Hlavní obsah

Maska spadla, hra na soukromé firmy v komunistické Číně končí

Foto: Flickr - AK Rockefeller - Creative Commons

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínský režim začíná poprvé od 70. let silně zasahovat do privátního sektoru s tím, jak mu roste moc ve státě. Snaha čínského prezidenta je ideologicky si podmanit podnikání mimo státní sféru a vytvořit jeden propojený blok.

Článek

Komunistický režim v Číně upevňuje svůj stisk kolem domácího privátního sektoru. Vyplývá to z vládního dokumentu, který vládní garnitura tento měsíc vydala, informuje agentura Bloomberg.

Tento soubor pokynů vyzývá členy komunistické strany, aby „vzdělávali“ soukromé podnikatele a posílili socialistickou ideologii v jejich mysli. Směrnice dále uvádí, že podnikatelé musejí být „politicky odpovědní“ a musejí poslušně naslouchat nařízením komunistické strany.

V příručce je podle Asia Times Financial přes sto různých opatření, včetně pokynů k výběru personálu pro provádění oněch opatření.

Zpráva byla pozoruhodná především svou otevřeností a jakousi horlivostí představených kroků, uvádí americká CNN. V minulosti totiž Peking volil taktnější přístup, když chtěl získat moc nad podnikateli. Například v roce 2018 prezident a generální tajemník v jedné osobě Si Ťin-pching poskytl privátnímu sektoru odpuštění určitých daní, finanční pomoc a osobní slib podpory, aby rozehnal nespokojenost mezi podniky vně státní sféry.

Nicméně ani lidé napojení na stranu nejsou v Číně imunní. V úterý byl vlivný podnikatel v realitách Žen Č'-čchiang odsouzen k 18 letům za mřížemi, informuje agentura Reuters. Žen byl odsouzen za korupci a zpronevěru, ale zadržen byl již na jaře, když prezidenta Si Ťin-pchinga nazval klaunem. Sám Žen byl také členem komunistické strany.

Cílem těchto kroků je řešit vznikající třecí plochy s tím, jak se zvyšuje moc soukromých podnikatelů, kteří mají čím dál více rozmanitější hodnoty a zájmy, jež nemusí být ve stoprocentním souladu s čínskou politikou.

Mohlo by to taktéž znamenat požadavek státu, aby soukromé společnosti zaujaly veřejný postoj k významným politickým nebo zahraničním záležitostem, jako jsou například územní spory, do nichž je zapojena Čína.

Právě již dnes nejasná hranice mezi státním a soukromým podnikem je častou překážkou pro spolupráci s čínskými firmami, jako je například Huawei a jeho 5G technologie.

Sjednocená fronta

„Dokument ukazuje, že se Čína snaží získat více zdrojů proti hospodářskému zpomalení způsobenému pandemií a zhoršením diplomatických a obchodních vztahů s USA,“ uvedla pro Bloomberg Yue Su, čínská ekonomka ze společnosti Economist Intelligence Unit.

„Úřady při přidělování finančních a politických zdrojů upřednostní společnosti, které budou sounáležité při uskutečňování politických cílů,“ dodala.

Soukromý sektor je přitom klíčovou součástí čínské ekonomiky. Více než 30 milionů soukromých podniků zastává více než 60 procent hrubého domácího produktu země. Daně, které platí, tvoří více než polovinu vládních příjmů a zaměstnávají více než 80 procent čínských pracovníků z měst.

Jak si tedy chce komunistický režim udržet moc nad tak silným sektorem? Podniky se mají stát součástí organizace Sjednocené fronty, která má navíc prohloubit svou činnost v privátní části ekonomiky. Jde o koalici jednotlivců i organizací, která je zastřešuje a klade si za cíl zvýšit vliv a kontrolu komunistické strany na domácí i mezinárodní úrovni. Sjednocená fronta má téměř stoletou tradici, a Mao Ce-tung ji dokonce nazval magickou zbraní.

Propojení Sjednocené fronty a soukromého podnikání čínský režim nenadhodil od 70. let minulého století, kdy začala vládnoucí garnitura s nutnými ekonomickými reformami. V současnosti to vypadá, že Čína se jako jediná z velkých mocností nedostane kvůli koronaviru do recese, i přes to ale bude bojovat s jedním z nejmenších růstů ve své novodobé historii.

„Si Ťin-pching chce, aby se celý národ choval jako jeden celek, protože země nyní čelí nebývalým výzvám,“ řekl pro CNN Willy Lam, profesor v Centru pro čínská studia na Čínské univerzitě v Hongkongu.

„S rostoucím pocitem krize chce Si Ťin-pching, aby se všichni v Číně spojili pod vedením strany a mluvili jedním spojeným hlasem,“ vysvětluje bezprecedentní krok Lam.

Reklama

Doporučované