Hlavní obsah

Marek Ztracený zahrál seniorům v Janovicích nad Úhlavou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Malý koncert odehrál dnes na nádvoří Domova Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku Marek Ztracený. Rodák z nedaleké Železné Rudy vystoupil na nádvoří domova v bývalých kasárnách pro tři desítky seniorů a personál.

Článek

Zahrál jim s doprovodem kláves asi sedm svých písniček, včetně největších hitů Ztrácíš nebo Naše cesty. Po únorových dvou koncertech ve vyprodané O2 areně to byl první koncert, řekl pětatřicetiletý Ztracený ČTK.

Vystoupení mu udělalo velkou radost. „Zaprvé, je to v mém kraji, za druhé, je to pro dobrou věc a měl jsem pocit, že to někomu může opravdu udělat radost,“ řekl muzikant. Neméně ho těší i to, že v době koronavirové krize a rušených koncertů a kulturních akcí po něm zase někdo chtěl, aby hrál, i když vystoupení pro seniory v Janovicích bude na delší dobu zase poslední. V projektu Pod okny už seniorům v domovech po ČR zahráli Ewa Farna, Tomáš Klus, Richard Krajčo a další.

I když mezi vystoupením v zaplněné O2 areně a na nádvoří seniorského domova v podhůří Šumavy je rozdíl mnoha tisíc lidí, pocit příjemné trémy měl Ztracený skoro stejný. Na památku dostal poukázku na umístění do domova se stoletou platností.

V současné době je doma v Železné Rudě, sází květiny a stromy na zahradě, jezdí na kole po Šumavě a užívá si rodiny. „Nechci to zlehčovat, je to šílená doba, ale já si to strašně užívám. Jsem vlastně šťastný, jsem s malým (synem), nikam nemusím jezdit, vstáváme a usínáme spolu a zase jsem přišel na to, že v životě jsou i jiné věci, než jenom stát na pódiu a plánovat koncerty,“ řekl. Čas věnuje odpočinku, učí syna hrát na kytaru a piano, ani nepracuje na nových písničkách. „Myslím, že by lidé a fanoušci koukali, jak nudný je Marek Ztracený, když je na zahrádce a dělá skalku a nedělá showbyznys. V jednu chvíli jsem si říkal, že bude hodně těžké naskočit zpátky, protože mě to fakt baví,“ dodal.

Janovický domov Clementas se otevřel v lednu, zatím je v něm 30 klientů, kapacita je přes 200 lidí, řekla ředitelka Renata Prokešová. „Budeme registrovat i domov pro seniory a odlehčovací službu, situace s koronavirem nám ale trochu rozvoj pozastavila. Aby se klienti necítili tak osamělí, když za nimi nemohou na návštěvu příbuzní, pořádáme živá vysílání a přenosy, videohovory a podobně. „Myslím, že už si na to mnozí klienti i jejich rodiny zvykli a že to zůstane do budoucna standard domova,“ dodala.

Reklama

Doporučované