Hlavní obsah

Martin Stranka: Český fotograf samouk, který vyhrál prestižního „Oscara pro fotografy“

Rozhovor s fotografem Martinem Strankou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Martin Stranka je český fotograf, který získal prestižní mezinárodní ocenění v soutěži Sony World Photography Awards. Sám říká, že vyhrál „Oscara pro fotografy“.

Článek

Fotografii Martin Stranka nikdy nestudoval. Nyní si, i přesto, odnesl cenu z prestižní soutěže, kde mu konkurenci dělalo 326 tisíc dalších fotografií ze 196 zemí světa. První místo v kategorii Creative, tedy výtvarná fotografie, získal za snímek Dreamers and Warriors. Řada lidí však při pohledu na snímek váhá, zda o fotografii opravdu jde. „Stále je to fotografie, nic jiného to není. Všechny jednotlivé komponenty na fotografii jsou focené. V rámci koláže je to potom dáváno dohromady,“ vysvětluje Stranka.

Hlavním motivem často bývají divoká zvířata v kontrastu s člověkem samotným nebo s tím, co člověk vytvořil. „Lidé, kteří mě neznají a vidí první fotky, si říkají: To musí být strašná deprese a melancholický člověk na antidepresivech,“ říká Stranka s úsměvem. Přiznává však, že impulzem k tomu začít fotit byla tragická událost v životě. A právě fotografování mu tehdy pomohlo.

O svých fotografiích, které publikuje i na svých webových stránkách, mluví jako o díle plném emocí a symboliky, ve kterém si každý může najít svůj vlastní význam. „Vysvětluje se matematika. Umění je pro mě o emocích, o cítění. Radím nechat to na sebe padnout, nechat to vstřebat, nechat to zkrátka působit,“ říká Stranka.

Na celý rozhovor s úspěšným českým fotografem se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované