Hlavní obsah

Maserati představilo model MC20. Bude rychlejší a vyjde na 4,7 milionu

Foto: Maserati

Maserati MC20.

Reklama

Maserati začalo novou éru. Luxusní italská automobilka se vrací tam, kde začala, a u nového modelu Maserati MC20 kladla důraz hlavně na výkon. Na silnicích se objeví za rok, do dvou let představí i elektroverzi.

Článek

Značka s trojzubcem ve znaku představila po 15 letech své nové superauto. Nové Maserati MC20 vyjde minimálně na 210 000 dolarů (4,7 milionu korun). Poslední model superauta Maserati MC12 stál téměř 800 000 dolarů, vůz se však přestal vyrábět v roce 2005.

Díky karoserii z lehkých uhlíkových vláken a hliníku může nový sporťák dosáhnout nejvyšší rychlosti 325 kilometrů v hodině a zrychlení z 0 na 100 za méně než tři sekundy. Podle serveru CNN je Maserati MC20 součástí dlouhodobého plánu automobilky Fiat Chrysler, která chce získat zpět kdysi silný výkon.

Zpět ke kořenům

„Bylo nezbytné vůči naší strategii zahájit tuto novou éru uvedením sportovního vozu. Jde o vůz, který nás přenese zpět tam, kde jsme začali,“ řekl generální ředitel Maserati Davide Grasso.

Model MC20 zcela vyvinula firma Maserati, včetně neobvyklého třílitrového šestiválcového motoru V6 s výkonem 630 koní. Dlouhou dobu vyráběla všechny motory do Maserati značka Ferrari. Automobilka byla až do roku 2015 součástí společnost Fiat Chrysler, stejně jako Maserati.

K dispozici je i předzapalovací komora, kterou lze v závislosti na požadovaném výkonu vozu buď použít, nebo nepoužít. Podobný systém je obvyklý u závodních motorů formule 1. Motor má podle Maserati na svou velikost extrémně vysoký výkon, ale stále dokáže běžet tiše.

Společnost plánuje v roce 2022 představit také verzi modelu MC20, která bude na elektrický pohon. Grasso uvedl, že automobilka bude nabízet jak auto na elektřinu, tak na benzin. Italové také uvažují o variantě bez střechy.

Do výroby i předprodeje zamíří Maserati ještě letos. Zájemci ho však spatří nejdříve v roce 2021.

Od roku 1990 je Maserati součástí koncernu Fiat Chrysler. Společnost Maserati byla založena v italské Bologni v roce 1914 a byla pojmenována po bratrech-zakladatelích. Její nynější továrna sídlí v italské Modeně. Společnost dbá na výkon, eleganci a styl svých vozů s odkazem na tradici automobilky, což splňuje i novinka MC20.

+4

Reklama

Doporučované