Hlavní obsah

Manažeři Heinekenu přijdou o odměny. Firmě kvůli pandemii klesl zisk

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nizozemské společnosti Heineken se v prvním čtvrtletí meziročně propadl čistý zisk o více než dvě třetiny na 94 milionů eur, zhruba 2,6 miliardy korun. Firma je druhým největším výrobcem piva na světě a působí i v Česku.

Článek

Společnost dnes uvedla, že hospodářské výsledky ovlivnila opatření proti šíření koronaviru. Dodala přitom, že nevyplatí dividendu za první pololetí a že vysokým manažerům zruší letošní odměny.

Objem prodeje piva společnosti Heineken v prvním čtvrtletí klesl o 2,1 procenta, v březnu se propadl dokonce o 14 procent. „Během prvního čtvrtletí přerostlo šíření nemoci covid-19 v pandemii. Většina zemí, ve kterých působíme, reagovala rozsáhlými restriktivními opatřeními,“ uvedl šéf podniku Jean-François van Boxmeer. „Náš výkon v prvním čtvrtletí odráží počáteční dopady těchto opatření a březnový objem prodeje byl zjevně ovlivněn velmi silně,“ dodal.

Firma předpověděla, že ve druhém čtvrtletí budou negativní dopady koronaviru na její aktivity ještě výraznější. Koronavirová krize podle vedení Heinekenu zřejmě ovlivní také vývoj ve druhé polovině roku. „Omezení pohybu možná budou zrušena, ale dopad na ekonomiku pravděpodobně přetrvá,“ uvedl ve své zprávě Heineken.

V České republice Heineken vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.

Reklama

Doporučované