Hlavní obsah

Masaryk je dodnes důkazem, že vlastenecký lídr nemusí být nacionalista bez skrupulí, říká americký historik

Výzva s historikem Kevinem McNamarou. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Legionáři byli pro utvoření Československa klíčoví. Dokazovali, že je to národ, který je ochoten se za svou věc poprat, tvrdí Kevin McNamara.

Článek

Na počátku 90. let cestoval po Sibiři a setkal se s příběhem armády 50 tisíc lidí, kteří byli schopni obsadit železniční magistrálu a vzdorovat Rudé armádě. „Uchvátilo mě to. A ještě překvapivější bylo, že jsem nemohl najít jedinou anglickou knihu, která by jejich příběh zaznamenala,“ popisuje ve Výzvě americký historik a spisovatel Kevin McNamara.

Bezmála po čtvrt století práce vydal knihu Sny velkého malého národa: Povstalecká armáda, která ohrozila revoluci, zničila jednu říši, vytvořila republiku a změnila mapu Evropy. „Na jejich příběhu a na příběhu Tomáše Garrigua Masaryka se ukazuje, že i malý národ může mít světový význam. A právě jejich statečnost a odhodlání v poválečných rozhovorech o uspořádání světa hrály extrémní roli v tom, že Masarykovi naslouchali. Třeba Vietnamce nikdo nebral tehdy vážně, vás ano,“ vypráví McNamara.

Co pro něj bylo na legionářské story nejdojemnější? Co jej překvapilo? Jak se vyrovnával s tím, že ne všechny legionářské činy se dají označit za hrdinské? Podívejte se v tlumočeném rozhovoru s americkým historikem nahoře ve videu. Nebo níže v původním anglickém znění.

A jaký odkaz sto let starých československých dějin lze využít pro dnešní svět?

„Masaryk velmi dobře pojmenoval to, že cesta Čechoslováků musí vést západním směrem. Rusko nebylo schopno dát svobodu ani vlastním lidem, natož nechat jiné národy se osvobodit,“ míní McNamara.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Reklama

Doporučované