i další z lidí zapojených do vraždy Galiziové, a to George Degiorgio.

Články o korupci a praní špinavých peněz

Během razie v domácnostech a vozidlech bratrů Agiových a Jamieho Velly policisté objevili 70 000 eur (přes 1,8 milionu korun) v hotovosti, střelné zbraně, 350 gramů heroinu, dva sáčky kokainu a deset vozidel. Europol, který s vyšetřováním vraždy novinářky pomáhá od začátku, má teď policii pomoci získat data ze zabavených 25 telefonů a dvou laptopů.

Novinářka Galiziová byla zavražděna 16. října 2017, když v jejím autě explodovala výbušnina. Vražda podle mezinárodního tisku souvisela s články, které Galiziová napsala o korupci a praní špinavých peněz ve vysokých kruzích na Maltě. Těsně před svou smrtí Galiziová obdržela únik informací skládající se ze stovek tisíc e-mailů a dokumentů od společnosti částečně vlastněné Fenechem, která si měla zajistit lukrativní vládní zakázku na stavbu elektrárny.

Její případ je často srovnáván s pozdější vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka. Mezinárodní instituce a Evropský parlament opakovaně vyjadřovaly obavy z maření vyšetřování. Za obstrukce byl kritizován i maltský kabinet.

Reklama

Doporučované