Hlavní obsah

Manželé Obamovi mají oficiální portréty. Internet z nich začal vyrábět vtipné memy

Galerie ve Washingtonu představila portréty manželů Obamových, které se staly internetovou senzací. Video: AP

 

Reklama

Americká Národní portrétová galerie ve Washingtonu zveřejnila oficiální portréty Baracka a Michelle Obamových. Lidé na internetu už obraz bývalého amerického prezidenta přetváří ve vtipné memy.

Článek

Dlouho očekávané portréty bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ženy Michelle byly tento týden představeny světu v americké Národní portrétové galerii ve Washingtonu. Autory dvou obrazů Obamových jsou afroameričtí umělci Kehinde Wiley a Amy Sheraldová. Umělci, které si pro vytvoření svých podobizen vybrali sami Obamovi, jsou prvními afroamerickými autory prezidentských portrétů.

Oba portréty jsou výrazné a poměrně originální. Pozornost internetového světa ale přitáhl zejména portrét Baracka Obamy. Ten je vyobrazen ve svém typickém obleku na židli před živým plotem. Právě tento plot zaujal nejvíce lidí. Internetem se tak šíří nejrůznější memy. Předchůdce Donalda Trumpa je tak například zasazen do populární scény s Homerem Simpsonem, který mizí mezi listím.

Další internetoví umělci vzali motiv listů živého plotu a Obamu „převlékli” do obleku právě s tímto vzorem. Na účet portrétu vtipkoval při slavnostním odhalení i sám Obama. „Zkoušel jsem usmlouvat, abych měl méně šedé vlasy a menší uši,” vtipkoval při odhalení.

Kehinde Wiley, který je autorem obrazu, poznamenal, že květiny, které jsou součástí pozadí díla, odkazují na Chicago, Keňu a Havaj. Tedy místa, se kterými je Obamův život úzce spojený.

Galerie ve Washingtonu sbírá portréty prezidentů od roku 1994, kdy ve funkci skončil George Bush starší. Od roku 2006 jsou pak do sbírky přidávány i portréty prvních dam.

Reklama

Doporučované