Hlavní obsah

Šéf krajní pravice Kotleba bude kandidovat na slovenského prezidenta

Marian Kotleba bude kandidovat na slovenského prezidenta.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Předseda krajní pravicové strany LSNS Marian Kotleba bude příští rok kandidovat na slovenského prezidenta. Informaci přinesla agentura TASR.

Článek

Marian Kotleba oznámil kandidaturu na prezidenta. Má už k dispozici 15 podpisů od poslanců a již začal se sběrem podpisů od občanů. „Prezidenta nevolí poslanci parlamentu, ale občané,“ prohlásil na tiskové konferenci v Banské Bystrici, kde oznámil svou kandidaturu a kde jeho strana LSNS sídlí. Slováci si budou nového prezidenta volit na jaře 2019.

Stávající slovenský prezident Andrej Kiska už v polovině května oznámil, že svůj post obhajovat nebude. Podle svých slov se chce Kiska věnovat hlavně rodině, ale neplánuje zcela zmizet z veřejného života.

Podle slovenských médií parlamentní strany čekaly se svými kandidáty až na Kiskovo rozhodnutí. Kandidaturu už oznámili vědec Robert Mistrík podporovaný Svobodou a Solidaritou, advokátka Zuzana Čaputová za Progresivní Slovensko nebo poslanec hnutí Sme rodina Milan Krajniak.

Marian Kotleba je předsedou krajně pravicové strany LSNS, celým jménem Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko, která se hlásí k odkazu Slovenského státu z období druhé světové války a tehdejšího prezidenta Jozefa Tisa. LSNS taktéž vystupuje proti slovenskému členství v NATO i Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Doporučované