Hlavní obsah

Manažeři pořídili důkazy proti Huawei. „Když v tom bude Číňan, půjde po tom BIS,“ říkají

Podívejte se na další reportáž Janka Kroupy z cyklu Pijavice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí další pokračování investigativní série o manipulacích s veřejnými zakázkami na Ministerstvu kultury. Je o tom, jak je s machinacemi spojena čínská společnost Huawei.

Článek

Vedení čínské společnosti Huawei bylo podle důkazů pořízených při devítiměsíční investigativní práci Seznam Zpráv informováno o manipulaci zakázek na Ministerstvu kultury.

Podle zjištění, které Seznam Zprávy publikovaly v minulých dnech, měla být čínská společnost v miliardové zakázce na digitalizaci fondu kulturního dědictví subdodavatelem firmy, pro kterou bylo vítězství v tendru - i s přispěním dvou manažerů Huawei - zmanipulováno.

„Management Huawei věděl, že se ta zakázka připravuje. A v podstatě se dá říct, že věděl, že není stoprocentně korektní,“ říká Petr Bašek, bývalý manažer Huawei, který se na přípravě zmanipulované zakázky podílel, a přidává jméno jednoho z vrcholných manažerů čínské společnosti.

„Mluvil jsem o tom se svým nadřízeným Willi Songem,“ prozrazuje Petr Bašek, který zároveň o celém procesu podal Seznam Zprávám cenné svědectví (k jeho motivaci se dostaneme záhy).

Jeho slova při mnoha setkáních, která Seznam Zprávy v uplynulých měsících monitorovaly, potvrzoval další z manažerů Huawei Juraj Pavol.

Willi Song si není vědom...

Generálního ředitele pro východní Evropu Wiliho Songa se Seznam Zprávy pokoušely kontaktovat, ale na žádosti o vyjádření nereagoval. Telefon nezvedl, nebyl k zastižení ani v pražském sídle firmy. Prostřednictvím svého PR manažera Pavla Koška rozhovor odmítl.

Košek odpověděl prostřednictvím e-mailu: „Všechna údajná prohlášení o panu Songovi uvedená ve vašem e-mailu jsou irelevantní. Není si vědom žádné činnosti popsané ve vašem e-mailu a nikdy se jí přímo ani nepřímo neúčastnil.“

Mluvčí dodal, že „základním pravidlem podnikání společnosti Huawei je dodržování všech platných zákonů a předpisů země, ve které se nachází“.

Vyjádření firmy Huawei je tak v rozporu se svědectvími a důkazy, pořízenými Seznam Zprávami v průběhu řady uplynulých měsíců. Songovi podřízení, Juraj Pavol a Petr Bašek, si při schůzkách uvědomovali, že se při přípravě zakázek na Ministerstvu kultury pohybují za hranou zákona. A báli se.

Willi Song je generálním ředitelem Huawei pro východní Evropu.

„Bojím se teď všeho, vole.“

„Já jsem strašně opatrnej, vole. Já se teď bojím všeho,“ svěřuje se na jedné ze schůzek Baškovi Pavol.

I Bašek má zkušenost s bezpečnostními složkami.

„Jak v tom bude zapojenej jakýkoli Číňan, v nabídkách, nebo v těch tendrech, tak biska (BIS, tajná služba, pozn. red.) po tom půjde. Mě naposledy biska kontaktovala tenhle rok v červnu s dotazy na Huawei,“ říká Bašek při schůzce, která se odehrála koncem loňského roku.

Manažerovi Huawei Pavolovi jakoby se v tu chvíli ulevilo: „Dokud v tom nejsou chlupatý (slangový výraz pro policii, pozn. red.), tak je to dobrý.“

Na předchozí část reportážní série Pijavice se podívejte zde:

Tato část reportáže se zabývala rolí dvou úředníků Ministerstva kultury.Video: Seznam Zprávy

Případ převzala policie

Dnešní problém manažerů však už je v tom, že „chlupatý“ v tom jsou. Po zveřejnění první části reportáže Seznam Zpráv oznámila v úterý vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, že se případem začali zabývat detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Stejně tak ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) začal řešit roli ředitele svého IT odboru Josefa Prakse a jeho podřízeného úředníka Radomila Mazače, kteří se skupinou manažerů Huawei a lobbistou Jaroslavem Křížem na přípravě zakázek úzce spolupracovali.

Zaorálek letos v únoru dostal zakázku na takzvanou Czechianu, digitalizaci českého kulturního dědictví, na stůl připravenou k podpisu ministra. Na poslední chvíli se rozhodl nepodepsat a zakázku zrušil.

Praks byl postaven mimo službu, úředník Mazač nastoupil na nemocenskou.

„Výběrové řízení se mi zdálo podezřelé, a tak jsem nejen zrušil ten projekt Czechiana, zároveň jsem rozhodl o tom, že odešel z funkce vedoucího příslušného oddboru ten člověk, který to spravoval (Josef Praks, pozn. red). V této chvíli je ten člověk vlastně mimo službu. A netýká se to jenom jeho samotného, já jsem získal pochyby o celé práci celého oddělení,“ řekl v rozhovoru se Seznam Zprávami Lubomír Zaorálek.

Případ Pijavice (co už jsme zveřejnili)

Proč promluvil bývalý manažer Huawei a poskytl svědectví i proti sobě?

Proč se dostal ředitel IT Josef Praks přímo pod ministra kultury

Klíčový svědek: Co po mně chtěl šéf Huawei

Petr Bašek pracoval v Huawei řadu let. Měl na starosti obchody se státem a městskými firmami. Pro čínskou společnost to je zásadní agenda, proto měl Bašek významné postavení. Jeho přímým nadřízeným byl Willi Song, dnes generální ředitel Huawei odpovědný za celou východní Evropu.

Právě s ním Bašek podle svých slov přípravu miliardové zakázky na digitalizaci českého kulturního dědictví, vypisovanou Ministerstvem kultury, konzultoval. A ředitel Song si podle něj uvědomoval, že jde o citlivé záležitosti.

„Vždycky mě požádal, abych o tom nikde nemluvil, aby to bylo co nejvíc potajmu, abychom to nijak neřešili. To znamená, že ví, že v tom může být problém,“ dodává Petr Bašek.

Muž, který ze strachu svědčí i proti sobě

Jeho svědectví je pro pochopení rolí všech zainteresovaných v manipulaci zakázky klíčové: byl to právě on, kdo manipulaci připravoval, a to už ve chvíli, kdy byl zaměstnancem čínské společnosti.

„Moje role byla v technické části. Ano, já jsem se podílel na manipulaci zakázek,“ přiznává Bašek. Každého asi napadne, proč se přiznává, když mluví sám proti sobě: i on totiž pravděpodobně spáchal trestný čin.

Jeho odpověď není tak složitá: „Už je toho prostě jenom moc, nic jiného.“ Bašek se rozhodl v rozhovoru pro Seznam Zprávy svědčit ve chvíli, kdy na něj začala tlačit skupina v čele s lobbistou Jaroslavem Křížem.

První část reportážní série Pijavice je zde:

Tato část reportáže se zabývá motivací bývalého manažera firmy Huawei Petra Baška.Video: Seznam Zprávy

Kříž totiž před časem půjčil Baškovi peníze a výměnou žádal práci při manipulaci zakázek na Ministerstvu kultury. Bašek si uvědomil, že se dostal do pasti, z které není cesta ven – a promluvil. Jeho rozhodnutí urychlila návštěva svalnatých „emisarů“, kteří mu domlouvali, aby nedělal problémy.

Bašek vypovídá o věcech, na kterých se přímo podílel, a jeho svědectví se fakticky rovná přiznání. Jeho svědectví ale není jediná stopa, která případ zavádí k nejvyššímu managementu Huawei.

Huawei jako subdodavatel

Na několika schůzkách, které v uplynulých devíti měsících zachytily skryté mikrofony Seznam Zpráv, mluví Petr Bašek se svým kolegou, který po něm převzal agendu v Huawei, Jurajem Pavolem. I on se přímo podílel na manipulaci.

V neprospěch Huawei svědčí už samotný fakt, že dva lidé, které firma zaměstnala na pozici manažerů, a jednají jejím jménem, manipulují zakázky ve prospěch této čínské společnosti. Ta měla být subdodavatelem obří zakázky vypisované Ministerstvem kultury.

Bašek a Pavol na monitorovaných schůzkách jdou ještě dál: vrací se k tomu, že Willi Song, generální ředitel Huawei pro východní Evropu, je o detailech manipulace se zakázkami na Ministerstvu kultury informován.

Petr Bašek (vlevo) a Juraj Pavol na jednom ze setkání, monitorovaných Seznam Zprávami.

„Mluví dneska Willi s Jardou (Křížem, pozn. red.)?“ ptá se Bašek Pavola a dodává: „Mě to zajímá, protože jeden čas v tom byl hodně zapojenej.“

Pavol odpovídá: „Já mluvím s Jardou a tlumočím mu to (Willimu, pozn. red.). Willi se odříznul. Má toho hodně.“

Pavol je tím, kdo v současnosti pro šéfa Huawei zajišťuje hladký průběh příprav problematických zakázek: Willi Song v mezičase povýšil z ředitele českého Huawei na šéfa východoevropské divize. Pavol také informuje Baška, že o zakázce s ním začal mluvit další člen čínského vedení Huawei.

„Počkej, to znamená, že to Willi předal Číňanům? Že o tom vědí,“ diví se Bašek.

„Ne. Jenom jeden,“ uklidňuje ho Juraj Pavol, čímž rozšiřuje skupinu lidí ve vedení Huawei, která je o manipulacích přinejmenším zpravena.

Případ dál sledujeme. Brzy popíšeme klíčovou roli lobbisty Jaroslava Kříže, napojeného na významné postavy politiky a byznysu.

Reklama

Související témata:

Doporučované