Hlavní obsah

Masivní kybernetický útok zasáhl i počítače v Česku. Otázky a odpovědi o viru WannaCry

Dá se bránit proti viru WannaCry? Pokud počítač napadl, jen těžko.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Desítky zemí se potýkají s virem WannaCry. Neznámí útočníci požadují 300 dolarů za odblokování jednoho počítače.

Článek

Od pátku se téměř 100 zemí světa potýká s virem WannaCry (také známý jako WanaCrypt0r 2.0), který zablokoval počítače institucím i běžným uživatelům. Jedná se o vir, který zakóduje soubory v počítači a požaduje výkupné.

Zasažených je po celém světě nejméně 75 tisíc počítačů. "Jde o bezprecedentní útok, který je třeba komplexně vyšetřit na mezinárodní úrovni a najít viníky," uvedla ve svém prohlášení evropská policejní organizace Europol.

WannaCry je druhou verzí takzvaného ransomware. To je vyděračský typ malwaru. Poprvé byl zaznamenaný v pátek krátce před desátou hodinou ráno. Národní zdravotní služba z Velké Británie a španělská společnost Telefónica nahlásily útoky na své počítače čtyři hodiny nato.

Útoky se objevily mimo jiné i v Číně, kde ransomware napadl počítače na některých středních školách a univerzitách. V Rusku virus ochromil ministerstvo vnitra. Zasaženy jsou ale i další velké firmy a instituce včetně dodavatelské služby FedEx, francouzské automobilky Renault či počítače německých železnic.

Útoku se nevyhnula ani Česká republika. Podle ČTK je známo téměř čtyři sta případů výskytu viru.

„O zasažených institucích v ČR informace nemáme. Aktuální počet detekcí v Česku je 370 od začátku šíření, tedy od pátku 12. května od 08:00," uvedla v sobotu odpoledne Dominika Kalašová ze společnosti Avast Software.

Pokud je počítač infikovaný a ransomware již zašifroval soubory, nezbývá majiteli postiženého počítače nic jiného, než zaplatit požadovanou částku. Ani tak ale není záruka, že se mu vrátí jeho soubory zpět.

Reklama

Související témata:

Doporučované